Kiina boikottiin
Näyttää siltä, että venäläiset pysyvät Putinin takana teki Putin mitä tahansa.Viimeisimmässä valtiollisen tutkimuslaitoksen tekemässä kyselyssä Putinin ”rauhanturvaamisoperaatio” sai noin 70% kannatuksen venäläisten keskuudessa. Vaikka kyselyn puolueettomuutta voi epäillä on siinä totta ainakin toinen puoli – venäläisille Putinin varaukseton kannatus on sama kuin isänmaallisuus.
On siis turhaa toiveajattelua luottaa Venäjän kansaan Putinin pysäyttämisessä vaan ruuti olisi käytettävä Kiinan suuntaan. Kuten Marko Suutari totesi omassa blogissaan Kiina on tiennyt koko ajan että Venäjä tulee hyökkäämään Ukrainaan, pyysihän Xi Jingping Putinia malttamaan olympialaisten ajan hyökkäystään. Tämä huomioiden ja se, että Putin kuuntelee Xi Jingpingiä, onkin aika julistaa kaikki Kiinassa tuotettu tavara boikottiin. Sen lisäksi lännen on lopetettava Kiinaan suuntautuvat investoinnit ja siirrettävä tuotantonsa takaisin kotimaihinsa.
Jos Putin ei taivu lännen edessä niin josko sitten idästä tulevat kylmät puhurit saisivat Putinin mielen muuttumaan.
Tilanteessa näkyy tekopyhyys, mitä maailmalla on Kiinan suhteen. Venäläiset ollaan valmiita eristämään muusta maailmasta, mutta Kiina sen kun porskuttaa, vaikka tiedetään Kiinan ihmisoikeustilanteen suuret ongelmat. Siellä on eräs etninen vähemmistö keskitysleirielämää muistuttavissa olosuhteissa. Kaksilla korteilla pelataan.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä sitä olisi boikottia kerrakseen. Ehkä me tavalliset tallaajat voimme boikotoida hetken, mutta taitaisivat tuotantolaitoksemme pysähtyä suurelta osin sillä päivämäärällä, kun boikotti alkaisi. Toki mekään emme voisi ostaa juuri mitään, jos tarkkoja olisimme siitä, mitä tuote sisältää.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan painostus Venäjää kohtaan olisi todella toivottavaa ja osittain sellaista on varmasti diskreetisti jo tehtykin kun Kiinallekin on paljastunut kaikessa laajuudessaan mitä Venäjän erityisoperaatio Ukrainassa oikeasti on tarkoittanut. Ukrainakin on ollut läheinen kumppani Kiinan kanssa.
Mutta eri asia on saisiko tuollaisen painostuksen aikaisesti parhaiten Kiinaa boikotoimalla. Sitä epäilen. Sellainen todennäköisesti heittäisi Kiinan varauksettomammin Venäjän puolelle tässä vaiheessa. Vaikka Venäjän kohdalla en uskonutkaan diplomatian voimaan, niin myötävaikuttaminen Kiinan taholta tulevan Venäjän painostuksen aikaansaamiseksi todennäköisimmin tapahtuisi parhaiten kulissien takaisella diplomatialla, joka olisi oikealla tavalla toteutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kohdalla Kone Oy joutuisi tekemään alaskirjauksen suurimmasta ja rahallisesti tuottavimmasta tehtaastaan, UPM menettäisi viisi suurta paperikonetta, Stora Enso tehtaidensa lisäksi tuhansia hehtaareja metsää, j.n.e. Pientähän tämä toisaalta on sen rinnalla, että saksalainen BASF teki reilut kymmenen vuotta sitten Nangjingiin yli kymmenen miljardin euron teollisuuskompleksi-investoinnin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei boikottia tarvitse kerta rysäyksellä toteuttaa, alkuun vaikka kaikki se tuotanto joilla on jonkin asteinen kytkös Venäjään – en kylläkään tiedä yhtään kiinalaista tuotetta johon kiinalaiset tarvitsisivat venäläistä osaamista tai heidän alihankintaansa, aseet nyt tulevat ensimmäisenä mieleen, tällä nyt sitten tuskin mitään vaikutusta on kuitenkaan itse tavoitteeseen, venäläisten politiikan muutokseen. Toivotontahan tämä tuntuu olevan, Putinin pään kääntäminen rauhanomaisin keinoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina tarvitsee kipeästi venäläistä energiaa ja raaka-aineita. Niiden hankkimista se ei voi korvata muualta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tässä tilanteessa Venäjä ei voi oman taloutensa kannalta boikottien vuoksi korvata Kiinaa millään muulla. Siksi Kiina voi sanella Venäjälle mitä hyvänsä niin kauppasopimusten kuin geopoliittistenkin asioiden osalta.
Ilmoita asiaton viesti