Miksi Ukraina ei ole tuhonnut Krimille johtavaa siltaa?

William Spaniel on Youtube videossaan koonnut kymmenen syytä miksi näin ei ole tehty. En tähän kirjoitukseeni referoi niitä kaikkia vaan mielestäni tärkeimmät.

Ensinnäkin, sillan tuhoaminen ei olisi sotilaallisesti helppoa, se on lujatekoinen ja koska Ukrainan laivasto tuhottiin jo vuoden 2014 sodassa niin se olisi tuhottava ilmateitse. Ukrainan nykyisten ohjusten kantama on alle 100 km eikä USA suostu toimittamaan Himarsseja joiden kantama riittäisi tuhoamaan sillan. Kaiken lisäksi Venäjä on suojannut  sillan tiheällä ilmatorjuntaohjusverkostolla mikä nostaa kynnystä käyttää ilmavoimia tuhoamistehtävään.

Ehkä edellistä tärkeämpi syy on se että tuhoamalla silta ei Venäjällä olisi mitään pidikkeitä iskeä tuhoisasti Kiovaan tai läntiseen Ukrainaan joka on saanut olla suhteellisen rauhassa viime aikoina – on  siis parempi säilyttää kauhun tasapaino molemmin puolin.

Kolmanneksi – Venäjä käyttää siltaa tärkeiden sotilas kuljetusten reittiä. Jos siltä tuhotaan niin Venäjän olisi käytettävä merikuljetuksia sotatarvikkeiden rahtaamiseksi Venäjän hallitseminen satamiin. Tämä hankaloittaisi läntisen tiedustelupalveluiden monitorointia mitä joukkoja ja kalustoa siirretään Krimille ja sieltä edelleen rintamille.

Yhtä tärkeää on myös se että jos sodan kulku muuttuu siihen suuntaan että jopa Krimin niemimaan takaisin valtaus olisi näköpiirissä niin Ukrainan kannalta olisi järkevää antaa venäläisten paeta kotimaahansa siltaa pitkin sen sijaan että venäläiset joutuisivat tilanteeseen jossa selän takana olisi vain meri eikä pakotietä ulos – silloin taistelua jatketaan viimeiseen luotiin.

Kyyninen näkökulma sillan säilyttämiseksi on myös se että se mahdollistaa Krimin niemimaan etnisen puhdistuksen – venäjämieliset, jotka eivät halua alistua Ukrainan hallintoon voisivat poistua maasta hyvissä ajoin ennen ukrainalaisten joukkojen saapumista, näin myös vältyttäisiin siviiliuhreilta. On kuitenkin myös muistettava että suuri osa Krimillä asuvista ovat todellakin venäjämyönteisiä vaikkeivät venäläisiä etnisesti olekaan – heillä voi olla sukulaisia Venäjällä etc. jolloin on järkevää jättää kulkuväylä Venäjälle siitäkin syystä.

Yksi tärkeimmistä syistä Ukrainan kannalta säilyttää silta on se että Ukraina tarvitsee sitä myös itse – sota loppuu aikanaan ja vaikka nyt näyttääkin epätodennäköiseltä niin joskus vuosien päästä suhteet normalisoituvat ja mahdollistavat näiden kansojen yhteyden pidon – sitä vartenhan sillat ovat.

 

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu