Martti Ahtisaaren puhe joka tyrmistytti SDPn eliitin
Helsingin Sanomat julkaisee Kuukausi-liitteessään mainioita sarjaa Suomen presidenteistä ja tänään oli vuorossa presidentti Martti Ahtisaari. Artikkelin on kirjoittanut presidentti Martti Ahtisaaren silloinen lehdistöavustaja Jussi Lähde ja koska juttu on maksumuurin takana niin referoin puheen sanasta sanaan:
”Meidän valtiosääntömmehän ei tunne puoluelaitosta. Sen mukaan valta kuuluu kansalle, jota käyttää sen valitsema eduskunta. Käytäntö on kuitenkin muodostunut sellaiseksi, että kansan mielestä sen itsensä valitsema eduskunta on joukko valtaa vailla olevia epäitsenäisiä onnenonkijoita. Todellista valtaa käyttävät puolue-eliitit, jotka hämärissä kabinettineuvotteluissa keskenään ja muiden korporaatioiden napamiesten kanssa sopivat, mitä kansanedustuslaitos ja hallitus päättävät. Groteskiudestaan huolimatta tämä kuva paljastaa mielestäni paremmin kuin ’valtiollistuminen’, mikä on kansanvallan ongelma. Kysymys on vallan ja vastuiden oikeasta jaosta. Historiallisen kehityksen seurauksena puoluelaitokselle on luisunut vääränlaista valtaa ja enemmän kuin se kykenee kunnialla kantamaan.”
Puhe pidettiin Helsingissä työväen talolla ja taustalla oli SDPn eliitin pettymys siihen että Martti Ahtisaari oli kiertänyt ympäri Suomea vaalitilaisuuksissa mutta ei kuitenkaan siihen mennessä Helsingissä ja toive oli että ehdokas Ahtisaari tulisi myös Helsinkiin pitämään vaalipuheen.
Puhe pidettiin ja vastaanotto yleisön, joka koostui lähinnä puolue-eliitistä sekä ammattiliittojen satraapeista, oli tyrmistynyt – sen sijaan että Ahtisaari olisi ylistänyt SDPn siihen astisen politiikan saavutuksia hän tyrmääkin koko puoluejörjestelmän ja sen oikeutuksen vallankäytöstä – monesti parlamentarismin ohittaen. Monet kuulijat, toivuttuaan järkytyksestä, nousivat puheen päätyttyä ja marssivat mielenosoituksellisesti ulos.
Ahtisaari oli aikaisemminkin ärsyttänyt eliittiä puhumalla kansalaisyhteiskunnasta joka käsitteenä tarkoittaa kansalaisten suoraa vaikuttamista yhteiskunnan kehityksen ja vallan käyttöön ja tämä jos mikä oli myrkkyä valtiohoitaja puolueeksi asemoituneelle SDPn eliitille. Lisäksi eliitin näkökulmasta SDPn presidenttiehdokkaiden esivaali ei mennyt läpi niin kuin eliitti toivoi – Ahtisaaren saama äänimäärä oli murskaavan suuri ja se torppasi puolueen pitkäaikaisen puheenjohtaja Sorsan presidenttitien.
SDPn eliitin muisti oli kuitenkin pitkä – seuraaviin presidentin vaaleihin SDP puoluejyrien myötävaikutuksella valittiinkin Tarja Halonen Ahtisaaren kieltäydyttyä ehdokkuudesta huomattuaan että SDPn puoluekoneisto ei tule häntä tukemaan – Kalevi Sorsa totesikin silloin että puolueen kunnia on palautettu. Tällöin Suomi palasi takaisin siihen poliittiseen ummehtuneisuuteen joka oli niin tuttua 70-luvulta alkaen.
Presidenttikautensa Ahtisaari maakunta matkoja lukuunottamatta käyttikin pääosin toimimalla kansainvälisen diplomatian piirissä jonka huipentuu Balkanin alueen rauhansopimuksen solmimiseen josta Martti Ahtisaari saikin sittemmin rauhan Nobel-palkinnon Tarja Halosen ja kumppaneiden harmiksi.
https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000009280621.html
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä hyvä Ahtisaari.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi tasavallan presidentti Martti Ahtisaari (s. Viipurissa 1937) totesi puheessaan Karjalaisten kesäjuhlilla Vaasassa 19.6.1999 näin:
”…Karjalasta tulee käydä kansalaiskeskustelua. Se on oikeutemme ja myös velvollisuutemme.”
ks. https://www.luovutettukarjala.fi/tiedotteet/ahtisaari.htm
Ilmoita asiaton viesti
Mara oli myös johtava ajattelija SD-liikkeessä, valitettavasti vasemmisto/nöyristely siipi Halosineen sai sittemmin vallan.
Noina aikoina itse siirryin vahvasti oikealle.
Ilmoita asiaton viesti
Martti Ahtisaari oli myös selkeästi länsimielinen päinvastoin kuin Sorsa ja Halonen. Venäjän näkökulmasta hän oli viimeinen henkilö joka tulisi valita Suomen presidentiksi. Venäläisten inho Martti Ahtisaarta kohtaan juonsi jo ajoilta jolloin Ahtisaari hoiti yk-diplomaattina Namibian Itsenäisyys asiaa. Lisäksi hänen nato-positiivisuutensa ärsytti Venäjää.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinaisen vaalinhan Ahtisaari oli jo häviämässä Rehnille, mutta ammattiyhdistysliike päätti viimeisellä viikolla, että hoidetaan nyt kuitenkin nukkuvat uurnille ja oman voitto kotiin. Itse äänestin silloin Ahtisaarta kolme kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en avoimeen SDPn esivaaliin osallistunut mutta varsinaisessa vaaleissa äänestin molemmilla kerroilla Ahtisaarta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Ahtisaaren Nobelin saantiin liittynyt aika paljon Indonesian tsunami. Hänhän neuvotteli siellä kahden heimon välistä rauhaa, kunnes tsunami tappoi toisen osapuolen ihmiset lähes kokonaan ja kas sitten rauha tuli ja se luettiin Ahtisaaren ansioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaa Aceh -liike (GAM) oli rauhanneuvottelujen toinen osapuoli, toinen oli Indonesian valtio.
Yksinkertaistettuna kriisin aiheutti Achenin itsenäisyysliike GAM, joka pyrki erottamaan Achenin maakunnan Indonesiasta aikeena perustaa itsenäinen aito Koraaniin ja Sarian lakiin perustuva itsenäinen valtio.
Sumatran Länsi osassa Acehin alueella on runsaat öljy- ja kaasuesiintymät. Vuonna 1971 niitä alettiin hyödyntää ja Indonesiasta tuli maailman suurinpia nesteytetyn maakaasun tuottaja. Itsenäisyyden kannattajien mielestä Achen ei saanut oikeudenmukaista osuusta öljy kaasu tuloista.
Asuessani Indonesiassa paikallisissa uutisissa kerrottiin Achenin hallinnon tuominneen aviorikkomuksen tehneen naisen kivitettäväksi. Indonesian hallinto esti tuomion käytäntöönpanon.
Ilmoita asiaton viesti
Hesarin jutun kirjoittaja on Jussi Lähde – Ahtisaaren kampanjan primus motor ja aivot. Ei ihme että juttu on myötäsukainen.
Ahtisaaren esittämä puhe oli äärivasemmistolaisen ajattelijan ajatuksia – puolueiden kautta edustuksellinen demokratia toimii kaikissa maissa. Sen lyttääminen itseisarvoisesti on halpahintaista populismia.
Oma mielipide Ahtisaaresta: Maailman fiksuin rauhanneuvottelija, keskinkertainen presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, minusta Ahtisaari oli maakuntamatkoja tekevä populisti, joka oli pahasti pihalla suomalaisesta yhteiskunnasta. Länsimielinen toki, se hänen kunniakseen on sanottava.
Lisäksi hänestä välittyi jotensakin omahyväinen kuva, mikä ainakin minua ärsytti suuresti.
Ilmoita asiaton viesti
Ahtisaaren aika oli onneksi Suomelle erittäin hyvää aikaa, vaan presidentin jälkimaineen kannalta huonoa aikaa, hänen ammattitaitonsa ja osaamisensa meni tavallaan hukkaan. Laajoine verkostoineen ja globaaleine näkemyksineen Ahtisaari olisi ollut paikoillaan vaikkapa 2012-2022, olettaen siis että jossain para-avaruudessa hän olisi ollut täysissä ruumiin ja sielun voimissa.
Suomen sinänsä toimivat demokraattiset instituutiot on pitkälti innovoitu hevoskärryjen, sanomalehtien, ankarien luokkavastakohtien ja kouluttamattoman, nuoren väestön aikaan. aikaan. Vaikkapa Tilastollisessa vuosikirjassa 1920 näkyy kuinka yli 70-vuotiaita oli 1910 noin 120 000. Yliopistoon kirjautui 470 uutta opiskelijaa, ylioppilaskokeita ilmoittautui suorittamaan 1263.
https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/69234/stv_1920.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin ymmärtää ay-liikkeen, poliittisen ja virkamies eliittien tyrmistyksen. Ahtisaarihan väläytti että näiltä rälsseiltä laitetaan hunajapurkin kansi kiinni. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan sen jälkeen on vain lisätty hallintoa, tällä hallituskaudella suurlähetystöjä kivoihin maihin ja viimeisimpänä maakunta- ja hyvinvointihallintoa jotta hyville veljille ja siskoille riittäisi suojatyöpaikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ahtisaari yllätys yllätys meni ja pettyi siihen ettei demareiden eliitti enää tukenutkaan kun äijä meni hakkumaan kyseisen killan pystyyn. Mitä tulee Nobelin rauhanpalkinnon nappaamiseen niin se ei vähänkään historiaa tuntien ole niinkään rauhanasian edistämisestä ansaittu tunnustus, kaikkea muuta. SDPn johto valitaan piirijärjestöjen valitsemien liittokokousedustajien toimesta joten tavallisen rivijäsenen vaikutusmahdollisuus jää eduskuntavaalien varaan eli siis ketä vaalipiirinsä ehdokasta päättää sitten äänestääkään. Saman tyylinen systeemi lienee periaatteessa käytössä valtaosalla muistakin puolueista. Persut tekivät poikkeuksen tästä linjasta jolloin natsimieliset huomasivat sauman ja pudottivat Soinin asemastaan lähinnä Sipilän hallituksen pakolais/maahanmuuto politiikan aiheuttaman närän voimin. Tuli kiire muodostaa sininen huijaus ettei kaadu hallitus jolloin kokkariahneistolle ja eritoten Sipilälle henkilökohtaisesti tärkeitä taloussuhmurointeja olisi jäänyt lyömättä lukkoon. Samaan paskaan ollaan päätymässä ainakin gallupien perusteella tosin KEPUa ei enää välttämättä tarvita edes apulannaksi, varmistamaan riittänee jeesusdemarit ja ehkä RKP. Tervemenoa taas kyykkyyn ahneiston pelotteluun uskovat pissapäät…
Ilmoita asiaton viesti