Hallituksen rasismitiedonanto – anonyymi rekrytointi

Hallituksen on määrä jättää rasismitiedonanto tulevana torstaina ja tämän päiväisessä Ilta-Sanomissa on tihkunut julkisuuteen jotain yksityiskohtia joista silmiini pisti erityisesti yksityiskohta jossa mainitaan vaatimus ottaa laajemmin käyttöön ns anonyymi rekrytointi. Helsingin kaupunki on tätä soveltanut joissain tehtävissä jo vuodesta 2019 valtuutettu Suldan Ahmedin aloitteesta. Anonyymi rekrytointi tarkoittaa sitä että työtehtäviin hakeutuvien ikä, sukupuoli ja nimi häivytetään ja keskitytään hakijan osaamiseen sekä siihen miten hakija näillä kyvyillään voisi edistää niiden tehtävien hoitoa jota rekrytointi-ilmoituksessa määritellään.
Itse olen aikanaan vastaavana hammaslääkärinä tehnyt tiimityönä useita värväyksiä ja on todettava jo heti suoraan että kun valitset työntekijän työyhteisöön niin pelkät rekrytointi-ilmoituksen määrittämät työnkuvaukset eivät riitä tai korkeintaan niitä voi käyttää jonkinmoisina esiseuloina jos hakija määrä on suuri. Käytännössä näinhän ei ole pienissä kaupungeissa terveydenhuollon sektorilla – tilanne on jo hyvä jos hakemuksia tulee edes lähelle kymmenen.
Kun valitset työntekijän työyhteisöön tällä sektorilla niin kaikilla on jo lain edellyttämä pätevyys – se tärkein eli soveltuvuus ko tehtävään ei hakijan laittamasta CV:sta löydy. Rekrytointi-ilmoituksessa yleensä pyydetään hakijaa ilmoittamaan ne entiset työnantajat joihin hän toivoo otettavan yhteyttä ja näin yleensä olen myös toiminut ja tässäkin on olemassa tietyt hygienia säännökset – koskaan ei kysytä sitä mikä asettaa kyseisen entisen työnantajan vaikeaan tilanteeseen – kaikesta kun ei voi puhua.
Twitterissä silmiin pisti tätä aihetta koskevissa kommenttikentässä usein toistunut väite – eihän tässä puolisoa valita. Voin sanoa että ei todellakaan – puolisosta pääset aina eroon mutta virherekrytoinnista vain pitkän prosessin jälkeen ja silloinkin voi prosessi tulla työnantajalle kalliiksi.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu