Jerrykannu

Eilen päivätyssä Verkkouutisissa oli mainio tarina jerrykannun historiasta. Se kehitettiin Saksassa ennen Ww2:sta armeijan tarpeisiin. Sen nerokkuuden havaittuaan myös länsiliittoutuneet kopioivat sen sellaisenaan käyttöönsä

Mikä sitten teki jerrykannusta (Wehrmacht Einheitkanister) niin ylivertaisen? Montakin asiaa – ensinnäkin sen muoto – neliskanttisuus takasi sen että sitä oli helppo lastata suuria määriä kuormaan koska hukkatilaa ei jäänyt. Lisäksi sen koko oli sopiva – 20 litran kanisteri ei painanut liikaa ja yksittäisen sotilaan oli helppo kantaa mukanaan kahta kannua. Kolme kahvaa ei oltu suunnittelu sattumalta – keskimmäisessä kahvasta kannettiin täysiä kannuja ja laitimmaisista pitäen voitiin kantaa neljä tyhjää kannua. Kierrekorkki oli korvattu kiinteällä, helposti avattavalla sekä tiiviisti sulkeutuvalla korkilla. Ilma-aukko takasi sen että kaataessa neste ei tulvinut holtittomasti vaan tasaisena virtana.

Myöskään kannuun prässätty tähtikuvio ei ollut mikään koriste, sen ansiosta lämpölaajeneminen ei tuottanut ongelmia mikä oli tärkeää varsinkin Pohjois-afrikan kuumissa olosuhteissa. Kanisteri oli hitsattu kahdesta kappaleesta ja saumat oli upotettu uraan jonka vuoksi se oli myös kestävä – pudotessa siihen tuli vain lommo eivätkä hitsattu sauma pettänyt.

USA sai kanisterin käyttöönsä sattumalta jo ennen Ww2:sta ja otti sen käyttöön jeeppeihin kiinnittäen sen vararenkaan viereen mistä tulikin ikoninen malli maastoautoihin vuosikymmeniksi.

Harva tuote on pitänyt pintansa niin yksityikohdissaan kuin muotoilussaan kuten jerrykannu – itselläni niitä on ollut useampia ja niistä paras on ollut alkuperäinen oikeasta pellistä tehty eikä mikään alumiista tehty venäläisversio.

 

 

 

 

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu