Miksi Ukraina on menestynyt taistelussaan

BBC on listannut neljä asiaa, jotka ovat auttaneet Ukrainaa tässä selviytymistaistelussaan. Listalla mainitut tekijät ovat tuttuja jo näilläkin palstoilla, mutta katson asiakseni ne vielä kerrata.

1. Ukrainan kansa on motivoitunut- se taistelee olemassa olostaan. Putinin hyytävä puhe 24.2. ennen hyökkäystoimien aloittamista sinetöi viimeisenkin epäilyksen siitä, etteikö kaikkien ukrainalaisten tulisi koota voimansa ja nousta suojelemaan kotiaan, perheitään ja läheisiään tältä täysin perusteettomalta aggressiolta. Tämä näkyy siinä, että vapaaehtoiset kansalaiset vailla mitään sotilaskoulutusta ovat lähteneet rintamalle kauas kodeistaan. Kontrasti on hirmuinen kun sitä vertaa venäläiseen varusmieheen, joka hänkin kesken koulutuksen pistetään taistelemaan rintamalla, josta ei edes tiedä sijaintiaan ja minkä vuoksi ylipäätään hän täällä on.

2. Komentoketjut ja kontrolli – miten yhteistyö eriaselajien kesken sujuu. Huolimatta venäläisten massiivisesta kybertoiminnasta ukrainalaiset ovat pystyneet säilyttämään asevoimiensa yhteistoiminnan ja yhteydenpidon koordinoidusti myös niillä alueilla joiden hallinnasta se on joutunut peräytymään. Venäläisten joukko-osastojen yhteistyö sen sijaan on ollut kehnoa, aina ei ole ollut selvää kuka johtaa operaatiota ja tämän arvellaankin olleen syyn moniin kenraaleiden kaatumisiin – käskyt kun on ollut vietävä etulinjoille asti.

3. Selkeä taktiikka – venäläiset sotaryhmittymät ovat kulkeneet pitkinä kolonnoina ajoneuvot usein hyvin lähellä toisiaan joka taas on mahdollistanut ukrainalaisille noudattaa hit and run -taktiikkaa, joka on osoittautunut menestykseksi kiitos olalta laukaistavien panssariohjusten. Iskujoukot ovat paenneet ennenkuin venäläiset ovat ehtineet ryhmittyä vastahyökkäykseen.

4. Informaatiosota – tässä asiassa Ukrainan hallinto pesee Putinin tavan perustella sotaansa 10 – 0. Koko maailma taistelee hengessään Ukrainan puolesta. Vaikka Ukrainan presidentti Zelenskiä voidaan syyttää kokemattomuudesta on hän tässä sodassa noussut myyttisiin mittoihin – hän tulee jäämään historian kirjoihin yhtenä suurimpina esikuvina siitä mitä oikeutettu sota ja sen johtaja voi saada aikaan pelkällä esimerkillään ja retoriikallaan – hän on aikamme Mannerheim.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu