Majuri Petri Pesonen – mitä voimme oppia Ukrainan sodasta
HS:ssa on artikkeli jossa siteerattiin Jalkaväen vuosikirjassa haastateltua majuri Petri Pesosta. Tämä luettelee viisi asiaa joista Suomi voisi ottaa oppia käynnissä olevasta Ukrainan sodasta. Näitä ovat varautuminen pitkittyneeseen sotaan, droonit, venäläisten kyky rakentaa linnotteita, panssarivaunut ja venäläisten tapa ryhmittyä puolustukseen.
Ukrainan sota on osoittanut että ammusten kulutus on hirmuista jo yhden päivän taisteluissa. Suomen tulisi huomioida tämä erityisesti niiden ammusten kohdalla joita ei valmisteta Suomessa ja varautua varmistamaan niiden saatavuus kriisin ollessa vielä päällä . Toinen näkökulma on se että sodassa reservien merkitys on suuri – päivän taisteluissa voi kaatuneiden määrä ylittää 20% rivivahvuudesta mikä tarkoittaa satoja kuolleita päivässä joten reservien vahvuudesta ei tulisi tinkiä. Pesonen korostaa myös yksittäisten taistelijoiden kykyä suojautua – kenttälapio on edelleen tärkeä varuste sen lisäksi että sotilaan omat suojavarusteet tulee olla mukavat käyttää koska käyttämätön suojavaruste ei suojaa miltään.
Kolmas oppi koskee drooneja ja erityisesti kevyitä UAV-drooneja, näitä puolustusvoimat on hankkimassa 14 miljoonan euron edestä – raskaampia drooneja Suomella on jo nyt.
Taistelupanssarivaunuista Pesonen toteaa sen että panssarivaunut ovat edelleen olennaisesti sodankäynnin kannalta keskeisiä vaikka onkin yllättynyt miten helposti ukrainalaiset kykenivät tuhoamaan merkittävän osan venäläisten panssarikalustosta. Hän korostaakin sitä että panssareiden suojaamiseen tarvitaan useiden aselajien yhteistyötä, pioneerit, jalkaväki, tykistö ja ilmatorjunta on tässä avainasemassa.
Yksi merkille pantava havainto on Pesosen mukaan se että venäläiset panssariosastot ja jalkaväki pyrkivät vetäytymään puolustukseen rakennetuille alueille – täällä ne muodostavat ympyrän muotoisen alueen josta on avoin kenttä joka puolelle mahdollistaen tarkan suora-ammunnan panssareilla ja raskailla jalkaväen aseilla, lisäksi ne ovat suojattu jalkaväkmiinoin – Venäjä kun ei ole allekirjoittanut Ottawn sopimusta. Tämän kaltaiset linnoitteet ovatkin hyvin hankalasti valloitettavia ja tähän tulee kiinnittää huomio varusmiesten koulutuksessa.
Itse lisäsin kuudenneksi opiksi ukrainalaisten taito käyttää tykistöä – nämä kun ei roiski massiivisia keskityksiä yhdelle alueelle kuten suomalaiset vaan tykistöä käytetään säästeliäästi, ikäänkuin tarkka-ampujien tyyliin – yksittäiset laukaukset tarkasti maaliin ja näin säästyy arvokkaita ammuksia.
Maanpuolustus | Suomi on oppinut Ukrainan sodasta paljon – Majuri listaa viisi tärkeää oppia Suomen armeijalle https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009580153.html
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, hyvä nosto.
Laitan tähän vielä suoran linkin Jalkaveän vuosikirjan 2021-2023 -sivuille.
Koko teos luettavissa siellä:
https://jalkavaensaatio.fi/jalkavaen-vuosikirjat/vuosikirjat-2020-luvulla/jalkavaen-vuosikirja-xxxiii-2021-2023/
Ilmoita asiaton viesti
4/5 opittiin jo vuonna 1944 Venäjän suurhyökkäystä torjuttaessa. Vain dronet ovat sinällään uutta suomalaisille sotilaille ja niiden käyttöä tulee harjoitella.
Alivoima tiedustelutiedon suhteen loppui NATO:n myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaan mitäpä on Ukrainan sodasta opittu ilmavoimista? Ovatko Venäjän ilmavoimat niin kyvyttömät kuin miltä tulosten perusteella näyttää? Vai onko ilmavoimien merkitystä nykyisessä sodankäynnissä liioiteltu yleensäkin?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmavoimien merkitys on huomattavasti heikentynyt. Nykyaikainen ilmapuolustus alkaen yksittäisen taistelijan olalta-ammustavasta ohjuksesta alueelliseen ilmatorjuntaohjuksiin tekee helikopterien käytöstä mahdotonta, ja muiden ilma-alusten käytöstä alttiita suurille tappioille.
Panssarit ovat vanhentuneita aseita ja suomalaisessa maastossa erityisesti, jos vastassa on kunnon aseet ja koulutetut taistelijat.
Paras oppi: lisää panssarintorjuntaa, lisää ilmatorjuntaa, ja erityisesti lisää ohjusten torjuntaa. Tätä viimeksi mainittua seikkaa majuri Pesonen ei näytä tuovan lainkaan esiin.
Ilmoita asiaton viesti
F-35 hävittäjät vievät ilmasodan käynnin ihan uudelle levelille – hävittäjät pystyvät muodostamaan täydellisen ilmatilannekuvan omilla sensoreillaan jotka sen lisäksi ovat yhdistetty muihin F-35 hävittäjiin, jolloin ohjukset pystytään laukaisemaan ilmasta maahan ja ilmasta ilmaan kaukaa horisontin takaa niin että kohde ei edes ehdi havaita kun se on jo tuhoutunut. Venäläisten hävittäjien ja ilmatorjuntaohjusten tutkien näkökyky on sidottu kapealle kaistalle paikallisesti niin että niiden katve tulee huomattavasti aikaisemmin kuin F-35 parven.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti näin mutta myös ilmatorjunta kehittyy koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
Ilmatorjunta- ja puolustus on kokonaisuus, johon osallistuvat kaikki Suomen asehaarat yhteistyössä. Ilmavoimat, maavoimat ja merivoimat joiden vastuualueeseen kuuluu myös rannikkopuolustus. Kaikilla puolustushaaroilla on oma ilmatorjuntakyky.
https://www.defmin.fi/ajankohtaista/tiedotteet_ja_uutiset/puolustusvoimille_hankitaan_uusi_ilmatorjunnan_korkeatorjuntaohjusjarjestelma.13505.news#a188e4ba
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009520793.html
Maavoimien ilmatorjunnan koko nykyinen kalusto.
ITO90 Grotale https://puolustusvoimat.fi/kalusto#/asset/view/id/109 , patterissa on 4 lavettia, jokaisessa 8 ohjusta, patterissa 32 ohjusta. Lavetin torjunta-alue (R 10 km / A 8 km) 300 km2. Patterin torjunta-alue 1200 km2.
ITO05 Asrad-R https://puolustusvoimat.fi/kalusto#/asset/view/id/106 , patterissa on 4 lavettia, jokaisessa 4 ohjusta, patterissa 16 ohjusta. Lavetin torjunta-alue (R 8 km / A 5 km) 200 km2. Patterin torjunta-alue 800 km2.
ITO05M on lähitorjunnan käytössä oleva jalkaisin liikuteltava, jalustalta ammuttava versio, joita on yksi yhtä ITO05 ohjuslavettia kohti.
ITO15 Stinger RBP Block 1 https://puolustusvoimat.fi/kalusto#/asset/view/id/108 , lähitorjuntaohjuksen torjunta-alue (R 5 km / A 3 km) 80 km2.
ITO90, ITO05/M ja ITO15 ovat maavoimien operatiivisten joukkojen, mekanisoitujen taisteluosastojen, moottoroitujen prikaatien ja valmiusyhtymien käytössä. Näiden joukkojen käytössä on myös kuusi Marksman ilmatorjuntapanssarivaunua ja yli 50 ilmatorjuntatykkipatteria (6 tykkiä / patteri), joiden kalustona 26 ITK 61, 23 ITK 95 sekä 35 ITK 88.
Ainoa nykyisin käytössä oleva aluepuolustukseen soveltuva järjestelmä on ITO12 (FIN Nasams 2) https://puolustusvoimat.fi/kalusto#/asset/view/id/107 . Ohjuspatterissa on 3 lavettia, jokaisessa 6 ohjusta, patterissa siis 18 ohjusta. Yhden ohjuslavetin torjunta-alue (R 30 km / A 12 km) 2800 km2 ja patterin torjunta-alue noin 9000 km2. Kaikkien nyt käytössä olevien ITO12 pattereiden yhteenlaskettu koko torjunta-alue on yhteensä noin 70000 km2.
ITO-26 (David’s Sling FIN) Stunner-ohjuksen torjuntakyvyn korkeusulottuvuus (Altitude) noin 30 km ja kantama (Range) yli 250 km. Yhden ilma- ja ohjustorjuntapatterin torjunta-alue noin 160000 – 180000 km2 ja torjunta-alueen tilavuus noin 2.8 – 3 miljoonaa km3.
Kohteet ja vaikutuskyky: – Hävittäjä– pommi- ja maahanlaskujoukkojen kuljetuskoneet sekä taistelu- ja kuljetushelikopterit sekä risteilyohjukset korkeusulottuma noin 30 km ja kantama yli 250 km. Lyhyen kantaman ballististen ohjusten torjunta-alueen korkeusulottuma yli 15 km ja kantama yli 100 km.
Nykyisen ITO12 järjestelmän ohjuspatteriin / ohjuslavettiin verrattuna ITO-26 järjestelmässä on tulivoimaa kaksinkertaisesti, korkeusulottuvuus yli kaksinkertainen ja kantama yli viisikertainen.
Tulevassa ITO-26 (David’s Sling FIN) alue- ja kohdepuolustusjärjestelmässä olisi kaksi ilma- ja ohjustorjuntapatteria. Yhdessä patterissa olisi neljä, kahdentoista ohjuksen lavettia, siis 48 ohjusta patterissa. https://www.rafael.co.il/worlds/air-missile-defense/long-range-air-missile-defense/
FIN 35-A hävittäjätorjunta ja ilmatorjunta muodostavat toisiaan täydentävät asejärjestelmät. Ilmatorjunnalla suojataan valtakunnallisesti tärkeitä kohteita, ilma- ja meripuolustuksen kohteita sekä joukkojen perustamista, siirtoja ja taistelua. Ohjusilmatorjunnalla tuetaan ilmavoimia ilmatilan hyväksikäytön estämisessä. Kiistetään Suomen ilmatilan hallinta viholliselta.
Kuinka Suomen ilmavoimat toimivat?
Ilmavoimat toimivat näin lennosto, laivue ja parvi periaatteella, https://is.mediadelivery.fi/img/658/a851d176ffcc46eab1c0fa85398e3df1.jpg.webp
Kaksi painopistealuetta, pohjoinen ja eteläinen. https://is.mediadelivery.fi/img/658/4e7cfb00bf7a49aa82a752aa90f98392.jpg.webp
Todennäköisesti toinen ITO-26 (David’s Sling FIN) ohjuspatteri sijoitetaan Pohjois-Suomeen ja toinen Etelä- Suomeen. Näin vähintäänkin puolet nykyisistä aluepuolustukseen sidotuista ITO12 pattereista voidaan tulevaisuudessa sijoittaa tukemaan maavoimien operatiivisia joukkoja, mekanisoituja taisteluosastoja ja moottoroituja prikaateja.
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Btw. Naton jäsenenä, Suomen puolustusvoimilla on reaaliaikainen tieto mm. Naton sotilassatelliiteilta ja ilmavalvontakoneilta.
Ilmoita asiaton viesti