Kreikka – miksi maa ei kehity muiden Välimeren maiden tahtiin

Kirjoittelen tätä blogiani apartmentissa Samoksen saarella tultuani vaimon kanssa koko saaren kattavan kiertomatkan jälkeen johon menikin koko päivä. Viimeisestä Kreikan matkasta olikin kulunut jo 25 vuotta, sitä ennen kävimme eri puolella kreikkaa miltei vuosittain.

Ensimmäinen mielikuva reilun parinkymmenen vuoden takaisiin mielikuviin verrattuna oli se että mikään ei ole muuttunut noihin aikoihin verrattuna – asfalttitiet ovat yhtä kapeita ja kuoppaisia ja täynnä halkeamia vaikka roudan ei pitäisi olla mikään ongelma. Pyöräteitä ei ole eikä juuri pyöräilijöitäkään – poikkeuksena turisteina tulleet spandexmiehet jotka käyttäytyvät samaan malliin kuin kotimaassakin – ajellaan keskellä tietä ei varsinkaan väistetä tienlaitaan, tultiin sitten autolla takaa tai vastaan. Toinen havainto oli se että rakennuskanta, myös uudisrakentaminen, on tismalleen saman oloista kuin silloin 80-luvulla jolloin ensimmäisiä matkoja kreikkaan tein. LVI -järjestelmät eivät ole kehittyneet – yksihanaisia vessoja ja keittiöitä ei ole, vessan pöntöt toimivat myös yhtä huonosti kuin 50-vuotta sitten, valaistus on kehnoa katoista roikkuvine hehkulamppuineen, sähköjohdot on tehty pintavetoina jne.
Kolmas silmiin pistävä ilmiö on ympäristön ja pihojen yleinen siivottomuus – romuja on pihojen nurkat täynnään, roskalaatikot jos niitä on, pursuavat jätettä eikä mitään kierrätysjärjestelmää ole olemassa, samaan roskapönttöön pannaan niin bio- kun metalli- ja lasijätekin.

Tulee mieleen että mihin ne kaikki EU -miljardit ovat kadonneet kun missään yhteiskunnan infrassa ei niitä näy – kontrasti on hirmuinen kun vertaa Kreikan tilannetta vaikkapa Italiaan tai Espanjaan, jotka kaikki kolme maata olivat vielä kaikilta osin saman kaltaisia infraltaan vielä 80-luvulla.

Ajoittain kotona ollessani kiroilin mitä kaikkia turhia direktiivejä on riesaksemme laadittu ja pitääkö niitä aina niin orjallisesti noudattaa – täällä Kreikassa niitä toivoisi noudatettavan, mutta kreikkalaiset näyttävät niille keskisormea.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu