Mika Anttonen: realismia tarvitaan siirryttäessä fossiilisesta energiasta päästöttömiin energialähteisiin.
Juttu jota siteeraan on maksumuurin takana HS:ssa, jota kyllä ihmettelen – voisi HS joskus näyttää omaavansa yhteiskuntavastuuta näinkin tärkeässä asiassa.
Itse artikkeliin – STI: n Mika Anttonen on jo vuosia pyrkinyt löytämään järjellistä tapaa tässä energiatransitiossa kohti päästöttömiä energialähteitä. Tässä HS:n jutussa hän perustelee raudanlujan ammattilaisen näkökulmasta miksi tämä ei tule olemaan mahdollista lähivuosikymmeninä. Ensinnäkin väestön kasvu sekä talouskasvu ovat olleet nousevalla uralla jo vuosikaudet ja tämä tarkoittaa että tarvitaan yhä enemmän energiaa nykyisten lähteiden lisäksi. Maailman energian tarpeesta tyydytetään 80% fossiilisilla lähteillä , näin on ollut viimeiset 20 vuotta eikä tämä muutu lähivuosikymmeninäkään, sillä mitään niin suurta päästöttömien energian lähteiden investointibuumia ei ole näköpiirissäkään. Esimerkkinä hän ottaa tuulivoiman – tähän asti mm. Saksa on panostanut voimakkaasti tuulivoiman varaan , mutta tämä on tehty luottaen siihen että halpaa venäläistä maakaasua on saatavilla jotta voitaisiin taata säätövoimaa tuulettomille päiville. Nyt kun kaasun saanti on kovin epävarmaa niin tämä vaihtoehto on vastatuulessa. Lng-kaasu olisi vaihtoehto, mutta mikä energiayhtiö ottaisi miljardiluokan riskin uusien lng-terminaalien rakentamisessa jos vaikka käy niin että NS-putket avautuisivatkin? Tässä tarvitaan valtiollisia toimijoita ja ilmeisesti Saksa on tähän menossa.
Mika Anttonen on hyvä esimerkki miehestä joka tekee näitä tulevaisuusinvestointeja eikä pelkästään toista vihersiirtymäjargonia kuten politiikoilla on täällä Suomessa tapana. STI:lla ja Vattenfallilla on meneillään yhteishanke, jossa tähdätään 400 uuden 15 megawatin tuulivoimalan rakentamista merelle jossa niiden on tarkoitus valmistaa vetypolttoainetta lentokoneilla. Ensimmäiset litrat vetyä olisi saatavilla joskus 2030, teollisessa mittakaavassa hanke tuottaisi vetyä vasta 2045. Näitä laitoksia tarvittaisiin tuhansia jotta päästäisiin lähellekkään päästöttömyys tavoitetta, joten pitkä on matka.
Ilmastoalarmisteille ja -tieteilijöille Mika Anttolalla on selvä viesti – heitä ei tarvita ongelman ratkaisuun koska tietämys puuttuu alalta, pitäytyköön he vain tarkkailemaan CO2 – pitoisuuksien vaihtelua.
https://www.hs.fi/visio/art-2000009038421.html
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tämä toukokuussa uutisoitu Kiinteän LNG-terminaalin rakentaminen olekaan lähtenyt liikkeelle?
https://www.uniper.energy/news/uniper-to-build-germanys-first-lng-terminal—aim-is-to-diversify-natural-gas-supply-sources
Ja kelluvien LNG-terminaalien vuokriin on budjetoitu 3 miljardia.
Ilmoita asiaton viesti
Täältä näkee hankkeen edistymisen.
https://gasgrid.fi/hankkeet/lng-terminaalilaiva/
Ilmoita asiaton viesti
Mikään satama-alueeseen liittyvä ei ole aikataulullinen ongelma.Lisäksi tarvitaan 28 km uutta putkilinjaa.Työt ovat olleet käynnissä kuukauden.Viimeisimmän tiedon mukaan valmista pitisi olla vuoden loppuun mennessä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu.. samaa fossiilista maakaasua päivästä päivään Venäjältä. Torniossa venäläisen Gasumin tankkeri odottellen edelleen maakaasun purkumahdollisuutta. Saksassa tämä ei olisi edes pienillä kylällä puheltu käytännön topicci.
EU rikkoo koko ajan länsimaisittain sovittuja pakotteta Venäjää vastaan foolaten jatkuvasti omiaan Saksa, Ranska ja Italia etunenässä.
Ei ihme, että Britannia valitsi brexitin EU: ajaessa itsensä tietoisesti pinavihreään energiakriisiin vuosien ajan.
Yhdysvalloissa ja Britanniassa alkaa olla yhä suositumpi seuraava menttaliteetti : Pitäkää Saksa ja Ranska johtoset EU idioottitunkkinne aivan itse, kuten Putin on näiden patatyhmien EU- maiden mukaan jo laskelmoinutkin jo aiemmin. Hoitakaa te vain itse oman turvallisuuspolitiikanne ja samalla sen materiaalisen ja rahallisen uskottavan toteutuksen.
Viimeksi, kun Trump nosti kissan pöydälle Saksan Putinin energiariippuvuudesta, saksalaiset nauroivat päin naamaa, mutta eivät kaiketi patatyhminä naura enää vuosikymmeniin.
Saksalaisten johdolla EU on nyt mitä on – olkiukko. Lavrov oli pari päivää takaperin Algeriassa ja Algeria ilmoitti samaan aikaan, ettei voi toimittaa Ranskaan läheskään niin paljon maakaasua, mitä Ranska olettaa. Samaan aikaan informoitiin suurista ongelmista Ranskan ydinvoimatuotannossa nyt syksyllä ja ensi talven aikana.
Pohjoismaiden pitäisi irroittaa pohjoismaista sähköä rohmuavat vastuuttomat Saksa ja kumppanit sähköverkoistaan pysyvästi.
Ilmoita asiaton viesti
Haminassa venäläisen LNG:n purku varastoon ja systeemiä jäähdyttämään taitaa olla käynnissä.
Maailman suurin firma on sitä mieltä, että Keski-Euroopan energiapulasta kärsivät EU-maat saavat syyttää itseään, koska ovat hiilivouhkauksen vuoksi syöksyneet energiapulaan varmistamatta toimintaa. Putlerin sota on vain hieman vakavoittanut tilannetta.
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/oljyjatin-johtaja-energiakriisi-ei-johdu-ukrainan-sodasta/
Ilmoita asiaton viesti
Saksaan rekennetaan 5 kelluvaa, FRSU, LNG terminaalia. (Lähteeni ovat maksumuurien takana mutta googlaamalla ”Germany LNG terminals” infoa löytyy)
Ilmoita asiaton viesti
Saksa edelleen ympäristöystävällisen fossiilisen maakaasun linjoilla. Samaan aikaan turve tuomitaan ilmastomyrkyksi puunpolton ohella.
Saksa venkoilee edelleen venäläisen maakaasun perään jo lähitulevaisuudessa.
Saa nähdä, milloin Saksan kelkka kääntyy kokokonaan Venäjän pakotteita vastaan Scholzin hallituksen toimin.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se noin, mutta paikallisesti ei voi ratkaista globaaleja ongelmia. Yksittäinen kotitalous ei voi ratkaista koko maan sähköntuotannon ongelmia, vaan joutuu miettimään itselleen ratkaisun omista lähtökohdista. Sama koskee yksittäisiä maita globaalissa mittakaavassa.
Aurinkosähkö voisi olla hyvä investointi kotitalouksille (omakoti ja taloyhtiöt). Suomi tarvitsee myös aurinkosähköä tasapainottamaan sähkön käytön vuorokausivaihtelua. Nyt kotitalouksissa investointeja hidastaa se, että kaikki pelkäävät hinnan romahtavan 3,5 c/kWh ensi vuonna. Ihan sama ongelma siis kotitalouksillakin, kuin yrityksilläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Itselläni on sähkötön mökki Viitasaarella. Sähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla ja aggregaatilla olojen mukaan.Koska sähkö on varastoitunut akkuihin niin kulupuolelle tulevat niiden uusiminen noin viiden vuoden välein ja se ei ole halpaa. Auttaisi pieni tuulivoimala joka aika ajoin varaisi akkuja talvipakkasilla jotteivat ne kuoleituisi niin nopeaan – toinen tapa on mennä pyörittämään aggregaattia aina silloin tällöin ja ladata laturilla ne täyteen , tämä vaatii sen että aggregaattia käytetään vuorokauden kaksi että akut saadaan täyteen. Bensaa palaa tällöin n. 10 litraa.
Ilmoita asiaton viesti
Voiko keskellä Saimaata sijaitsevaa saarta verrata taajamassa sijaitsevaan rivitaloyhtiöön, joka on sähköverkossa kiinni? Aggrekaatille harvemmin on tarvetta taajama-alueilla.
Yksittäinen rivitaloyhtiö voi tuottaa sähkön asukkailleen paneeleilla päivällä ja yöaikaan ottaa tarvitsemansa sähkön verkosta. Kokonaisuuden kannalta tämä on järkevää, sillä verkkoa ei rasiteta kovimman kulutuksen aikoina, vaan pienemmän kulutuksen aikana.
Ilmoita asiaton viesti
”Mika Anttonen on hyvä esimerkki miehestä joka tekee näitä tulevaisuusinvestointeja eikä pelkästään toista vihersiirtymäjargonia…”
Mika Anttonen on/oli Suomen suurin tuulivoimatukien saajia Tuuliwatti-omistuksiensa kautta. Kaverin bisneksiä on tuettu satojen miljoonien eurojen edestä. Takki kääntyi kun tariffituen piiriin ei enää päässyt.
Ilmoita asiaton viesti
Anttosen teksti on vastoin Hesarin ideologiaa. Ihme, että julkaisivat, mutta sentään antavat vain tilaajien lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Ko henkilö on oiva liikemies ja omaa riittävän uskottavuuden tulokselliseen toimintaan, omalta osaltaan ja kautta maailman sivu, on tukiaiset / avustukset rahastettu ensin ja sitten unohdettu ja / tai pikkuhiljaa ujutettu yhtiöt kuntien / valtion haltuun, ellei lopetettu tyystin. Oheinen striimi pitää uutta riittävästi sisällään, eikä ko henkilöllä ole siihen osaa eikä arpaa, mutta on ihmiskunnalle välttämätön, jos kasvu-uralla meinataan jatkaa, valintaahan löytyy rakentamisesta tai pommittamisesta, mitä leikkiä älyihmisen tuloksena. https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Anttonen on liikemies, joka on kritisoinut uusiutuvaa energiahössötystä, mutta on sanonut, että pakkohan se on rakentaa, koska yhteiskunta antaa niin hyvät tuet.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se omatunto sanoo, ei hassumpi tunto. Toisinkin voisi toimia, jos olisi konsepti, mutta konseptin odottamiselle saa näin jatkoajan, mutta kokemuksesta voin sanoa, odottajan aika on pitkä, eli teen heti, jos siltä tuntuu ja on tuntunutkin, äskettäin tuli EPO sta myönteistä tietoa, katsotaan jaksanko enää vehdata, kun ikä alkaa painaa. Muuten olen sen ABC n perustamisessa mukana ollut, ex Shell mies.
Ilmoita asiaton viesti
Japani ainakin aikoo olla fossiilivapaa 2050.Ensimmäinen tankkerilasti vihreää vetyä saapui Australiasta tämän vuoden alussa.
Pohjanmerllä on menossa ainakin 3 vetyprojektia.Lausitzissa Etelä-Brandenburgissa taitaa olla valmista 2025.Saksassa tuuli ja aurinkovoima on vasta alullaan.Tähtäimessä ei kuitenkaan ole perinteinen sähkön jakelu.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä vety tarkoittaa tällä hetkellä käytännössä vesielektrolyysillä tuotettua vetyä, ja se taas on melkoisen energiaintensiivistä hommaa, luokkaa 55kWh/kg. Vedyn energiatiheys on hiukan alle 3 kertaa bensiinin vastaava, joten siitä voi räknäillä millaisia määriä sähköä tarvitaan vaikkapa Suomen käyttämien nestemäisten fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Shell sanoo rakentavansa hollantiin Euroopan suurinta uusiutuvan vedyn tuotantolaitosta. Kapasiteetti on 60.000 kg/päivä.
Jos käytetään tuota kirjoittamaasi 55kWh x 60000 = 3,3 milj kWh eli
3300 MWh eli päivässä saman verran kuin Suomessa tuotetaan ydinvoimalla tunnissa. Menikö oikein?
Vaatimatonta, mutta jonkinlainen alku tuokin.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni joo. Ja sitten voi ruveta räknäilemään paljonko noita Euroopan suurimpia laitoksia tarvittaisiin. Esimerkiksi Suomessa käytetään vuodessa rapiat 3,9 milj. tonnia liikennepolttoaineita, mikä kait tarkoittaa vajaat 11 000 tonnia päivässä, joten vetyä tarvittaisiin painossa karkeasti kolmasosa, tai 3900 tonnia.
Siinä saa laittaa pystyyn ropelin jos toisenkin, jos haluaa että mittakaava riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos lähdetään siitä, että vety saadaan varastosäiliöön 50 %:n hyötysuhteella, niin Tarvitaan jatkuvaa tehoa (24/365) 50 GW. Siis n. viisi kertaa nykyinen voimalaitoskapasiteettimme.
Tuotannon ei tietenkään tarvitse olla jatkuvaa, mutta sitten sitä huipputehoa tarvitaan vielä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
LNG tiheys vastaavasti on 1 m3 nesteytettyä kaasua = 400 m3 kaasumaisessa olomuodossa. Tuo Shellin vedyn tuotantolaitos tulee Rotterdamiin Euroopan suurimman, GATE nimisen, LNG terminaliin yhteyteen.
Vastaavanlaisia vedyn, ammoniakin tuotantolaitoksia suunnitellaan Saksaan rakennettavien LNG terminaalien kylkeen – Koska LNG infrastruktuuri tukee tämänlauutuista kehitystä
Ilmoita asiaton viesti
Metaani on toki helpompaa käsitellä ja varastoida kuin vety, mutta sen valmistaminen on oma prosessinsa ja tietysti jäähdyttäminen ja paineistus nestemäiseksi vaatii energiaa.
Vedyllä on samat ongelmat ja varastointi hyvin hankalaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Esimerkkinä hän ottaa tuulivoiman – tähän asti mm. Saksa on panostanut voimakkaasti tuulivoiman varaan , mutta tämä on tehty luottaen siihen että halpaa venäläistä maakaasua on saatavilla jotta voitaisiin taata säätövoimaa tuulettomille päiville.”
Tämä on totta. Saksa on ryssinyt perusteellisesti sähköntuotantonsa. On rakennettu valtava määrä haitallisia sattumavoimia aurinkovoima ja tuulivoima – ja ajettu alas erinomaista ydinvoimaa.
Valitettavasti Suomi on seurannut perässä ja rakentanut ja rakentaa haitallisia sattumavoimia tuulivoima ja aurinkovoima.
Sekä Suomen, että Saksan täytyy rakentaa ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei rakenna ydinvoimaa, tuulivoimaa, aurinkovoimaa, eikä muutakaan voimaa. Homma pyörii bisnes-pohjaisesti.
Kun yksi toimija, joka voi olla myös kotitalous, tekee omista lähtökohdistaan itselleen sopivan tuotantoratkaisun, muut mukautuvat siihen. Kun ”sattumavoimaa” on tarpeeksi, ilmestyy markkinahenkilöt tarjoamaan omaa ratkaisua tuottajille, sähköä tuottavat ajoittavat tuotantoansa kalliin sähkön hetkiin ja toiset kulutustaan halpoihin hetkiin.
Ilmatar rakentaa aurinkovoimalan, että tuulettomina aikoina saadaan myyntiin aurinkovoimaa ja tarvittaessa pörssistä ostetaan yöaikaan halpaa sähköä myytäväksi. Näin toimii markkinatalous.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuudessa nimenomaan Suomi (Suomen Eduskunta) on päättänyt ”suuressa viisaudessaan” tukea haitallista sattumavoimaa tuulivoima miljardeilla euroilla. Parhaillaankin nimenomaan Suomi maksaa valtavia tukiaisia veronmaksajien pusseista haitalliselle sattumavoimalle tuulivoima. Nimenomaan Suomi (käytännössä Eduskunta) päättää rakennetaanko Suomeen lisää ydinvoimaa ja/tai annetaanko jatkoaikaa jo käytössä oleville ydinvoimaloille.
Pyydän pysymään tosiasioissa. Suomen poliitikot ovat päätöksillään heikentäneet sähkömarkkinoiden toimintaa aivan valtavassa mittakaavassa – ja tässä ollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoiman luvanvaraisuudesta olen samaa mieltä, mutta luvitus ei ole rajoittavana tekijänä. Suomi ei voi päättää, että ydinvoimaa rakennetaan.
Yleistät tuulivoimalle maksettavan tuen ikään kuin koskisi kaikkea tuulivoimaa. Valtion maksama tuki tuulivoimalle vähenee neljästä syystä.
1) Viimeiset tuen piiriin päässeet hankkeet ovat vuodelta 2017 ja niiden saama takuuhintatuki loppuu 2029. Takuuhintatuki loppuu siis kokonaan
2) Joka vuosi vanhoja tuulivoimahankkeita poistuu tuen piiristä
3) Sähkön hinta on korkealla, joten valtion maksettavaksi jäävä tuki on aiempaa pienempi
4) Maksettava tuki suhteutettuna koko tuulivoimakapasiteettiin vähenee voimaloiden määrän lisääntyessä ja niiden koon kasvaessa
Argumenttisi tuulivoimatuista pitää paikkansa vuosi vuodelta vähemmän ja vähemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Aina silloin tällöin mainitaan että Suomi voisi lisätä puun kulutusta päästäkseen tavoitteisiinsa uusiutuvien eneriamuotojen käytössä. Tässäkin reality bites – Suomen vuotuinen energiakulutus on 377 terawattituntia – tarvitaan siis noin 190 miljonaa puukuutiometriä jotta saataisiin sama energia määrä, se on kaksi kertaa enemmän kuin metsien kasvu vuosittain. Ydinvoimaa siis tarvitaan, jos tavoitteisiin halutaan päästä.
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwii5MCM5qD6AhXnxIsKHX3fD1wQFnoECAkQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.metsalehti.fi%2Fartikkelit%2Fpuu-on-suomen-energiantuotannon-perusta%2F&usg=AOvVaw146vNHNly_XbknthlG-lmX
Ilmoita asiaton viesti
Anttonen ei juuri ”hehkuta” ydinvoimaa joka on hänen bisnestensä ulkopuolella. Anttonen puhuu hieman muunneltua totuutta:”Tuuli- ja aurinkoenergia tuottavat sähköä, jonka liikuttaminen ja varastointi on haastavaa.” Varastointi on haastavaa mutta energian siirto sähkönä on helpoin ja halvin tekniikka, jo yli 100 vuotta.
Suomen energia ratkaisujen suurimpia emämunauksia on Fortumilta 2010 evätty lupa Loviisa 3:lle. (Ja 4:lle).
Ensinnäkin Suomi olisi sähkö-omavarainen, jopa saisi vientituloja. Toiseksi Fortum/Uniper/venäjä-katastrofia ei olisi ikinä syntynyt kun Fortumin olisi pitänyt sijoittaa ”rahareppunsa” Suomeen.
Väestön liikakasvu ja sitä seuraavat ongelmat energian ja raaka-aineiden ym. riittävyyteen ovat juuri Anttosen kuvailemalla tavalla suuria ongelmia.
No, katolilaisuus, islami, äärioikeistolaiset uskonliikkeet ym. kannustavat, suorastaan pakottavat, kansat maapallon ylikansoitukseen. Nämähän uskovat satuun että vaikka maapallo tuhoutuu heille löytyy ”universuminkorvatunturi” johon siirrytään fysiikanlakeja rikkoen.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi joskus kuunnella näitä varsinaisia asiantuntijoita eikä aina joitain hyvin menestyviä liikemiehiä, vaikka koulutukseltaan insinöörejä ovatkin.
Tässä ruotsalaisen professori Jan Blomgrenin esitelmä sähköntuoton ongelmista ja ratkaisumalleista.
https://www.youtube.com/watch?v=0Oh_w5KrEVc
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli yksi parhaimmista esityksistä siitä miten valtakunnalliset sähköverkot toimivat – kyse on viime kädessä inertiasta, pyörivistä massoista joita on vain isoissa generaattoreissa.
Ilmoita asiaton viesti
Päästötön energialähde on vetyvoima, josta jää vain vesihöyryä.
Tulevaisuuden kaukainen mahdollisuus.
Ilmoita asiaton viesti