Jarmo Lindberg: Hornetin elinkaaren mittaamiseen käytetään tarkkoja indikaattoreita
Twitterissä on ilmavoimien ex komentaja Jarmo Lindbergin erinomainen ketju siitä miten Suomen käyttämien hävittäjen elinkaarta seurataan. Kaikissa nykyisissä Horneteissa on runkoon sijoitetut venymisliuskat joiden avulla voidaan seurata miten käyttötunnit ovat rasittaneet koneen runkoa. Näistä parametreista saadun datan avulla voidaan laskea koneen tuleva elinkaari hyvinkin tarkasti. Aina näin ei ole ollut – Migien ja Drakenien kohdalla kirjattiin ylös kulloinkin tehtyjen lentojen G-arvot ja niiden avulla voitiin arvioida mahdolliset runkoon tulleet väsymismuutokset. Sen lisäksi koneen huollon yhteydessä tarkistettiin mahdolliset venymät rungossa jos tiedossa on ollut että konetta on käytetty sen rakenteellisen lujuuden äärirajoilla. Tämä menetelmä oli kuitenkin epätarkka mikä nähtiin sitten Hawkien yllättävän nopeasta päivitys tarpeesta – mm. koneiden siivet jouduttiin vaihtamaan. Tarkempiin analyyseihin siirryttäessä ja niiden antaman tiedon avulla muutettiinkin Hawkien koulutusohjelma koneita vähemmän rasittaviksi.
Hornetien elinkaaren mittaus ei siis perustu mihinkään mutuun vaan tarkkoihin laskelmiin koneen tulevista eli vuosista ja siihen perustuu se että vuodesta 2026 eteenpäin koneet tullaan korvaamaan F-35:lla eikä siinä ole hitustakaan marginaalia.
https://twitter.com/CharlesLindberg/status/1634571228961730567?s=20
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi että runko voidaan korjata.
Hornetien korvaaminen on fiksu ratkaisu Suomelta. Ukraina tarvitsee kuitenkin siirtymäkauden konetta ennen moderneja koneita 2030-luvulla.
Hornetien rungon korjaaminen pidemmälle lentotuntimäärälle vaatii n. 2,5-3m USD investoinnin per kone. Aseiden ja sensorien päivitys sen verran kuin halutaan. Suomelle päivitys ei ole kustannustehokas, Ukrainalle voi olla.
”Each CBR+ averages about 25,000 manhours at a total cost of $2.5 to $3 million per aircraft.”
https://www.navair.navy.mil/news/FRCSW-Inducts-last-FA-18-Center-Barrel-Replacement-CBR-Program/Tue-06222021-1604
Ilmoita asiaton viesti
Noita ei luovutella muutenkaan tuosta vaan oli rungot kunnossa tai ei. Kaikkeen tarvitaan valmistajan eli Yhdysvaltojen lupa ja koska eivät ole itsekään vielä yhtään konetta antamassa niin ei lupaa edes tulisi vaikka meillä olisi tahtotila antaa ja samalla romuttaa näin oma ilmapuolustus täysin.
Eiköhän tämän Marinin ”aivopieru” voida jo unohtaa. Henkilö joka ei ymmärrä näistä Horneteista pätkääkään lupailee niitä. Aivan yhtä helppoa kuin perunoita jakaisi torilla..kassallahan tämä on aikaisemmin ollutkin.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi tulee huomioida USAn ja Suomen Hornettien erilainen käyttötapa – suomalaiset Hornetin ovat kentältä noustuaan heti täydessä tehtäväkäytössä päinvastoin kuin USAn vastaavat – mitään siirto lentoja ei tarvita. Lisäksi usalaisia koneita käytetään pääosin lentotukilaivoilta käsin jolloin nousuja ja laskuja lukuunottamatta koneet eivät rasitu siten kuten Suomessa. Tämä mahdollistaa pidemmän käyttöiän USAn koneille.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, lisäksi tulee ottaa huomioon että muutkin maat ovat tehneet täysremontteja Horneteilleen elinkaaren jatkamiseksi. Suomelle se ei olisi kustannustehokasta, Ukrainalle voisi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoiko Lindberg sen ennen vaiko jälkeen ryhtymistään väliaikaiseksi Lockheed Martin mannekiiniksi?
Ilmoita asiaton viesti
Tuollaisissa mittauksissa ja laskelmissa on aina turvamarginaali. Niinpä käyttöä voidaan jatkaa ”parasta ennen” jälkeenkin, mutta riskit kasvavat.
Ilmoita asiaton viesti
Twitter – ketjussa mainittiin sellainenkin mahdollisuus että muutetaan hornetit kertakäyttöisiksi drooneiksi – räjähteitä täyteen lastattuna siitä tulisi melkoinen täsmäohjus.
Ilmoita asiaton viesti
Annetaan ukrainalais pilottien harjoitella ja romuttaa Hornetit sodassaan Venäjää vastaan. Myöhemmin kun taidot karttuvat voivat ostaa uusia ja kalliita koneita.
Tässä vaiheessa kuluneet Hornetit sopivat hyvin ukrainalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan uusia Hornetteja vielä myynnissä? Jos on, niin ne Suomen lahja-Hornetit (jos nyt saadaan lahjoitettua) voisivat toimia koulutusvaiheen koneina. Sitten Ukraina saisi tuliterät Hornetit jostain ostamalla tai lahjuksena, ja käyttäisi niitä varsinaisessa palveluskäytössä.
Yksi vika taitaa tässäkin ajatuksessa olla: nämä Suomen lähes loppuunkäytetyt koneet eivät taida vapautua sen nopsempaan Ukrainan käyttöön kuin tulisivat ne uudet Hornetit.
Tähän menossa olevaan sotaan eivät Suomen Hornetit taida mitenkään ehtiä, jos nyt se ei pitkity vuosikausiksi. Mutta tarvitsisihan Ukraina sen jälkeenkin hävittäjälentokoneita.
Ilmoita asiaton viesti
Hornetien valmistus loppui 2000. Super hornet on täysin eri kone.
Ilmoita asiaton viesti
Olet parantumaton optimisti.
Sota ei kerkeä lopuun ennen Amerikan toimittamia uusia F 35 häviuttäjiä. Hornetit kerkeävät vielä hyvin loppurytinöihin ja pilotit keretään kouluttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina lienee jo käytännössä valinnut F16 hävittäjät ensimmäiseksi länsikoneeksi. Hornetit olisivat vai turha väliaikaisratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Näin voi olla, mutta annetaan Ukrainan päättää. F-18C/D on kuitenkin parempi rassi kuin päivitetty F-16A jota olisi tarjolla. Hornet oli aikanaan parempi valinta Suomelle kuin F-16, mikä kannattaa muistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Ukrainalle todella annetaan lähes loppuun lennettyjä Horneteja, niin Suomen tulisi sitten järjestää myös lento- ja huoltohenkilöstön koulutus jollakin tapaa, jotta Hornetien jäljellä olevat lentotunnit käytetään mahdollisimman tehokkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Hornetien isoin käyttäjä on USMC joka todennäköisesti vastaisi projektijohdosta jos Ukrainan avussa päädytään konetyyppin.
Kuten yllä mainittu, Hornetien käyttöikää voidaan jatkaa sangen edullisin korjauksin.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen asia on USMC:n halukkuus tähän. Suomi voisi joutua hoitamaan koko projektin itse…
Ilmoita asiaton viesti
Siltä vaikuttaisi, 3/5/23:
On Saturday, NBC News reported that two Ukrainians were ”undergoing an assessment” in the U.S. to see how long it would take them to complete training on aircraft including F-16 fighters.
Citing officials, the outlet said they were being evaluated in Tucson, Arizona, and further Ukrainian pilots could be on the way.
https://www.newsweek.com/ukrainian-pilots-us-training-f16-fighter-jets-1785615
Ilmoita asiaton viesti
Vaalikiimainen Marin meni munaamaan sitten ihan urakalla:
Pääkirjoitus: Marinin hävittäjäpuheet antoivat sekavan kuvan Suomen valtionjohdon päätöksenteosta https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000009448498.html
Ilmoita asiaton viesti
Siinä on linkissä tämä:
”Joka vuosi on tarkennettu sitä, mikä koneyksilö on missäkin vaiheessa ja milloin se poistetaan”, Ylitalo kertoo.
Ensimmäinen Hornet poistuu käytöstä vuonna 2025 ja viimeinen näillä näkymin vuonna 2031. Jokaisesta koneyksilöstä on olemassa konekohtainen tarkka suunnitelma viimeiseen käyttöpäivään asti.
Ylitalo on seurannut keskustelua siitä, voitaisiinko Horneteja lahjoittaa Ukrainaan.
”Hornetien pääomat on suhteellisen hyvin kulutettu loppuun. Niissä ei ole hirveästi varaa niiden rakenteellisen eliniän osalta. Niiden suorituskykykään ei ole enää 2030-luvulla kovin kilpailukykyinen.”
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009383104.html
Ilmoita asiaton viesti
Jos tämä nyt sanotaan niinkuin se on: Marin valehteli Ukrainan presidentille.
Ilmoita asiaton viesti