Asiantuntijoiden arvio – Venäjän talous romahtaa nopeammin kuin annetaan ymmärtää

Foreign policy -lehden asiatuntijoiden arvio Venäjän talouden nykytilanteesta tyrmää yhdeksän myyttiä jotka länsimaiden lehdistö on tähän asti pitänyt annettuna harhaanjohtavien tilastojen vuoksi.  Senpä vuoksi tiedot on kerättävä eri lähteistä joihin Venäjän propagandakoneisto ei yllä.

Myytti 1: Venäjä voi suunnata kaasuvientinsä uudelleen ja myydä Aasiaan Euroopan sijasta.

Noin 10% Venäjän vientiin menevästä kaasusta on nesteytettyä, loput on vietävä kiinteitä putkia käyttäen. Länsi- Venäjän kaasuputket eivät ole yhteydessä Itä-Aasian putkiverkkoon, joiden kautta Venäjä toimittaa kaasua mm. Kiinaan. Tämänkin kaasun osuus on vain n. 10% siitä mitä Venäjä toimittaa Länsi-Eurooppaan ja uusien putkien rakentamishankkeet Itä-Aasiaan on vuosien päässä.  Gasprom on joutunutkin myöntämään että kaasun tuotanto onkin romahtanut 35% vuoden takaisesta.

 

Myytti 2: Koska öljy on paremmin korvattavissa kuin kaasu, Putin voi vain myydä enemmän Aasiaan.

Venäjä myy öljyä Kiinaan ja Intiaan tällä hetkellä 35% alennuksella maailmanmarkkinahinnasta, sen lisäksi tankkereilla menee yli kuukausi toimittaa öljyä sikäläisiin satamiin kun länteen se vie vain 3-5 päivään. Lisäksi öljyä saa muualtakin – länsi ei ole riippuvainen Venäjän öljystä.

Myytti 3: Venäjä korvaa menetettyjä länsimaisia ​​yrityksiä ja tuontia korvaamalla ne tuonnilla Aasiasta.

Kiina ei ole siirtynyt Venäjän markkinoille siinä määrin kuin monet pelkäsivät; Itse asiassa Kiinan tullihallinnon viimeisimpien kuukausittaisten tiedotteiden mukaan Kiinan vienti Venäjälle  romahti yli 50 prosenttia vuoden alusta huhtikuuhun, yli 8,1 miljardista dollarista kuukaudessa 3,8 miljardiin dollariin. Kun otetaan huomioon Kiinan vienti Yhdysvaltoihin seitsemän kertaa enemmän kuin Venäjä, näyttää siltä, ​​että jopa kiinalaiset yritykset ovat enemmän huolissaan joutumisesta Yhdysvaltojen pakotteiden vastaiseen tilanteeseen kuin marginaalisten aseiden menettämisestä Venäjän markkinoilla, mikä kuvastaa Venäjän heikkoa taloudellista kättä globaalien kauppakumppaneidensa kanssa.

Myytti 4: Venäjän kotimainen kulutus ja kuluttajien terveys pysyvät vahvoina.

Ulkomaisten autojen tuonti on tippunut miltei 95% vuodentakaisesta, lisäksi kotimainen kulutus on inflaation ja kulutusmyönteisyyden laskusta johtuen romahtanut noin 20%.

 

Myytti 5: Globaalit yritykset eivät todellakaan ole vetäytyneet Venäjältä, ja liike-elämän, pääoman ja kykyjen pako Venäjältä on liioiteltua.

Globaalit yritykset työllistävät noin 5 miljoonaa venäläistä ja niiden lähdettyä tai niiden toiminnan alasajon myötä noin 500 000 venäläistä asiantuntijaa ja osaajaa on poistunut maasta.

Myytti 6: Putinilla on ylijäämäinen budjetti korkeiden energiahintojen ansiosta.

Putinin holtiton tuhlaaminen sekä Ukrainan sotaan sekä erilaisiin järjettömiin hankkeisiin on johtanut valtiontalouden alijäämän vauhdikkaaseen nousuun joka jo nyt vastaa 2% bruttokansantuotteesta.

 

Myytti 7: Putinilla on satoja miljardeja dollareita sadepäivien varoja, joten Kremlin taloudet tuskin tulevat kiristymään lähiaikoina.

Venäjällä on valuuttavarantoja 600 miljardin edestä joista 300 miljardia on jäädytetty länsimaiden toimesta. Nämä tullaan todennäköisesti käyttämään Ukrainan jälleenrakennukseen. Lisäksi n. 75 miljardia on jo nyt uponnut hyökkäyssodan rahoitukseen.

 

Myytti 8: Rupla on maailman tehokkain valuutta tänä vuonna.

Ruplan arvonnousu on on keinotekoisesti luotu – venäläisten on mahdotonta muuttaa rupliaan dollareiksi tai päinvastoin.

 

Myytti 9: Pakotteiden täytäntöönpano ja yritysten vetäytyminen on nyt suurelta osin tehty, eikä taloudellisia paineita tarvita enempää.

Vielä on paljon tekemättä, nyt ei ole aika painaa jarrua – Venäjä saa edelleen liikaa öljy- ja kaasutuloja.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu