Mennyttä Suomea etsiessä

Aamuvirkkuna kun herää kukon laulun aikaan tulee luettua aamun uutisia ja tapahtumia eri lähteistä, tällä kertaa HSn verkkosivuilta. Juttu on maksumuurin takana joten referoin lyhyesti juttua jossa kerrotaan ruotsalaisesta Kinnusen perheestä ja heidän haaveestaan muuttaa Suomeen.
Kinnusen perheen jäsenet ovat Ruotsin kansalaisia mutta perheen isän sukujuuret ovat suomalaisia. Heidän mielessään oli jo pitkään hautunut ajatus paluusta Suomeen ja vielä niin että uusi asuinpaikka olisi kaukana asuinalueista keskellä neitseellistä luontoa.
Tämmöinen paikka sitten löytyikin Ilomantsin pohjoisosista – vanha rajavartiolaitoksen kämppä joka oli ollut jo lopettaneen matkailuyritysten toimipaikkana. Paikka oli syrjäinen – Venäjän raja oli parin kilometrin päässä ja lähin kauppa ja koulu oli Ilomantsin keskustassa johon oli noin tunnin matka.
Alkuun kaikki menikin hyvin – perheen nuorimmainen oli aloittanut koulun ja perheen neljättä lasta odotettiin ja elämä oli juuri sitä josta he olivat haaveilleet. Idylliin tuli särö noin kahden vuoden päästä – kahden kilometrin päähän rakennettiin telemasto jonka aiheuttama melu oli ensimmäinen naula arkkuun – melu aihetui ilmeisesti maston tukivaijerien värinästä ja tämä humina tunkeutui öisin talon sisälle häiriten yöunia. Tämän lisäksi läheisellä tiellä jatkuvasti kuuluva tukkirekkojen aiheuttama melu pahensi tilannetta.
Viimeinen naula arkkuun oli sitten päätös joka oikeutti kultakaivostoiminnan aloittamisen lähiseudulle – ratkaisupäätös poismuutosta tehtiin tällöin.

Itse suhtaudun myötämielisesti tähän perheeseen – onhan perhe-elämän kulmakiviä lapsien turvallinen kasvuympäristö ja yhtälailla myös vanhempien viihtyminen luonnonläheisyydessä. Mutta kuitenkin – jonkin näköinen reality check olisi ollut paikallaan ennen kuin tämän tyyppinen suuri päätös tehdään – Suomesta ei löydy asuinpaikkaa jonka läheisyydessä ei näy mastot ja koska kuitenkin vaatimuksena oli tie perille kotiin niin sen myötä on annettava periksi sille tosiasialle että erilaisia liikenteen melun lähteitä löytyy. Siks toisekseen – onhan paikallisten alkuperäisasukkaiden jostakin revittävä toimeentulonsa ja luonnollisesti puutavarakuljetukset ovat välttämättömiä koska eipä noilla saloilla juuri muutakaan toimeentulonlähdettä ole kuin metsätalous.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu