Jerrykannu
Eilen päivätyssä Verkkouutisissa oli mainio tarina jerrykannun historiasta. Se kehitettiin Saksassa ennen Ww2:sta armeijan tarpeisiin. Sen nerokkuuden havaittuaan myös länsiliittoutuneet kopioivat sen sellaisenaan käyttöönsä
Mikä sitten teki jerrykannusta (Wehrmacht Einheitkanister) niin ylivertaisen? Montakin asiaa – ensinnäkin sen muoto – neliskanttisuus takasi sen että sitä oli helppo lastata suuria määriä kuormaan koska hukkatilaa ei jäänyt. Lisäksi sen koko oli sopiva – 20 litran kanisteri ei painanut liikaa ja yksittäisen sotilaan oli helppo kantaa mukanaan kahta kannua. Kolme kahvaa ei oltu suunnittelu sattumalta – keskimmäisessä kahvasta kannettiin täysiä kannuja ja laitimmaisista pitäen voitiin kantaa neljä tyhjää kannua. Kierrekorkki oli korvattu kiinteällä, helposti avattavalla sekä tiiviisti sulkeutuvalla korkilla. Ilma-aukko takasi sen että kaataessa neste ei tulvinut holtittomasti vaan tasaisena virtana.
Myöskään kannuun prässätty tähtikuvio ei ollut mikään koriste, sen ansiosta lämpölaajeneminen ei tuottanut ongelmia mikä oli tärkeää varsinkin Pohjois-afrikan kuumissa olosuhteissa. Kanisteri oli hitsattu kahdesta kappaleesta ja saumat oli upotettu uraan jonka vuoksi se oli myös kestävä – pudotessa siihen tuli vain lommo eivätkä hitsattu sauma pettänyt.
USA sai kanisterin käyttöönsä sattumalta jo ennen Ww2:sta ja otti sen käyttöön jeeppeihin kiinnittäen sen vararenkaan viereen mistä tulikin ikoninen malli maastoautoihin vuosikymmeniksi.
Harva tuote on pitänyt pintansa niin yksityikohdissaan kuin muotoilussaan kuten jerrykannu – itselläni niitä on ollut useampia ja niistä paras on ollut alkuperäinen oikeasta pellistä tehty eikä mikään alumiista tehty venäläisversio.
Onkin tullut aikojen mittaan ihmeteltyä kanisterin nimeä – saksansukuisuus sen selittää.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs kurssikaverini oli ollut joskus 1960-1970 luvulla työssä Australian hiilikaivoksilla. Asunnot olivat olleet pelkkiä lautakoppeja ilman vettä tai sähköä.
Öisin on kylmää Australiassakin, ja niinpä saatavilla oli ollut jerrykannuja, joilla sai hakea pesupaikalta kuumaa vettä ja laittaa sänkyyn peiton alle lämmikkeeksi. Ihan tarpeellinen unilelu oli kannu ollut.
Ilmoita asiaton viesti
”… laitimmaisista pitäen voitiin kantaa neljä tyhjää kannua.”
– Ja kaksi miestä saattoi laitakahvoihin tarttuen yhdistää voimansa yhden kannun kantamiseen.
En mielelläni täytä jerryä kuin 18 litralla, koska kaatamisen aloittaminen täpötäydestä kannusta siististi on vaikeaa.
Jerrykannu on kätevä niinkin arveluttavassa käytössä kuin polttoaineen kuljettamisessa henkilöauton matkustamossa. Kannun voi sijoittaa oikealle takapenkin jalkatilaan, ja kiilata sen paikoilleen apukuskin istuinta taakse siirtämällä. Jos kannun täyttö on tehty huolellisesti eikä sen ulkopinnalla ole tahroja, on kuljettaminen täysin siistiä ja jopa hajutonta. Aikamoinen astia!
Ilmoita asiaton viesti
Itse kaadan tankkiin kanisteri lappeellaan niin ei hölsky.
Ilmoita asiaton viesti
Oheisessa kuvassa erottuu ohjaamon alle sijoitettu polttoainesäiliö, ja pyöreän punaisen korkin alla sen täyttöaukko. Paikka on sen verran ahdas ja toisaalta niin korkealla, että täyden jerryn kannattelu tankatessa ottaa lujille!
Traktorini käyttö on jokseenkin vähäistä, joten jerrystä tankkaaminen tarpeen mukaan on mielestäni se fiksuin tapa.
https://agriline.fi/img/s/pyoratraktori-ZETOR-6211—1578431036557443559_big–20010723031428126000.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Hieno Zetori. Omaan Massikkaan en ole jerrytankkausta kokeillut, polttoainesäiliö kun on moottorin päällä ja ihan riittävän hankala tankata.
Ilmoita asiaton viesti
Kannuun saa myös ”letku-adapterin”, sillä onnistuu täytenäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on pari jerrykannua, joilla viedään veneeseen bensaa ja itsekin otan aina 18l. On pikkuisen kevyempi ja pääsyynä juurikin tuo, että noin on helpompi kaataa. Täydestä kannusta tuppaa aina vähän roiskumaan. No ehkä toi lappeellaan kaato voisi onnistua, tosin tila on sellainen, että se on vähän hankalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään aamulla tankkasin kalapaatin jerryllä, onnistuu ihan hyvin vaikka oli ihan täynnä, kikalla joka jo kerrottiin. Kannu kyljelleen ja korkkipuoli ylös niin ei mene tippaakaan väärään paikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla tavalla voi myös öljykanisterista onnistua kaatamaan ne ensimmäisetkin tipat moottorin sisään. Kanisteri vaan kyljelleen, niin kyllä onnistuu.
Ilmoita asiaton viesti
SAKUKANNU tuon jerry-kannun suomenkielisen nimen pitäisi oikeastaan olla – perustelut alla, vaikka jutussa toisin väittävätkin:
”Britit olivat puhuneet saksalaisista jo aiemmin ”jerryinä”, joka juontaa juurensa German-sanaan. Luonnollisesti saksalaisten kanisterista tuli siis jerrycan, eli suomeksi jerrykannu.”
https://www.salkunrakentaja.fi/2022/08/jerrykannun-historia
Ilmoita asiaton viesti
Toisin, kuten monet uskovat, pervitiini ei ollut saksalainen älyntuote.
Kemiallinen yhdiste keksittiin Japanissa jo 1800- luvulla ja sitä käytettiin teollisuustyöntekijöiden työtehon parantamiseen aamulla tehtaanportilla työväelle jaettuna.
Sodan aikana piristi tolkuttoman väsyneitä suomalaisia sotilaitakin.
Hyödyllisiä asioita kopioidaan – varsinkin Kiinassa ammattimaisesti valtion toimin, kuten aiemmin Venäjällä ja Neukkulassakin
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tuo brittien oma design 1930-luvulta paljon heppoisempaa oli. Väitetysti noissa ei ollut alussa edes korkkia, vaan tuo avattiin kuin säilykepurkki.
https://images.app.goo.gl/2hj4kPKrP2qCwA5c8
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, että sellaiset maaseudun traktorintankkaussäiliöt (lähelle 1-2 m^3 tavaraa) yleistyvt, kun ihmiset alkavat varastoida polttoainetta. Ja jerrykannujen kaa voi käydä pimeää kauppaa lähiympäristössä.
Ja mitä tulee vaihtoehtoon (sähköakut ja -patterit), niin tiukkaa tekee. Jutussa [1] mainitaan, että nykyinen tuotantokapasiteetti riittää vuoteen 2025, ja samalla uusien nikkeli- ym. kaivosten perustamisaika on kasvanut 16 vuoteen (erinäiset ympäristö- yms. määräykset venyttävät aikaa).
Ennuste: joko patterien hinta nousee pian, tai lainsäädäntöä muutetaan (vanhanaikaistetaan Saksan tyyliin) kaikkialla.
[1]: https://www.mining.com/hundreds-of-new-mines-required-to-meet-2030-battery-metals-demand-iea-report/
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan hyvin mahtaa saada taajamissa lupia moisille säiliöille? Ja jos saakin, hämärätankkaajia saattaa vierailla ahkeraan.
Ilmoita asiaton viesti