Huonoja enteitä

Ukrainan sota junnaa paikallaan, kumpikaan osapuoli ei saa toisistaan yliotetta.  Ukraina on pystynyt pitämään pintansa kohtuullisesti vaikka menettikin alueitaan Itä-Ukrainassa. Sen sijaan jo viikkoja valmisteltu suurhyökkäys Hersonin alueen takaisin valtaamiseksi on aloittamista vaille valmis – pienistä voitoista huolimatta. Evp  tiedustelu-upseeri Pekka Toverin mielestä Ukrainalla on kuitenkin lyhyellä aikavälillä puolellaan etu – sillä on suuremmat reservit käytössään ja länsiapu on tuonut ja tuo modernimpaa aseistusta Venäjän vanhakantaisempaa kalustoa vastaan. Ulkopuolisen on kuitenkin vaikea saada kuvaa siitä että onko tuo ero silti niin merkittävä että se pitkän päälle kääntäisi sodan Ukrainan eduksi – jos tiedonhankinta olisi YouTuben varassa niin Venäjän asevoimat olisi jo aikaa sitten tuhottu. Pitkällä jänteellä, vuosien kuluessa Venäjä joka tapauksessa omaa sellaiset resurssiedut että Ukrainan on taivuttava.

Tämän kirjoituksen pessimismin syynä ei kuitenkaan ole itse sodan nykytilanne vaan ennemminkin länsi itse. Olen aikaisemmissa kirjoituksissani esittänyt näkemyksen että länsi ei haluakaan  Ukrainan voittavan sotaa ja nyttemmin Jussi Halla-aho on tuonut saman näkemyksen Twitter päivityksessään. Sen lisäksi Puolan Ulkopoliittisen tutkimuslaitoksen johtaja Slawomir Debski väittää että länsi on hyväksynyt de facto Venäjän etupiiriajattelun – ja tässä erityisesti Ranska ja Saksa , jotka ovat kynsin ja hampain pitäneet kiinni 1997 solmituista NATO-Venäjä asiakirjasta, jossa sovitaan että länsi ei sijoita merkittäviä joukkoja Venäjän rajojen lähelle.

Pessimismiä lisää myös maailman taloudellispoliittinen  tilanne – inflaatio kiihtyy, öljy- , kaasu- ja sähkömarkkinat ovat turbulenssissa. Lisäksi Ukrainan suurimman tukijan USAn tuleva poliittinen tilanne aiheuttaa epävarmuutta – Bidenin suosio on pohjamudissa ja republikaanit pyrkivät keskittämään huomion oman maan taloustilanteen parantamiseen – tämä kaikki sataa Putinin laariin.

Oma lukunsa on sitten Ukrainan sisäinen yhtenäisyys – rakoilua on ilmassa, josta osoituksena on Zeleskinin ilmoitus muutamien maan korkeimpien virkamiesten erottamisesta, mm. korkein syyttäjä ja maan turvallisuuspalvelun johtaja erotettiin.

Ei hyvältä näytä tässä nyt kyllä – toivottavasti olen väärässä.

+13
Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu