Kaukopartiomiehet piripäissään ja vähän muutakin huumeista
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008508381.html
Iltasanomissa oli mainio artikkeli kaukopartiomiehistä, jotka taistelivat väsymystä vastaan syömällä Pervitin- nimisiä tabletteja. Alunperin japanilaisten syntetisoima metamfetamiini oli yleisessä käytössä niin akselivalloissa kuin liittoutuneiden joukoissa. Saksassa tämä piriste luokiteltiin v.1941 huumausaineeksi, joten he päättivät lahjoittaa tabletit Suomen armeijalle. Suomalaiset jakoivat näitä pillereitä pääasiassa kaukopartiomiehille, mutta niitä käyttivät myös lentäjät sekä sotatoimialueella toimivat lääkärit. Kannaksen suurtaisteluissa niitä jaettiin myös rivimiehille, vaikka aikaisemmin tätä ei sallittu. (lähde Wikipedia).
Sotien jälkeen Suomeen virtasi huomattava määrä näitä pillereitä ja ne olivat kysyttyä tavaraa silloisilla huumemarkkinoilla. Toki muitakin huumeita oli – heroiinin käyttö oli yleistä ja laillista 30- ja 40-luvulla johtuen siitä, että sen havaittiin hillitsevän tehokkaasti yskänärsytystä. Suomi olikin siihenaikaan maailman johtava heroiinin kuluttaja.
Hammaslääketieteessä huumeita käytettiin lähinnä puudutteina, kokaiinikloridi liukoisena aineena oli suhteellisen tehokas kivun lievittäjänä ja puutumisen aiheuttaja injisoituna, lisäksi sen euforisoiva vaikutus teki toimenpiteen miellyttäväksi potilaille. Nykyisin kokaiinia käytetään yhtenä ainesosana ns. amputaatiopastassa, joka annostellaan suoraan paljaaseen ydinkudokseen , jolloin aiheutetaan hampaaseen kuolio ja sen myötä helpotus särkyyn. Itse käytin sitä vielä viime vuosikymmenellä, nykyään en sen toksisuuden vuoksi. Luonnollisesti kaikista sitä käyttäneistä potilaista oli tehtävä ilmoitus lääkintäviranomaisille, joka hoitui kirjoittamalla potilaan henkilötiedot koontilomakkeelle joka taas toimitettiin apteekkiin. Näin potilaasta tuli hänen tietämättään rekisteröity huumeiden käyttäjä.
Pervitiniä sai apteekista nuoruudessani flunssalääkkeenä.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä oli vaan poistettu juuri tuo huumaava aine, metamfetamiini, joten siitä ei kunnon pöllyä saanut.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin otsikko on harhaanjohtava
Useaan lähteeseen viitaten pervitinin haitat ja erityisesti vaarat tiedettiin kaukopartiotoiminnassa ja tabletit olivatkin visusti partionjohtajan hoteissa ja niitä jaettiin vain hätätilanteissa.
Aikalaiskertomuksissa on kuvauksia tilanteista, joissa pervitiniä käytettiin väärin ja sellaisen jokainen tiesi vaarantavan koko partion turvallisuuden. Addiktit ja muuten herkät pudotettiin armotta pois kaukopartioyksiköistä.
Yhdessä tapauksessa vahingossa useamman tabletin nauttinut partiomies ampui huumepäissään partiotoverinsa hengiltä ja muu partio joutui odottamaan, että huumeista seonnut sotilas alkaisi selviämään.
Toki pervitinin oikeaoppinen käyttäminen myös pelasti lukuisia partiomiehiä vähintäänkin sotavankeudelta. Se antoi yli-inhimilliset voimat ja eräskin partiomies kertoi hiihtäneensä pervitinin vaikutuksen alaisena 50km umpihangessa edes huomaamatta hiihtäneensä niin paljon.
Pervitiniä yleisempää taisi olla heroiini, jota jaettiin mm. vartiomiehille yskän hillitsemiseksi. Heroiinia pidettiin tuolloin suhteellisen vaarattomana aineena. Myös morfiinia käytettiin runsaasti kipua poistamaan. Annoskoot ja määrät eivät tainneet olla niin nökönuukaa tuohon maailman aikaan. Vakavasti haavoittuneet saivat samalla usein vakavan opiaattiriippuvuuden.
Yhtä kaikki Suomessa oli mittava huumeongelma sodan päätyttyä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, näin on. Tuossa linkissä tämä mainittiin kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhdessä tapauksessa vahingossa useamman tabletin nauttinut partiomies ampui huumepäissään partiotoverinsa hengiltä ja muu partio joutui odottamaan, että huumeista seonnut sotilas alkaisi selviämään.”
Taustalla varmaan päivien valvominen, se metamfetamiinin kanssa saa vaikka mitkä harhat aikaan – ei pelkkä yliannostus niinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Aleksandrovkassa lokakuussa 1941 haavoittunut Arvo Kokko päätyi lopulta sairaalahoitoon Metziin, n. 2600 kilometrin päähän taistelurintamasta. Siellä potilas vietti aikaa vasen käsi ns. lentokonelastassa olkavarren luutumista odotellen.
Samassa sairaalassa oli toinenkin suomalainen, ”hauskasti” Kokon peilikuvana oikeaa kättään parannellen. Tämä aseveli jäi myöhempien tietojen mukaan lääkinnästä aiheutuneeseen heroiinikoukkuun. Tapahtumakulku on yksi monista isäni sotaretkeen liittyneistä jutuista, joilla me jälkipolvet saamme jossitella: vierestä vietiin silläkin kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kovat oli aineet. 70 luvun loppupuolella sain jonkun pillerin hammaslääkäriltä. Sanoi, että älä ota kuin neljännes. Pilleri oli nuppineula pään kokoinen. Rintamalta oli hammaslääkärin mies aina tuonut. Särky oli kova. Pillerin ottamisen jälkeen oli olo kuin pumpulissa. Ei mitään kipua. Tilkassa kanssa jonkun tehopillerin sain ja morfiinia kaupanpäälle. Ei kun nauratti hammasleikkaus. Itseasiassa en sitä edes huomannut, ennenkuin hammaslääkäri näytti hammasta peltikupissa. Ja sitten vasta nauratti.
Vaan eipä aspiriini auta, jos on suolet sylissä. Eli lääkkeet on oltava vaivan mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itselläni on vastaanotolla (tai oli, en niitä enää anna kun on parempiakin vaihtoehtoja) Panacodia ja Indalginia, kivut niillä lähti, mutta jotkut asiakkaat alkoivat kysyä niitä pienimpiinkin särkyihin joten jätin ne pois. PVK-reseptejä en enää kirjoita, mukaan kyllä annan jos kipu sitä vaatii. Nämä jotka yleensä niitä ovat vailla, jättävät myös laskut maksamatta, joten persnettoa tuottivat he, toki ensiavun annan vaikka tiedän, että niistäkään ei ropoakaan heiltä heru.
Ilmoita asiaton viesti
Sisältövaroitus: Teksti voi loukata joidenkin uskomuksia. Se käsittelee upseerin toiminnan tokkuraisuutta, joka oli mahdollisesti huumaavien lääkkeiden ja rintamatapahtumien yhteistulos.
Suomessa keskusteltiin noin kymmenen vuotta sitten silloisen eversti Ehnroothin mahdollisesta piripäisyydestä kun omien niskaan komennettiin tykistökeskitys Äyräpäässä kesällä 1944.
Muistinvaraisesti vedän seuraamani keskustelun yhteen. Virheitä voi esiintyä ja tiedot on asiasta kiinnostuneen tarkastettava.
Professori Heikki Ylikangas taisi mainita tuon kaltaisesta tapahtumasta joko haastattelussa tai kirjassaan. Se oli tullut myös esiin Matti Kuusen muistelmissa. Hän toimi silloin samassa joukko-osastossa kuin eversti Ehnrooth.
– Edesmennyt professori Matti Kuusi kirjasi tiedotusupseerina tapahtuman muistikirjaansa ja on siitä maininnut muistelmissaan.
– Asiasta keskusteltiin tuolloin Suomen Kuvalehdessä ilmeisesti, kenties myös Kanavassa. Jäi epäselväksi, oliko Matti Kuusi suoranainen silminnäkijä vai näkikö ja kuuliko hän tapahtumasta välittömästi tykistökeskityksen jälkeen.
KUVAUS ITSE TAPAHTUMASTA
Äyräpään taisteluissa heinäkuussa 1944 silloinen eversti (ev-lut?) Ehrooth heräsi tokkuraisena. Hän kuuli tilannekertomuksen. Ja päätyi sekavassa mielentilassa komentamaan tykistökeskityksen joen toiselle puolella olevien omien niskaan.
– Olisiko niin, että heidän puolustusasemansa eivät enää pitäneet ja he olivat ryhmittymässä joenrantaa kohden uidakseen joen ylitse?
Kertomus eteni sitten seuraavalla tavalla: Ehnrooth herätettiin kesken uniaan. Hän oli selvästi tokkurainen. Tila ei ollut normaali, pervitiiniä taisi olla päässä. Ja jotain unilääkettä. ’
– Vha-aggeression huumassa hän tokkuraisena komensi rangaistukseksi joen toiselle puolelle tykistökeskityksen. Myös joukkotuhonta -sana mainittiin tuon tapahtuman yhteydessä.
___________________________________________________________
Arvio: Käytetty päättelyketju ei ole täysin pitävä. Aikalaistodistuksia on tapahtumasta kaksi. Nimettömäksi jäänyt todistaja sekä professori Matti Kuusi, aikansa arvostetuimpia professoreita. Professori Ylikangas toi tapahtuman esille tutkimustensa yhteydessä noin kymmenen vuotta sitten.
Oma tulkinta: Kyllä todennäköisesti juuri noin on tapahtunut. Sodassa sattuu ja kaoottisissa tilanteissa vielä enemmän. Ehroothin toiminta ei ollut virheetöntä, mutta kammottava virhe on helposti ymmärrettävissä. Sota on vain on sellaista, että se murtaa Suomenkin kansallisikonin kestävyyden riittävän kovassa paikassa.
**** Pervitiini ja muut huumeet – niitä käyttiin mutta ei kait tuolla tiedolla sen kummepaa merkitystä ole – Sota on toinen todellisuus eikä siellä arkielämän säännöt tahi lait päde kuin Geneven pöydässä.
Ilmoita asiaton viesti