Kesämökin peruslämpö talvisin

Käsillä on taas ajankohta jolloin mökkien omistajat joutuvat miettimään jättääkö mökki kylmilleen talvea vasten vai onko aiheellista pitää jonkin asteista peruslämpöä yllä. Sähkön hinnan kallistuminen tekee päätöksestä aiempaa kinkkisemmän – moninkertainen sähkölasku alkaa syödä kohtuuttomasti yksityistalouksien jo valmiiksi kireää budjettia ja tämä puree erityisesti eläkeläisiä jotka ovat suurin mökkejä omistava ryhmä.

Vanhastaan on neuvottu että mökin rakenteiden  kuivana pitäminen on  tärkeämpää kuin säästynyt sähkö ja varsinkin jos rakennuksessa on vesijohtojärjestelmä viemäreiden.  Mutta miten on laita jollei jäätymiseltä suojattavia kohteita ole? Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä on erinomainen artikkeli aiheesta, jossa haastatellaan eläkkeellä olevaa rakennusinsinöörit Jouko Lommia. Hän kertoo mitä pitää huomioida jos jättää mökin pakkasten armoille. Ensinnäkin olennaista on se mistä materiaalista mökki on tehty. Hirsirunko omaa luontaisen kyvyn tasoittaa sisälle syntyvää höyrynpainetta imemällä liian kosteuden itseensä  eikä tämmöinen kohtuullinen kosteuden lisäys lahota puuta ja kaiken lisäksi puupinnoilla on luontainen kyky estää homeiden kasvua.

Ongelmallisempia mökkejä tässä suhteessa ovat sen sijaan tolpparunkoiset eli niin sanotusti pitkästä tavarasta rakennetut mökit joiden pääasiallinen eristys on tehty mineraalivillasta. Päinvastoin kuin luullaan itse talvipakkaset eivät ole ongelma vaan keväinen lämpö – näin Lommi toteaa:

”Eristetty rakennus on suunniteltu toimivaksi sen perusolettamuksen mukaan, että lämpö hakeutuu kohti kylmää eli vesihöyry kulkee mökin sisätiloista kohti ulkoilmaa. Muun muassa ihmisen toiminnasta syntyvän vesihöyryn pitäisi törmätä lähellä sisäpintaa olevaan höyrynsulkuun, jonka takana ovat tuuletusraot ja eristeet. Ulkovaipan on estettävä tuuli ja sade, mutta muuten rakenteen pitäisi harveta sisältä ulospäin mentäessä.”

Ja tässä ongelma:

”Keväisin rakenne alkaa kuitenkin toimia lämmittämättömässä mökissä päinvastoin. Aurinko lämmittää ulkoilmaa, mutta mökin sisällä on viileää. Vesihöyry alkaa liikkua ulkoa sisälle päin rakenteiden läpi ja törmää lopulta lähellä sisäseinää olevaan höyrynsulkuun.

”Mineraalivilla ei ime kosteutta vaan vesihöyry menee siitä läpi höyrynsulkuun ja kosteus valahtaa alas.”

Eristemateriaaleista selluvilla kestää paremmin kosteutta koska sillä on kyky imeä ja haihduttaa päinvastoin kuin mineraalivillalla.

Itselläni on kaksikymmentä vuotta vanha sähkötön hirsimökki joka on pääosin kylmillään talven pimeät kuukaudet, poikkeuksena joulun aika. Tulipesiä siinä on neljä joiden hormien pellit jätän aina auki jotta ilmanvaihto toimisi mahdollisimman hyvin enkä ole havainnut siinä näinä vuosina minkäänlaisia home- enkä hajuhaittoja.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu