Huonoja enteitä
Ukrainan sota junnaa paikallaan, kumpikaan osapuoli ei saa toisistaan yliotetta. Ukraina on pystynyt pitämään pintansa kohtuullisesti vaikka menettikin alueitaan Itä-Ukrainassa. Sen sijaan jo viikkoja valmisteltu suurhyökkäys Hersonin alueen takaisin valtaamiseksi on aloittamista vaille valmis – pienistä voitoista huolimatta. Evp tiedustelu-upseeri Pekka Toverin mielestä Ukrainalla on kuitenkin lyhyellä aikavälillä puolellaan etu – sillä on suuremmat reservit käytössään ja länsiapu on tuonut ja tuo modernimpaa aseistusta Venäjän vanhakantaisempaa kalustoa vastaan. Ulkopuolisen on kuitenkin vaikea saada kuvaa siitä että onko tuo ero silti niin merkittävä että se pitkän päälle kääntäisi sodan Ukrainan eduksi – jos tiedonhankinta olisi YouTuben varassa niin Venäjän asevoimat olisi jo aikaa sitten tuhottu. Pitkällä jänteellä, vuosien kuluessa Venäjä joka tapauksessa omaa sellaiset resurssiedut että Ukrainan on taivuttava.
Tämän kirjoituksen pessimismin syynä ei kuitenkaan ole itse sodan nykytilanne vaan ennemminkin länsi itse. Olen aikaisemmissa kirjoituksissani esittänyt näkemyksen että länsi ei haluakaan Ukrainan voittavan sotaa ja nyttemmin Jussi Halla-aho on tuonut saman näkemyksen Twitter päivityksessään. Sen lisäksi Puolan Ulkopoliittisen tutkimuslaitoksen johtaja Slawomir Debski väittää että länsi on hyväksynyt de facto Venäjän etupiiriajattelun – ja tässä erityisesti Ranska ja Saksa , jotka ovat kynsin ja hampain pitäneet kiinni 1997 solmituista NATO-Venäjä asiakirjasta, jossa sovitaan että länsi ei sijoita merkittäviä joukkoja Venäjän rajojen lähelle.
Pessimismiä lisää myös maailman taloudellispoliittinen tilanne – inflaatio kiihtyy, öljy- , kaasu- ja sähkömarkkinat ovat turbulenssissa. Lisäksi Ukrainan suurimman tukijan USAn tuleva poliittinen tilanne aiheuttaa epävarmuutta – Bidenin suosio on pohjamudissa ja republikaanit pyrkivät keskittämään huomion oman maan taloustilanteen parantamiseen – tämä kaikki sataa Putinin laariin.
Oma lukunsa on sitten Ukrainan sisäinen yhtenäisyys – rakoilua on ilmassa, josta osoituksena on Zeleskinin ilmoitus muutamien maan korkeimpien virkamiesten erottamisesta, mm. korkein syyttäjä ja maan turvallisuuspalvelun johtaja erotettiin.
Ei hyvältä näytä tässä nyt kyllä – toivottavasti olen väärässä.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008922373.html
ja toinen lähde:
”Lännen laimeat reaktiot ovat olleet Puolan ulkopoliittisen instituutin johtajan mielestä omiaan rohkaisemaan Vladimir Putinia.” (Verkkouutiset)
Ilmoita asiaton viesti
”Ei hyvältä näytä tässä nyt kyllä”. Toivottavasti ei käy niin kuin viimeksi, kun tämä oli kuultu. Pohjaan meni Estonia silloin.
Jos ei länsi puutu tuohon sotaan tosissaan, niin huonosti vielä käy.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, olen tuota lausetta jostain syystä käyttänyt aina kun pessimismi valtaa mielen.
Ilmoita asiaton viesti
Pessimisti ei pety, sanoi Juha Sipilä aikoinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pessimisti ei todellakaan erityisesti ”pety”, koska hän on jo aikoja sitten sukeltanut pettymykseen, ja elää siellä jatkuvasti. Pessimistin elämä on tasalaatuisuudessaan kurjaa: alemmas ei pääse ja ylemmäs ei suostu nousemaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Pessimistin elämä on tasalaatuisuudessaan kurjaa: alemmas ei pääse ja ylemmäs ei suostu nousemaan.”
Hmm… jos pitäisi jyrkästi valita ollako pessimisti vai optimisti , kuvaisin itseäni pessimistiksi.
Todennäköisesti hymyilen ja jopa nauran useammin kuin optimisti.
Jos elämän lähtökohta on asioiden menevän pääsääntöisesti päin persettä , yllättyy joskus positiivisesti : tilattu tavara tulee joskus jopa ajallaan, on vielä se tilattu tavara, huoltomies tulee joskus jopa ajallaan ja jopa onnistuu korjaamaan vian ja lasku on asiallinen jne….
Suositttelen lämpimästi perus-pessimismiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä eroa on optimistilla ja pessimistillä? Kun pessimisti sanoo, että nyt ovat asiat niin päin per….., että huonommaksi ei voi mennä, niin mitä sanoo optimisti? Kyllä voi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota isäni kutsui pessimistin optimismiksi.
Hän jutteli vuosikymmeniä sitten, ettei pessimistikään läpeensä toivoton ole. Kyllä pessimistilläkin optimismia löytyy. Kun tuntuu, että kaikki on mennyttä eikä mikään voisi enää huonommin mennä. Siinä vaiheessa pessimistin optimismi nostaa päätään ja sanoo: ”Kyllä voi.”
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Hersonin alueen takaisin valtaamisen nihkeys minua kummastuttaa – Kannaksen läpimurron jälkeen -44 päämajoitusmestari Airo pakkasi Laatokan Karjalan armeijakunnan juniin ja viikossa se oli Kannaksen joukkojen tukena – mikä oikein Ukrainan armeijalla takkuaa tässä mobilisaatiossa?
Ilmoita asiaton viesti
”Mikä oikein Ukrainan armeijalla takkuaa tässä mobilisaatiossa?”
Nykyaikaisessa sodassa divisioonia ei siirrellä junissa, koska sellainen juniin pakkautunut divisioona tuhoutuu minuuteissa muutamalla Kalibr-ohjuksella. Kuorma-autoilla joukkojen siirtäminen toki onnistu myös, mutta niillä divisioonien tarvitsema kalusto ja huolto onkin jo vaikeampaa järjestää.
Zelesnyin vaahtoaminen maanpetoksista ja runsaat virkamiehistön irtisanomiset viittaavat siihen, että Venäjän tiedustelu saa runsaasti tietoa Ukrainan armeijan suuremmista viivoittimen vedoista. Satelliiteista saatavaa tilannekuvaa seurataan silmä kovana myös Moskovassa. Venäläisillä on ihan ihka omia sotilassatelliitteja, oliko yllätys?
Asevarasto toisensa perään tuhotaan ohjusiskuilla, joten lännen aseapu ei ole aseistusta ja iskuvoimaa lisäävää, vaan ainoastaan menetyksiä korvaavaa, jos sitäkään.
Jos Venäjä on menettänyt 50 000 sotilasta kuolleina ja haavoittuneina, niin pääsemme suhteellisesti samoihin lukuihin ukrainalaisten tappioita arvioitaessa. Nykyaikaiseen sodankäyntiin ei enää kuulu avoimia rintamahyökkäyksiä, joten vanha suhdeluku, jossa hyökkäyksen onnistumiseen tarvitaan 3-4 hyökkääjää vs. 1 puolustaja ei nykysodassa pidä enää paikkaansa.
Ukrainan armeijan vaikeudet ovat yhteismitallisia niihin vaikeuksiin, joita Saksan yli miljoonan miehen armeija kohtasi operaatio Barbarossan yhteydessä. Huollon vaikeudet, tappiot ja kalustopula sekä alueellisen ilmaherruuden menettäminen ovat ongelmien keskeiset syyt.
Kohta niihin lisätään muun Euroopan mielenkiinnon laantuminen Ukrainan puolustamiseen. Lahjoitettavat aseet ja rahat alkavat jo loppua siinä missä usko Ukrainan mahdollisuuksiin.
Etelä- ja keski-Eurooppaa piinaa valtaisa helle, joka perinteisesti purkautuu valtavina kaatosateina ja tulvina. Nämä sisäiset ongelmat kääntävät väkisinkin katseet pois Ukrainasta ja pian ihmiset, jotka kohtaavat omat arkiset ongelmansa ajattelevat, että it´s not in my backyard.
Niinhän se usko näyttää hiipuvan jo Sakilta siinä missä saksalaisiltakin.
https://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/nyt-tuli-saksan-vastaus-energiakriisiin-olaf-scholz-katkeraa/ar-AAZFmE9?ocid=msedgntp&cvid=3870d32294604ee885ff4e9697408f23
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsit täysin päinvastoin tuon junajutun – tarkoitus oli osoittaa että sen aikaisilla höyryvetureilla mobilisoitiin armeijakuntia viikossa – yhteydenpitovälineinä ainoastaan lankapuhelimet ja lyhyenkantaman radioyhteydet. Enkä muutenkaan ole aliarvioinut venäläisten sotilaiden kykyä enkä kalustoa toisin kuin jatkuvasti vihjailet.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä oli pitkän kantaman radioyhteyksiäkin sähkötyksellä. Samalla tuli salauskin hoidettua, mitä siihen aikaan puheradioilla ei voinut tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta , unohtui tuo Kyynel.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo uskon puute kohdistuu lähinnä lansimaiden tahtoon – ei niinkään Ukrainan armeijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Alueen valtaamista takaisin saattaa hankaloittaa se, että siellä on edelleen reippaasti siviiliasutusta. Venäläisiähän sellainen pikkuasia ei haittaa ollenkaan, mutta omien siviilien ampuminen valtauksessa voi hiukan ukrainalaisia pidätellä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta tuokin. Zelenski ilmoitti kansalaisilleen että hakeutuisivat pois tuolta alueelta viikkoja sitten. Eri asia on sitten onko sieltä helppoa päästä pois kun venäläisillä on kontrolli.
Ilmoita asiaton viesti
Huolestuttavia merkkejä ilmassa ovat myös kaikki ilmaiseksi annetut myönnytykset Venäjälle. Esim. Kaliningradin rautateitse tapahtuva tavarankuljetusten palauttaminen venäläisten toivomusten mukaisesti on oikeasti paska juttu. EU kuitenkin taipui, jälleen kerran.
Samoin venäläisten asettamat ehdot aloittamansa sodan käynnille. Venäläisiin kaupunkeihin ei saa ampua. Ukrainalle ei saa antaa hävittäjiä jne.
Nöyristelemällä vihollista ei sotia ole kai koskaan voitettu, mutta hävitty kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
”Pidä viholliset lähellä, ystävät kaukana.”
Uusi poliittinen ja sodankäynnin strategia.
Ilmoita asiaton viesti
Ikivanha.
Ilmoita asiaton viesti
Putleri on uhannut lopettaa kaasuntoimitukset kokonaan, niin Saksassa on hypätty takajaloilleen sen estämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja nyt venäläiset saavat matkustella Suomen kautta Eurooppaan kuin ei mitään sotaa olisikaan. Tai eihän sitä heille olekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voivatkohan meillä maksaa ruplilla?
Ilmoita asiaton viesti
”… tässä erityisesti Ranska ja Saksa ,…”
” Sen lisäksi Puolan …”
… republikaanit pyrkivät keskittämään huomion oman maan taloustilanteen parantamiseen…”
Oma kansa ensin -ajattelu elää Suomen rajojen ulkopuolella.
Viisas tapa ajatella, jota noudatetaan myös lentokoneissa hätätapauksessa.
”Laita aina ensin (happi)maski itsellesi ennen kuin yrität auttaa muita.”
Juu, jos itse pyörtyy (tai valtio menettää kykynsä auttaa omia kansalaisiaan tai kykynsä toimia), niin miten autat muita?
Ilmoita asiaton viesti
Pietari Suureen itsensä rinnastavan Putinin johdolla Venäjä tuhoaa ensisijassa itä-Ukrainaa.
Eli venäläinen Putin tuhoaa etnisien venäläisien asuinalueet itä-Ukrainassa.
Toisin sanoen Putin tapattaa omiaan.
Hän on psyykkisesti sairas.
Ilmoita asiaton viesti
https://youtu.be/hn1d1ZL8k6w
Välillä hyviäkin uutisia asetoimitusten rintamalla – on jopa monipuolisempi kuin Himars.
Ilmoita asiaton viesti
”… erityisesti Ranska ja Saksa , jotka ovat kynsin ja hampain pitäneet kiinni 1997 solmituista NATO-Venäjä asiakirjasta, jossa sovitaan että länsi ei sijoita merkittäviä joukkoja Venäjän rajojen lähelle.”
Eihän tuollaisella joukkojen sijoittamisella ole merkitystä Ukrainan sodalle, johon NATO -maat eivät lähetä omia joukkojaan suurin surminkaan.
Läntinen aseapu sekä koulutus- ja tiedusteluapu ovat pitäneet Ukrainan puolustuksen käynnissä kuluneet kuukaudet, mutta yliotteen saaminen hyökkääjästä on nyt ennen kaikkea laadullinen kysymys. Samoin kuin Venäjä, Ukrainakin tarvitsee pitkän kantaman aseita, joita edustavat tähän mennessä muutamat Yhdysvaltain toimittamat HIMARS -raketinheittimet. Britannia on luvannut osaltaan yllä linkissä näkyviä MLRS -raketinheittimiä. Pitkälti näiden asejärjestelmien varassa on Ukrainan kyky ottaa aluettaan takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
”Eihän tuollaisella joukkojen sijoittamisella ole merkitystä Ukrainan sodalle, johon NATO -maat eivät lähetä omia joukkojaan suurin surminkaan.
Pointti oli siinä, että tuo sopimus jonka pääsisältö on tuo mitä kirjoitin ja johon Debski viittaa antaa Venäjälle etupiirioikeuden naapurimaihinsa enkä tarkoittanut että nämä joukot liittyvät nyt käytävään Ukrainan sotaan vaan ylipäätään kuvaavat länsimaiden asennetta.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina on menestynyt yli odotusten ja vastaavasti venäjän menestys on ollut heikkoa siihen mitä odotettiin. Tappiot ovat olleet valtavat ja tavoitteita on muutettu. Suurhyökkäys kuivui kokoon.
Mitä on jatko?
USAn liittolaisineen ja Suomen mukana pitäisi avustaa Ukrainaa nopeasti ja enemmän. Ehkä jo ollaan pahasti myöhässä. Eu suoritus on ollut surkea, vaikka alkuun näytti lupaavalta. Putin julistaa jonkinlaisen voiton ja alkaa katselemaan seuraavaa kohdetta. Aikaa varmaankin kuluu ennen kuin armeija on taas saatu kuntoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kun katsoo venäläisten jo valloittamia alueita, niin käytännössähän Putin on jo saavuttanut etukäteen ilmoittamansa tavoitteen. Saattaahan muuten olla, että venäläiset tyytyvät tähän ja poikkeustilanne ’ normalisoituu ’ Ukrainan kovasta vastarinnasta huolimatta.
Saksan ja myös Ranskan päättäjät ajavat ainoastaan omiensa etuja ja tuskin jatkavat sotatoimien rahoittamista pelkästä hyvästä tahdosta.
Mitä sitten jatkossa seuraa, on sitten toinen asia.
Ilmoita asiaton viesti
Omasta puolestani suosittelen optimismia. Mieluiten tietenkin sellaista realistista optimismia. Siis täysin erilaista suhtautumista, kuin mitä on tämä (taas jälleen kerran ilmeisesti useimmat suomalaiset vallannut) perusteeton pessimismi.
Ukraina on lupaillut kesäkuun alusta saakka uutta, suurempaa, vastahyökkäystä ainakin Hersonin, kenties Melitopolinkin, suunnalla elokuuksi. Vielä ei ole elokuu. Elokuu on vasta tulossa. Ja sitten tulee vielä syyskuukin. On niitä, hyvinkin laajoja, Venäjän miehitysvallan alla olleita alueita vapautettu aiemminkin. Ja tullaan hyvin todennäköisesti vapauttamaan vastakin.
Hiukan ryhtiä, suomalaiset!
Ilmoita asiaton viesti
Jos länsimaat antaivat riittävästi tehokasta aseistusta (ilmavoimat, ohjukset) ja sotilaita Ukrainan avuksi, ryssät olisi poistettu Ukrainan alueelta syksyyn mennessä. Krimin voisi ehkä kompromissina jättää noille rosvoille.
Mutta koska lännessä pelätään suursotaa ja ydinsotaa, näin ei valitettavasti tulla tekemään. Sota jää vuosikausiksi samanlaiseksi asemasodaksi kuin se oli Itä-Ukrainassa kahdeksan vuotta. Tämä tulee tuottamaan suuria kärsimyksiä ukrainalaisille.
Länsi tulee vielä löytämään päättämättömyytensä seuraukset edestään. Venäjä tulee aikanaan testaamaan Natoa ja sen viidettä artiklaa. Venäjälle pitäisi näyttää kaapin paikka nyt eikä odottaa sen laajentavan aggressiotaan aikanaan pidemmälle Eurooppaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on ymmärtääkseni venäläiseltä tyhjennetty varastoja isolla kädellä ja samalla se suurin tappeluhinku on selvästi hukassa.
Jos nyt oikein optimistiseksi heittäytyy, niin nyt, jos millonkaan olisi paikallaan pyyhkäistä pölyt jonkun venäläisen tukikohdan varastoista Venäjällä, näin autetaan samalla Putinia oivaltamaan sodan realiteetteja.
Positiiviisesti, suurella ilolla, ukrainalaisten toimesta ja NATO n laadukkailla aseilla.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lehti-nord-stream-kaasuputken-kiistelty-turbiini-toimitetaan-suomen-kautta-venajalle/8471666
Nyt olisi Suomella paikka osoittaa rohkeutta ja takavarikoida tuo osa.
Ilmoita asiaton viesti
Marin varmaan priorisoi tuon ihan ykkösaiheeksi.
( ai nii joo, sori. PM Marinhan on lomalla Italiassa )
Ilmoita asiaton viesti
Ei näytä hyvältä ei. Miksi Biden ei määrää eliminoimaan Venäjän päättäjiä yksi kerrallaan Putinista alkaen? Onnistuuhan Venäjäkin murhauttamaan ei-toivottuja henkilöitä rajojensa ulkopuolella, miksei sitten joku CIA? Puuttuuko tahtoa vaiko uskallusta?
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä unohtaa hyviäkään enteitä.
https://www.youtube.com/watch?v=QXNL59i7FG0
Kauaskantoiset ja tarkat Yhdysvaltain valmistamat raketinheittimet voivat olla nykytilanteessa parasta, mitä Ukraina voi saada.
Ilmoita asiaton viesti