Maria Pettersson: Yle-veron leikkauksesta säästynyt raha katoaa
Maria Pettersson, tämä HSn Malmö-raportista kuuluisa journalisti pohtii Journalisti-lehdessä mitä tapahtuu jos Yle-veroa leikataan. Hänen mielestään verohuojennuksesta hyötyvät vain rikkaat ja keskituloiset – köyhäthän eivät maksa YLE -veroa lainkaan. Sitten hän luettelee mitkä kaikki ohjelmat loppuvat leikkauksen seurauksena – lasten ohjelmat, tv-dokumentit, uutistarjonta jne eli se kaikki hyödyllinen josta kansa on valmis maksamaan ja jota paljon myös katsotaan – ovathan ne Ylen tuotannon ydinaluetta.
Mitä tällaisesta ajatustenkulusta voisi nyt sitten sanoa? Ovatko Journalisti-lehden lukijat yksinkertaisia? Tähän johtopäätökseen pakostakin tulee kun tätä artikkelia lukee – toimittajat,joista lehden lukijakunta pääosin koostuu ovat Marian mukaan niin tomppeleita että niille voi syöttää tämmöistä perustelematonta kuraa ja -täytyy sanoa – Maria Pettersson saattaa olla oikeassakin. Sen sijaan tavalliselle tallaajalle ei tulisi mieleenkään että juuri niistä ohjelmista luovutaan joiden tuotanto kuuluu Ylen ydintehtäviin ja jonka vuoksi YLE ylipäätään on olemassa.
Toinen näkökulma on se että jos Yle-veroa leikataan niin näitä rahoja ei Marian mukaan voida siirtää mihinkään muuhun kuten terveydenhuollon kehittämiseen, sosiaalihuollon parantamiseen etc. Eikö Marialle tullut mieleen että jos veroa leikataan niin nämä rahat jäävät ko. veronmaksajien omiin taskuihin? Tämä taitaa ollakin Maria Petterssonin mielestä se pahin synti.
https://journalisti.fi/nakokulmat/2023/04/ylelta-leikkaaminen-satuttaisi-koyhia-eika-anna-heille-mitaan/
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaanko Suomessa liki maailmanlaajuisen BBC: n kokoinen 3.500 moniosaajan suojatyöpaikka YLE, jonka toiminta perustuu oman tuotannon sijaan pääosin ostopalveluihin ?
Joskus pitäisi edes arvioida YLE: n oman tuotannon arvoa esim. Mannerheimin leimaamista homoksi suuren rahan tuotannoin Afrikkan kuvauksineen.
Ilmoita asiaton viesti
On BBC:llä sentään 21.000 työntekijää. Ohjelmien vienti on toki omassa luokassaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/BBC
Ilmoita asiaton viesti
Niin, onhan Isossa-Britanniassa myös rapiat 68 miljoonaa asukasta vs. Suomen 5.5 miljoonaa.
Suhteessa maiden väkilukuun BBC:lla on vähemmän porukkaa töissä kuin YLE:llä Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
BBC:n budjetti on väkilukuun nähden jokseenkin sama kuin Suomessa. Vientitasoisessa tuotannossa on ymmärrettävästi muitakin kustannuksia.
Perusseikoista huolehtimiseen tarvitaan kuitenkin aina minimimäärä porukkaa, mikä ei selviä jakolaskulla.
Otan vertauksen: Jos miljoonan tonnin tankkeri pärjää viidentoista hengen miehistöllä, 100 000 tonnin tankkerille ei kuitenkaan riitä puolitoista.
Ilmoita asiaton viesti
Ohjelmatuotannon ja kansainvälisen toiminnan suhteen en edes viitsisi puhua YLE: sta ja BBC: ta edes samana vuonna, saati sitten samassa yhteydessä.
Vertailuni oli kuitenkin kärjistetty, mutta todellinen.
Tutustuisit paremmin BBC: n globaaliin toimintaan Wikin antamien numeroiden sijaan ?
Toissapäivänä YLE uutisoi kovasti jostakin ihmeen Kenian vaaleista omituisin poliittisin tyhjäpäisyyksin ja vieläpä moniin otteisiin… who cares… veronmaksaja maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Säästäisit varmaan Afrikan kirjeenvaihtajan palkasta siten, että hänen juttujaan ei julkaistaisi? En nyt viitsi edes kommentoida maailmankuvaa, jossa reilusti yli 50 miljoonan asukkaan valtio on ”jokin ihmeen Kenia”.
Ilmoita asiaton viesti
Et varmaankaan edes ole huomannut, missä yhteydessä Kenian vaaleja YLE uutisoi ja ei Afrikan kirjeenvaihtajan toimin ?
Britannian ja BBC: n suhteen et ole koskaan ollut edes hiventäkään tolkuissasi, vaikka leikitkin jonkin sortin asiantuntijaa kaukana oman alueesi ulkopuolella.
Suomalaisilla ja saksalaisilla ei oikein edes Graham Nortonin tapainen osaaminen löydy minnekkään muualle mielenkiinnoksi. Mutta onhan meillä Briteistä kopioituja tuotantoja.
YLE: n tarjonta olisi suorastaan aika alapäästä ilman monipuolisia brittiproduktioita.
Mutta mitäpä noista Vuorela…
Ilmoita asiaton viesti
Lyön vetoa, että olen seurannut BBC:tä vuosikymmenten varrella enemmän kuin kymmenen kertaa niin paljon kuin sinä. Kaikin tavoin eniten arvostamani yleisradioyhtiö oli tietenkin Suomen Ylen esikuva heti vuodesta 1926 lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä muuten pari kirjeenvaihtaja Toivosen viimeaikaista juttua:
https://yle.fi/a/74-20027048
https://yle.fi/a/74-20023257
Ilmoita asiaton viesti
Hohoh.. hold your horses vedonlyönnin sijaan. Jo vuosia olen jo ihmetellyt kovin mitätöntä Britannian tuntemustasi monissakin yhteyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
🙂 🙂 🙂 Mistähän sellaisen osaisit päätellä, kun et juuri osaa englantia.
Mutta ilmeisesti jotenkin periaatteessa arvostat BBC:tä, josta itse kuuntelin öisin Humphrey Lytteltonin ohjelmia jo 60-luvulla. Michael Parkinsonin Ali-haastattelut ovat edelleen alan lyömätön standardi.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulta taitaa nyt mennä kaksi elokuvaa sekaisin. Yle-tuotantoa oli Keniassa kuvattu Mannerheim-elokuva, jossa Mannerheimia esitti musta mies – totta kai, olivathan kaikki muutkin näyttelijät tummaihoisia, Keniassa kun oltiin. Perin oudolta olisi näyttänyt jos valkoista kenraalia olisi näytellyt elokuvan ainoa valkoinen mies. Tästä elokuvasta nousi valtava ennakkokohu ennen kuin kukaan oli elokuvaa nähnyt. Sitten kun se näytettiin televisiossa, kukaan ei puhunut enää mitään. (Vähän vastaavanlaiselta näyttää sen yhden Älyvapauden liiton edustajan pahastuminen drag-elokuvasta jota hän ei nähnyt, eikä kukaan muukaan: cancel-kulttuuri kerrankin toimi kun somemyrsky sai esityksen peruuntumaan.) Homona Mannerheim taas esiintyi eräässä nukke-elokuvassa, joka ei ollut Yle-tuotantoa.
Toki Ylen toiminnassa on kritisoitavaakin, esimerkiksi kulttuuriohjelmia ei enää tehdä juuri lainkaan. Juha Kulmala sanoi sen paremmin: ”kaksi päivää sen jälkeen, kun YLE on lähettänyt kauniisti sanoen puolivillaisen ja mahdollisuutensa hukanneen ohjelmasössön aiheesta ’onko suomalainen runous kuolemassa’, se ilmoittaa lakkauttavansa omat vuosittaiset runopalkintonsa Tanssivan karhun ja Kääntäjäkarhun. Ajoituksen mestarillisuus ansaitsee lähes aplodit.”
Ilmoita asiaton viesti
Näin.
Mannerheim hetero-Romeona:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_marsalkka_(elokuva)
Mannerheim homo-Romeona:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Uralin_perhonen
Ilmoita asiaton viesti
Tuskinpa Maria Pettersson on lukenut, tai edes kuullut, tulkinnasta jonka mukaan ristiinnaulitsemisesta alkanut kristittyjen ja juutalaisten välinen älyjen kamppailu johti Euroopan ajattelun täysromahdukseen, ja sen seurauksena EU-ajan omakielisiin valtioihin (yksi omistajakielinen)?
Sattuipa näet niin, että blogissa väitettiin etteivät naiset ole saaneet ensimmäistäkään nimeä kirjaston hyllyn paksuun historian opukseen aikaansa muuttaneista persoonista, koska ajatusta muuttavien ideoiden kehittäminen vie useita vuosikymmeniä ihmisten tyytyessä vallitseviin olosuhteisiin, eivätkä huomaa kaipaavansa muutoksia.
Kysymys ei ole älyn lahjoista vaan naisenluonteen keskittymisestä omien perillistensä mahdollisuuksien hyödyntämiseen nähtävissä olevissa olosuhteissa. Siksi kirjat ovat täynnä harmaantuneidn ukkojen kuvia.
Sitten Maria Pettersson kirjoitti kaksikin kirjaa historiallisista naisista jotka ovat idioineet vaikkapa jääkairoja, koskapa ensimmäinen ”revittiin kustantajan käsistä”.
Ilmoita asiaton viesti
Jos jostain YLE:ssä pitää leikkauksia tehdä, kohdistukoon se kalliiden hittisarjojen, kuten Game of Thronesin tilailuun, sekä omaa ”viihde”tarjontaa voisi myös vähentää.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt äkkiseltään keksi myöskään, miksi YLE näyttää NHL:ää ja muita ammattilaissarjoja, joita myös kaupalliset toimijat esittävät.
Tämä erityisesti huomioiden, että samaisen puulaakin toimittajat sitten urputtavat esim. naisurheilun rahoituksen ja näkyvyyden puutteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Valioliigan (Englannin) otteluita.
Selvitys YLEltä paljonko YLE veron maksajien rahoja on hassattu NHL ja Englannin Valioliigan otteluiden näyttämiseen!
Ylimääräistä rahaa tuntuu olevan…
Ilmoita asiaton viesti
YLE ei näytä Valioliigaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän oli todella hauska. Konseptia on uudistettu oikeista paikoista, tempo on miellyttävän nopea, jutut ärhäköitä, vieraat mainioita ja Jukka iskussa.
Ja tietysti naurattaa se, että ennakkoon vihervasemmistolaiseksi manatussa ohjelmassa kovinta runtua saavat vihreät!
Jos et ole vielä katsonut, niin tuolta löytyy: https://areena.yle.fi/1-64828919
Ilmoita asiaton viesti
Yle on vähän kuin Suomen valtio pienoiskoossa, tuhlaavat verorahaa kaikenmaailman paskaan järkyttäviä määriä. Pääjohtajan vuosipalkka on ~2x suurempi kuin Pääministerin palkka, mit.vit. Duunarienkin keskipalkka huitelee ihan eri svääreissä kuin palkansaajilla keskimäärin ollen jotain ~5donaa kuussa.
Eikä siinä mitään moni on varmaan palkkansa ansainnut mutta kun se palkka tulee veronmaksajien taskusta pakkoverona talosta jolla ei ole kilpailijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenhän radio ja tv-lähetyksille käy kun nuoret eivät käytä edes katsottuja laitteita enään? Kirjastot? Kyniäkään ei nuorisolta löydy?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä varmaan selittää perussuomalaisten suosion nuorten keskuudessa. Kun ei jaksa ottaa selvää mistään, kannattaa persuja.
Ilmoita asiaton viesti
Tapio Sakki laittaa tässä oikein hyvin sanoja peräkkäin. Allekirjoitan.
Myös sen indikaation, että Maria Pettersson on käsittämätön valinta tehtäväänsä. Toisaalta ei yhtään käsittämätön, kun tietää mitä tonttuja on ollut valitsemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Surnalisti hyvää päivää kirvesvartta!
Ilmoita asiaton viesti
Omat lapset eivät ole (juuri) koskaan katsoneet YLE:n tarjontaa, itseä nauratti kun yksi joskus 6-7 vuotiaana ihmetteli, että kun tv-kanavan laittoi päälle mummolassa, niin sieltä vaan tulee jotain sattumanvaraista, se oli jotain ihan ihmeellistä. Ei se tosin kauaa kiinnostanut. YLE-areena taas sisältöineen ei sitten ole myöskään napannut, ja kun en itsekään niitä katso enkä kuuntele esim. radiota, niin miksi siitä myös maksaa? Lisäksi Petterson hehkuttaa radion kuuntelua automatkalla, vaikka se autoilu myöskin halutaan muuttaa katoavaksi kansanperinteeksi.
Jutussa oli samat perustelut YLE:n olemassaololle kuin terveydenhoidolle, paitsi että terveydenhoito on mennyt niin kuralle, että ne joilla on varaa, maksavat sekä verot, että lisäksi käyvät yksityisellä tai hoidattavat terveyttään työterveyden kautta.
Lisäksi toimittaja ei myöskään tuntunut ymmärtävän, että kulujen leikkaamisen tarkoituksena on nimenomaan vähentää kuluja ilman että ne siirretään toiseen kuluerään.
Ilmoita asiaton viesti