Kreikka – miksi maa ei kehity muiden Välimeren maiden tahtiin
Kirjoittelen tätä blogiani apartmentissa Samoksen saarella tultuani vaimon kanssa koko saaren kattavan kiertomatkan jälkeen johon menikin koko päivä. Viimeisestä Kreikan matkasta olikin kulunut jo 25 vuotta, sitä ennen kävimme eri puolella kreikkaa miltei vuosittain.
Ensimmäinen mielikuva reilun parinkymmenen vuoden takaisiin mielikuviin verrattuna oli se että mikään ei ole muuttunut noihin aikoihin verrattuna – asfalttitiet ovat yhtä kapeita ja kuoppaisia ja täynnä halkeamia vaikka roudan ei pitäisi olla mikään ongelma. Pyöräteitä ei ole eikä juuri pyöräilijöitäkään – poikkeuksena turisteina tulleet spandexmiehet jotka käyttäytyvät samaan malliin kuin kotimaassakin – ajellaan keskellä tietä ei varsinkaan väistetä tienlaitaan, tultiin sitten autolla takaa tai vastaan. Toinen havainto oli se että rakennuskanta, myös uudisrakentaminen, on tismalleen saman oloista kuin silloin 80-luvulla jolloin ensimmäisiä matkoja kreikkaan tein. LVI -järjestelmät eivät ole kehittyneet – yksihanaisia vessoja ja keittiöitä ei ole, vessan pöntöt toimivat myös yhtä huonosti kuin 50-vuotta sitten, valaistus on kehnoa katoista roikkuvine hehkulamppuineen, sähköjohdot on tehty pintavetoina jne.
Kolmas silmiin pistävä ilmiö on ympäristön ja pihojen yleinen siivottomuus – romuja on pihojen nurkat täynnään, roskalaatikot jos niitä on, pursuavat jätettä eikä mitään kierrätysjärjestelmää ole olemassa, samaan roskapönttöön pannaan niin bio- kun metalli- ja lasijätekin.
Tulee mieleen että mihin ne kaikki EU -miljardit ovat kadonneet kun missään yhteiskunnan infrassa ei niitä näy – kontrasti on hirmuinen kun vertaa Kreikan tilannetta vaikkapa Italiaan tai Espanjaan, jotka kaikki kolme maata olivat vielä kaikilta osin saman kaltaisia infraltaan vielä 80-luvulla.
Ajoittain kotona ollessani kiroilin mitä kaikkia turhia direktiivejä on riesaksemme laadittu ja pitääkö niitä aina niin orjallisesti noudattaa – täällä Kreikassa niitä toivoisi noudatettavan, mutta kreikkalaiset näyttävät niille keskisormea.
Ai kiva kuulla, että joku paikka on sentään pysynyt ennallaan. Vietimme kavereiden kanssa Pythagoraksen Horan kyläpahasessa viikon joskus markka-aikaan. Pääsääntöisesti istuskelimme satamassa, ruokimme kissoja ja kuseskelimme kuuluisan matemaatikon patsaalla.
Yksi ilta meni kirjaimellisesti pitkäksi, kun taksi ei ottanut meitä kyytiin ja jouduimme turvautumaan apostolin kyytiin.
Viimeisenä kolmikosta laahustanut oli perillä ensin. Yksi oli pudonnut tieltä johonkin pensaikkoon ja minä ripeimpänä kävelin hotellin ohi ja heräsin x-asennossa bussipysäkin viereisessä ojassa aamutuimaan kreikankieliseen polotukseen. Bussia odottavat työläiset auttoivat minut pystyyn ja osoittivat ilmansuunnan, missä hotellini pitäisi olla. Onneksi siihen aikaan oli vielä vyölaukkuja, josta ottaa skotlantilaiset neuvoa antavat. Kiitin avusta ja muistin mainita olevani Suomesta.
Lisätty: Tarkastelin aluetta googlemapsillä ja löysin hotellinkin. Pension Dionysos.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, onhan tuotakin tullut harrastettua, joskaan ei koskaan täällä Kreikassa. Viimeisin reissu oli Amsterdamissa jossa paikallisessa kahvibaarissa tuli nautiskeltua paikallisia juomia ja suitsukkeita ja samaan aikaan kollegat olivat hävinneet jonnekin katselemaan ”näyteikkunoita” läheisillä kaduilla enkä enää niitä löytänyt. Taksit eivät jostain syystä ottaneet kyytiinsä joten aikani harhailtuani ilmestyi ritsakuski jolle kerroin hotellin nimen ja hän polki minut perille.
Ilmoita asiaton viesti
Minkälainen se pitäisi sitten mielestäsi olla? Jotenkin amerikkalaismallinen vai? Ainakin minä Kreikassa käydessäni, kadehdin heitä, hieno ilmasto, ihmiset iloisia ja tyytyväisiä. Eikö tällaisia paikkoja enää saisi olla?
Ilmoita asiaton viesti
Harmaa talous 50 % talouden arvosta. Italiassa vain 30 %. Siitä vain tilastoja rustaamaan ja tämän kaksikon tukivaatimuksia toteuttamaan eurohyödykkeen perustein.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka ammoin väärensi taloustietonsa päästäkseen EU-jäseneksi ja euroon, ja sama mentaliteetti jatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Kreikassa vanhimmat rakenteet ole peräisin minolaiselta ajalta, n. 3000 v. sitten… ei kai voida vaatia vessanhanojen uudistumista 1980-luvulta…
Ilmoita asiaton viesti
Mitä kehitys on?
Ilmoita asiaton viesti
Eurojäsenyys oli paha virhe: ensin velkakupla ja sen poksaus, sitten talouskuria päälle.
Interrailasin Kreikan läpi v1986 ja hämmästyin miten ”kehitysmaalainen” se oli.
Ilmoita asiaton viesti