Massiivinen kyberhyökkäys Venäjälle – miksei sitä ole vielä nähty?

Sodan alussa nähtiin venäläisten tekemä kyberhyökkäys Ukrainaan jonka tulokset jäivät kuitenkin kovin laihoiksi. Itseäni ihmetyttää miksi tällaista toimintaa ei ole vielä nähty Venäjällä – lukuunottamatta pienempiä Ukrainan itsensä masinoimana sekä joidenkin hakkeriryhmien toimesta. Lännen ylivoima on tällä hetkellä ylivoimainen tässä suhteessa joten alasta suuremmin tietämättä on mysteeri miksi tällaista iskua ei ole onnistuttu saamaan aikaiseksi laajassa mittakaavassa Venäjän infrastruktuuriin. Mikään teollisuuden ala ei selviä ilman toimivaa tietokoneinfrastruktuuria joiden käyttöjärjestelmät perustuvat länsimaissa kehitettyihin alustoihin.
Onko siis Venäjän kyky niiden torjunnassa niin ylivertaisen tehokas että tähän asti näissä ei olla onnistuttu? Vai onko kyse siitä että lännessä ei haluta sodan eskaloitumisen pelossa käyttää tätä tietotaitoa?
Käyttöjärjestelmät kuten Windows tarvitsevat ajoittain päivityksiä ja voisi kuvitella että tämän kautta olisi helppoa ujuttaa joitain haittaohjelmia jotka aktivoituisivat sopivalla hetkellä jotta tuho ja vahinko olisi mittava .
Sotilaskohteet ovat varmaankin niin suojattuja joten siviilikohteet voisivat olla tässä suhteessa helpompia – mieleen tulee sähköverkot, vesi- ja viemärijärjestelmät sekä junien ohjaus järjestelmät. Näin saataisiin venäläiset itsekin tuntemaan nahoissaan miltä sota tuntuu ilman että tuhottaisiin pommein ko. kohteet.

+5
Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu