Teemu Selänteen sähkölasku

Teemu kauhistelee sähklaskuaan, vaikka ei aio valtion tukea hakeakaan.

En tiedä hänen sähköenergian hintaansa, mutta siirtohinnan tiedän melko hyvin, kun asun samalla Caruna Espoon alueella, missä on Teemun kiinteistö. On siinä pieni ero omaani mahdollinen, joka riippuu sopimuksesta, mutta käytännön eroa siitä ei tule. Caruna Espoon siirtohinnaksi voi hyvin aproksimoida 3 c/kWh veroineen.

”– Nyt, kun on puhuttu noista sähkölaskuista, niin ihan vaimon puolesta kyselisin, että onko tää meidän Kirkkonummen Hilan talon sähkölasku suuri? Kun siellä ei kukaan asu ja talossa on vaan peruslämmöt päällä. Fortum 4 412 euroa ja Caruna 814 euroa, Selänne kirjoittaa.”

Näin Teemu kirjoittaa.

Lasketaan sitten Teemun kulutus tyhjässä talossaan. Tuossa jutussa ei kyllä kerrottu, kuinka pitkältä ajalta lasku on, mutta oletan sen olevan menneeltä joulukuulta. Teemun kulutus saadaan siis siirtolaskusta jaettuna siirtohinnalla.

814/0,03 = 27 133 kWh. Joulukuussa oli siis kulutus /päivä = 875,27 kWh ja keskimäärin tunnissa = 36,47 kWh.

Kyllä tuolla teholla pitäisi peruslämpöjen pysyä päällä! Miten Teemulla ovat sulakkeet kestäneet? Tuosta kun lasketaan virta/vaihe, niin saadaan n. 52,8 A.

Teemulla on varmaan 63 A:n pääsulakkeet, mutta niilläkin herkästi epäsymmetria aiheuttaa jonkin pääsulakkeen korkkaamisen.

Joku tässä mättää aika pahasti.

Ai mutta Teemu on tainnut tehdä varsin yleisen virheen. Hän on unohtanut, että Caruna laskuttaa myös sähköveron. Tällöin Carunan laskuttama hinta/kWh onkin noin kaksinkertainen eli n. 6 c/kWh.

Laskemani kulutuslukemat pitänee siis jakaa kahdella, mutta on kulutus silti käsittämätön asumattomasta talosta, jos pelkästä joulukuusta on kyse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu