Merkelin aikakausi

Saksa on kummallinen maa. Omat kokemukseni maasta rajoittuvat kovin pinnallisiksi, lähinnä turisistin näkökulmaksi vaikka olen siellä vieraillut useaan otteeseen. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen vuonna 1980 lähdin interreilaamaan Eurooppaan niin kuin useimmat meistä siihen aikaan tekivät ja Saksan läpi oli mentävä, jotta pääsi tutustumaan muihinkin maihin. Silloisen Länsi-Saksan junien täsmällisyys ja yhteiskunnan toimivuus tekivät nuoreen poikaan vaikutuksen ja antoi mielikuvan, että täällä osataan. Myöhemmin tämä mielikuva pirstaloitui kun työni takia osallistuin paikallisiin oman alani messuihin tarvikkeiden oston takia jonka myötä havaitsin, että tämä maa polkee paikallaan – pankkisektori ei toimi, ostokset oli maksettava käteisellä rahalla ja kaikkia liiketoimia hallitsi byrokraattinen kankeus joka on varmaan tuttua kaikille, jotka ovat ostaneet käytetyn auton saksalaisilta autokauppiailta. Lisäksi havainto, että saksalaiset ovat pilanneet kauniit alppilaaksonsa tuhansilla tuulivispilöillä sai ajattelemaan Seppo Rädyn sanoin – Saksa on paska maa.

No sitten tähän Merkeliin – mutti on vastuussa pahimmasta kriisistä, joka Eurooppaa on kohdannut sitten toisen maailmansodan päästämällä kymmeniä tuhansia lähi-itäläisiä vapaasti kuormittamaan eurooppalaisten maiden sosiaalisektoria – Wir schaffen das – kuten hän totesi. Emme todellakaan selvinneet – näillä sanoilla Merkel sai aikaan vyöryn, jonka seurauksia kaikki Schengen-maat maksavat vieläkin. Lisäksi käynnistyi prosessi jonka seurauksena on mm. Brexit ja kansallismielisten puolueiden nousu kaikkialla Euroopassa. Tätä täydentää venäläisten kiristysruuvi eurooppalaisilla kaasumarkkinoilla ja saksalaisen ydinvoiman alasajo Merkelin hyvällä myötävaikutusella. Eikä tässä vielä kaikki – saksalaiset ovat alisuoriutuijia puolustussektorilla, asia, johon Trump aivan oikein muistutti saksalaista NATO-kumppaniaan.

Yle ja muukin media hehkuttaa Merkelin merkittävyyttä näin hänen aikakautensa loppuessa, mutta mielestäni Merkel on yksi pääsyyllisistä siihen, että EU natisee liitoksissaan.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu