Kesämökin peruslämpö talvisin
Käsillä on taas ajankohta jolloin mökkien omistajat joutuvat miettimään jättääkö mökki kylmilleen talvea vasten vai onko aiheellista pitää jonkin asteista peruslämpöä yllä. Sähkön hinnan kallistuminen tekee päätöksestä aiempaa kinkkisemmän – moninkertainen sähkölasku alkaa syödä kohtuuttomasti yksityistalouksien jo valmiiksi kireää budjettia ja tämä puree erityisesti eläkeläisiä jotka ovat suurin mökkejä omistava ryhmä.
Vanhastaan on neuvottu että mökin rakenteiden kuivana pitäminen on tärkeämpää kuin säästynyt sähkö ja varsinkin jos rakennuksessa on vesijohtojärjestelmä viemäreiden. Mutta miten on laita jollei jäätymiseltä suojattavia kohteita ole? Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä on erinomainen artikkeli aiheesta, jossa haastatellaan eläkkeellä olevaa rakennusinsinöörit Jouko Lommia. Hän kertoo mitä pitää huomioida jos jättää mökin pakkasten armoille. Ensinnäkin olennaista on se mistä materiaalista mökki on tehty. Hirsirunko omaa luontaisen kyvyn tasoittaa sisälle syntyvää höyrynpainetta imemällä liian kosteuden itseensä eikä tämmöinen kohtuullinen kosteuden lisäys lahota puuta ja kaiken lisäksi puupinnoilla on luontainen kyky estää homeiden kasvua.
Ongelmallisempia mökkejä tässä suhteessa ovat sen sijaan tolpparunkoiset eli niin sanotusti pitkästä tavarasta rakennetut mökit joiden pääasiallinen eristys on tehty mineraalivillasta. Päinvastoin kuin luullaan itse talvipakkaset eivät ole ongelma vaan keväinen lämpö – näin Lommi toteaa:
”Eristetty rakennus on suunniteltu toimivaksi sen perusolettamuksen mukaan, että lämpö hakeutuu kohti kylmää eli vesihöyry kulkee mökin sisätiloista kohti ulkoilmaa. Muun muassa ihmisen toiminnasta syntyvän vesihöyryn pitäisi törmätä lähellä sisäpintaa olevaan höyrynsulkuun, jonka takana ovat tuuletusraot ja eristeet. Ulkovaipan on estettävä tuuli ja sade, mutta muuten rakenteen pitäisi harveta sisältä ulospäin mentäessä.”
Ja tässä ongelma:
”Keväisin rakenne alkaa kuitenkin toimia lämmittämättömässä mökissä päinvastoin. Aurinko lämmittää ulkoilmaa, mutta mökin sisällä on viileää. Vesihöyry alkaa liikkua ulkoa sisälle päin rakenteiden läpi ja törmää lopulta lähellä sisäseinää olevaan höyrynsulkuun.
”Mineraalivilla ei ime kosteutta vaan vesihöyry menee siitä läpi höyrynsulkuun ja kosteus valahtaa alas.”
Eristemateriaaleista selluvilla kestää paremmin kosteutta koska sillä on kyky imeä ja haihduttaa päinvastoin kuin mineraalivillalla.
Itselläni on kaksikymmentä vuotta vanha sähkötön hirsimökki joka on pääosin kylmillään talven pimeät kuukaudet, poikkeuksena joulun aika. Tulipesiä siinä on neljä joiden hormien pellit jätän aina auki jotta ilmanvaihto toimisi mahdollisimman hyvin enkä ole havainnut siinä näinä vuosina minkäänlaisia home- enkä hajuhaittoja.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/lukemisto/935447b9-f48d-4e31-a7fb-2c216176a9f4
Ilmoita asiaton viesti
Yhtä paljon kuin joulu lihottaa, pakkanen ruostuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joulun osalta samaa mieltä mutta pakkanen ei ruostutua peltiä. Sen sijaan lämmin, kosteutta sisältävä ilma tekee, sen vuoksi autolle on parempi katos kuin lämmin talli jossa sulamisvesiä ei voi poistaa viemäreiden kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on. Pahin on todellakin puolilämmin talli olemattomalla tuuletuksella.
Vastikään edesmennyt enoni säilytti autoaan avokallion päälle rakennetussa ladossa. Yli 50-vuotiaan auton pohjaa ei ole koskaan hitsattu.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä hirsimökki on paras. On sitten eri asia, ovatko hirret niin paksuja, että rakennusta voisi kutsua talviasuttavaksi. Toki sitä voi ajoittain lämmittää.
Kevätpuolella tosiaan lämpöä on ulkona enemmän kuin sisällä. Siitä seuraa sekin, että jos kylmää mökkiä silloin haluaa lämmittää, niin pitää olla tarkkana, miten tulipesän sytyttää. Varsinkin kiuas, jossa on paljon kiviä, on ”haasteellinen”. Sitä kun yrittää sytyttää noissa olosuhteissa ei ole toivoakaan, että hormi lähtisi vetämään, vaan savu tulee sisään ja pesä sammuu.
Pesä kannattaa ladata valmiiksi, mutta ensin tulee polttaa paperia, tuohta tai lastuja hormin tuhkaluukussa. Kun siellä veto on jatkunut esim. 10 min., niin sitten voi sytyttää kiukaan pesän.
Ilmoita asiaton viesti
Erityisen turhauttavaa on, kun puulämmittäjä kokee tehneensä kaiken oikein, mutta uuni hetken kuluttua kääntää vedon takaperin! Savupirtti-efekti hajustaa sisätilat pitkäksi aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen sen verran laiska että tuohien ja paperin sijaan käytän sytytyspaloja jotka sitten laitan joko tulipesään tai jos on kyse takasta niin sivukanavien tuhkaluukun taakse jossa se lämmöllään poistaa kosteustulpat hormista. Kaasupöhötin ajaa myös saman asian.
Ilmoita asiaton viesti
Tai jos sähköä löytyy, niin kuumailmapuhallin on hyvä. Sähköttömässä mökissä pieni kaasutoho ajaa saman asian.
Ilmoita asiaton viesti
Mökkeilyä voidaan kustannustensa kautta pitää eräänlaisena kahden asunnon loukkuna.
Ilmoita asiaton viesti
Peruslämmön sijaan voi käyttää kuivanapitolämpöä joka on n. 5 astetta ulkolämpötilaa enemmän. Pakkasella siis saa huoletta olla pakkasen puolella, mutta keväällä nostaa peruslämpöä korkeammaksi. Tästä löytyy joku tutkimuskin ja uskoisin takuuta antamatta että lasivillamökissäkin voisi toimia. Tällöin tehoksi riittää muutama watti per neliö, kunhan ei ole vettä putkissa/kalusteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaatii päivittäistä tarkkailua paikalla tai ulkolämpötilaa seuraavaa automatiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmalämpöpumppu olisi ihanteellinen ratkaisu lämmön tuotannossa mutta sähköä sekin vaatii.
Ilmoita asiaton viesti
Tai Pöhiskö aurinkolämmitin kevääseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja valitettavasti ILP:n minimilämpötila on siellä +8C korvilla, joka sekin on suhteellisen korkea lämpötila tyhjilleen jätettyyn mökkiin koko talven pidettävänä. Houkuttelee myös jyrsijöitä lämmön vuoksi.
Aurinkolämmitin on oikein oiva ratkaisu, jos ikkunat ovat väärään suuntaan.
https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/sunwind-airplus-100-aurinkoilmalammitin-sunwind
Tosin tuollaisen voi tehdä ihan itsekkin, jos on käden taitoja. TM-rakennusmaailmassa oli joitakin vuosia sitten juttu miten tuollainen tehdään vaikka tyhjistä olut/tms. juomatölkeistä.
Tarvitaan aurinkopaneeli, tuuletin, maalia, lasia ja puutavaraa ja se syntyy suhteellisen kivuttomasti. Ja mekaanisen termostaatinkin löytää, kun vähän etsiskelee.
Ilmoita asiaton viesti
1972 rakennettu lautarakenteinen, mineraalivilla eristeenä. Aina ollut kylmillään talvet. Ei mitään ongelmaa. Rossi pohja.
Ilmoita asiaton viesti