Hallituksen rasismitiedonanto – anonyymi rekrytointi
Hallituksen on määrä jättää rasismitiedonanto tulevana torstaina ja tämän päiväisessä Ilta-Sanomissa on tihkunut julkisuuteen jotain yksityiskohtia joista silmiini pisti erityisesti yksityiskohta jossa mainitaan vaatimus ottaa laajemmin käyttöön ns anonyymi rekrytointi. Helsingin kaupunki on tätä soveltanut joissain tehtävissä jo vuodesta 2019 valtuutettu Suldan Ahmedin aloitteesta. Anonyymi rekrytointi tarkoittaa sitä että työtehtäviin hakeutuvien ikä, sukupuoli ja nimi häivytetään ja keskitytään hakijan osaamiseen sekä siihen miten hakija näillä kyvyillään voisi edistää niiden tehtävien hoitoa jota rekrytointi-ilmoituksessa määritellään.
Itse olen aikanaan vastaavana hammaslääkärinä tehnyt tiimityönä useita värväyksiä ja on todettava jo heti suoraan että kun valitset työntekijän työyhteisöön niin pelkät rekrytointi-ilmoituksen määrittämät työnkuvaukset eivät riitä tai korkeintaan niitä voi käyttää jonkinmoisina esiseuloina jos hakija määrä on suuri. Käytännössä näinhän ei ole pienissä kaupungeissa terveydenhuollon sektorilla – tilanne on jo hyvä jos hakemuksia tulee edes lähelle kymmenen.
Kun valitset työntekijän työyhteisöön tällä sektorilla niin kaikilla on jo lain edellyttämä pätevyys – se tärkein eli soveltuvuus ko tehtävään ei hakijan laittamasta CV:sta löydy. Rekrytointi-ilmoituksessa yleensä pyydetään hakijaa ilmoittamaan ne entiset työnantajat joihin hän toivoo otettavan yhteyttä ja näin yleensä olen myös toiminut ja tässäkin on olemassa tietyt hygienia säännökset – koskaan ei kysytä sitä mikä asettaa kyseisen entisen työnantajan vaikeaan tilanteeseen – kaikesta kun ei voi puhua.
Twitterissä silmiin pisti tätä aihetta koskevissa kommenttikentässä usein toistunut väite – eihän tässä puolisoa valita. Voin sanoa että ei todellakaan – puolisosta pääset aina eroon mutta virherekrytoinnista vain pitkän prosessin jälkeen ja silloinkin voi prosessi tulla työnantajalle kalliiksi.
Tyhmä kommentti. Miten tuo ylläoleva kirjoitus ylipäätään viittaa mihinkään puolueeseen. Tämän palstan kommenttien laatu on laskenut viime aikoina kuin lehmän häntä ja sinä olet osa ongelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkään ymmärrä tuota Hämäläisen kysymystä, tahi ainakaan sitä mitä tekemistä sillä tässä kohtaa on. Itse en ole ollut palkkaamassa ikinä ketään, enkä enää ole menossa työhaastatteluunkaan, mutta ehdottomasti sitä mieltä että nämä anonyymijutut ovat sieltä jostain. Jos ei työnantaja saa palkata omaan firmaansa sellaista työntekijää jonka naamataulu myös miellyttää, toki sen tehtäviin vaadittavan ammattitaidon lisäksi, niin olen aika ihmeissäni.
Ilmoita asiaton viesti
Anonyymi rekrytointi on täysin kuolleena syntynyt ajatus. Se edellyttäisi työnantajalle oikeutta irtisanoa henkilö heti ensmmäisen tapaamisen / keskustelun jälkeen ilman minkäänlaisia perusteluita.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös työnantajalla ole tämä oikeus tälläkin hetkellä koeaikana?
Ilmoita asiaton viesti
’Anonyymi rekrytointi’ tarkoittaa sitä, että hakupapereista ei käy ilmi nimeä, sukupuolta tms.
Kyse ei siis ole siitä, että palkattava pitäisi valita pelkkien papereiden perusteella. Haastattelussa sitten nähdään millainen mörkö pöydän toiselle puolelle ilmaantuu.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkin, ja kuten kirjoitin sitä voi käyttää seulana kun haetaan ko tehtävään hakemuksen ehdoilla sopivinta työntekijää.
Ilmoita asiaton viesti
”… millainen mörkö pöydän toiselle puolelle ilmaantuu.”
– Sorry, mutta sun runsaiden kasvotatuointiesi vuoksi en valitse sua arvohotellimme vastaanottoon. Paperit sulla on toki ok.
Onko ylläoleva kunniallinen ratkaisu? Mitä väliä naamatatskoilla on asiakkaan majoittumisen kannalta? Onko tämä tatuointirasismia?
Ilmoita asiaton viesti
Nythän on useasti todettu, että samalla CV:llä kutsun haastattelun saa paljon useammin se hakija jonka nimi on kantasuomalainen. Kyllä tällainen ennakkoluuloisuus johtaa siihen, että osaamista valuu yhteiskunnassa hukkaan. Haastattelutilanteessa tietenkin anonymiteetti loppuu. Voihan haastattelija silloin ajatella, että jaa sinä oletkin musta, ja keksiä verukkeen jolla työpaikan saa joku toinen. Mutta voi siinä niinkin käydä, että haastattelu menee hyvin ja hakija saa työpaikan.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä tullaankin tilanteeseen jossa hakija ja työnantaja ovat jo joistakin näkökulmista samaa mieltä. Niin kuin kirjoitin niin tälläinen on ihan hyvä esiseula.
Julkisen terveydenhuollon näkökulmasta ratkaisee paljolti se että hakija hallitsee suomen kielen auttavasti vaikka tästäkin nykyään paljon joustetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tekoäly osannee valita neutraalisti alkukarsinnan.
Ilmoita asiaton viesti
USA:ssahan on pitkään ollut laki, jonka mukaan työpaikkahaastattelussa (siis kasvotuksinkaan) ei saa kysyä haastateltavan ikää, sukupuolta tai etnistä taustaa. Kaikista näistä voi haastattelija kyllä tehdä oman johtopäätöksensä kysymättäkin.
Ilmoita asiaton viesti
TÄYSIN anonyymi rekrytointi tarkoittaa sitä, ettei työnantaja tiedä edes hakijan sukupuolta – vaikka on moniakin tilanteita, jossa työntekijän sukupuolella on jopa ratkaisevaa merkitystä. Muilta osin hakijan nimettömyys lienee useimmiten ihan ok.
Ilmoita asiaton viesti