EU heittää romukoppaan omat sääntönsä

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008444417.html

Jan Hurri on kirjoittanut terävän kommentin EU:n tulevasta suunnasta kohti kolmen suuren, Saksan, Ranskan ja Italian dominoimaa liittovaltiota. Hänen analyysinsä talouden kehityksestä ovat yleensä oikeansuuntaisia ja tässäkin hänen kommentissaan on paljon samoja profeetallisia havaintoja, joita hän esitti aikanaan kun Kreikan tukipakettia runnottiin läpi EU:ssa. Senhän piti olla kertaluonteinen, mutta kuten kaikki tietävät, toisin kävi.

Nyt kuitenkin nämä kolme suurta maata ovat löytämässä yhteisen sävelen siitä miten EU:ta tullaan kehittämään ja se on Suomen kannalta huono  asia – luvassa on vain maksajan rooli. Saksankin taipuessa vaatimuksiin yhteisestä pysyvästä talouden vakausmekanismista takaa sen, että mikään ei tule muuttumaan – Italia ja muut Välimeren maat jatkavat hurlumhei linjallaan ja pohjoiset EU maat kaivelevat kuvettaan nettomaksajina maailman tappiin. Suomalaiset veronmaksajat kuuliaisesti maksavat veronsa niin kuin ennenkin, orjakansaa kun ovat. Yritykset tilittävät alvinsa mukisematta ja samaan aikaan Välimerellä tavernaa pitävä Jorges pistää päivän kassan liivehinsä eikä kukaan kysele perään.

Koska asiat eivät tule muuttumaan – Sinuhe egyptiläisen sanoin : Näin on aina ollut ja näin tulee aina olemaan – olisi jo Suomessakin aika miettiä vaihtoehtoa tälle menolle. Luonnollinen ratkaisu tähän olisi Pohjoisen Euroopan liitto sisältäen kaikki Pohjoimaat vahvistettuna Britannialla. Protestanttisina maina yhteinen arvopohja tulisi annettuna ja puolustuksellisesti Britannia toisi mukaan vahvan armeijan ja laivaston sekä tarjoaisi yhteisen ydinsateenvarjon. Luonnollisesti kaikki valtiot tulisivat olemaan NATOn jäseniä. Tämmöistä koalitiota kavahtaisivat venäläisetkin, Suomi voisi ottaa esille jopa Karjalan palauttamisenkin – tietenkin edellyttäen että Venäjän talous romahtaa, asevoimat rapautuu ja laajenemisen sijaan alkaisi Venäjän Federaation hiljainen hajoaminen.

Tätä kehityskulkua tuskin koskaan tulen elinaikanani näkemään, mutta pitihän Neuvostoliitonkin olla ikuinen – tästähän Paavo Väyrynen teki jopa väitöskirjan. Samoin kiinalaisetkin katsovat, että Taiwanin irtautuminen omaksi maakunnakseen on vain väliaikaista, kiinalaisilla on kyllä aikaa odottaa.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu