Kaukopartiomiehet piripäissään ja vähän muutakin huumeista

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008508381.html

Iltasanomissa oli mainio artikkeli kaukopartiomiehistä, jotka taistelivat väsymystä vastaan syömällä Pervitin- nimisiä tabletteja.  Alunperin japanilaisten syntetisoima metamfetamiini oli yleisessä käytössä niin akselivalloissa kuin liittoutuneiden joukoissa. Saksassa tämä piriste luokiteltiin v.1941 huumausaineeksi, joten he päättivät lahjoittaa tabletit Suomen armeijalle. Suomalaiset jakoivat näitä pillereitä pääasiassa kaukopartiomiehille, mutta niitä käyttivät myös lentäjät sekä sotatoimialueella toimivat lääkärit. Kannaksen suurtaisteluissa niitä jaettiin myös rivimiehille, vaikka aikaisemmin tätä ei sallittu. (lähde Wikipedia).

Sotien jälkeen Suomeen virtasi huomattava määrä näitä pillereitä ja ne olivat kysyttyä tavaraa silloisilla huumemarkkinoilla. Toki muitakin huumeita oli – heroiinin käyttö oli yleistä ja laillista 30- ja 40-luvulla johtuen siitä, että sen havaittiin hillitsevän tehokkaasti yskänärsytystä. Suomi olikin siihenaikaan maailman johtava heroiinin kuluttaja.

Hammaslääketieteessä huumeita käytettiin lähinnä puudutteina, kokaiinikloridi liukoisena aineena oli suhteellisen tehokas kivun lievittäjänä ja puutumisen aiheuttaja injisoituna, lisäksi sen euforisoiva vaikutus teki toimenpiteen miellyttäväksi potilaille. Nykyisin kokaiinia käytetään yhtenä ainesosana ns. amputaatiopastassa, joka annostellaan suoraan paljaaseen ydinkudokseen , jolloin aiheutetaan hampaaseen kuolio ja sen myötä helpotus särkyyn. Itse käytin sitä vielä viime vuosikymmenellä, nykyään en  sen toksisuuden vuoksi. Luonnollisesti kaikista sitä käyttäneistä potilaista oli tehtävä ilmoitus lääkintäviranomaisille, joka hoitui kirjoittamalla potilaan henkilötiedot koontilomakkeelle joka taas toimitettiin apteekkiin. Näin potilaasta tuli hänen tietämättään rekisteröity huumeiden käyttäjä.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu