Minne katoavat sodassa haavoittuneet venäläiset?
Aikanaan Vietnamin sota ja sen oikeutus joutui vastatuuleen USAssa kun sota tuli median myötä olohuoneisiin. Toimittajat pääsivät sotatoimialueelle eikä heidän raportointiaan sensuroitu – tämän myönsi virheeksi myös USAn silloinen sotilashallinto. Mutta vasta sitten kun kaatuneitten määrä ja ennen kaikkea haavoittuneiden kotiutus paljasti sodan karuuden, alkoi kansanliike sotaa vastaan käydä ylivoimaiseksi USAn silloiselle johdolle.
Tästä ilmiöstä ei ole merkkiäkään Venäjällä – ei edes se,että sodassa vammautuneita sotilaita pitäisi näkyä jo kotikaupunkien sairaaloissa ole muuttanut keskiverto venäläisen mielipiteitä sodasta, näitä pitäisi olla jo keskikokoisen suomalaisen kaupungin asukasmäärä. Miksi näin – tämä Yevgenia Albatsin raportti kertoo syyn.
https://www-themoscowtimes-com.translate.goog/2022/05/13/what-the-people-say-yevgenia-albats-goes-on-the-road-a77672?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=op,sc
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän armeijan sotilaat tulevat pääosin maaseudulta ja syrjäseutujen pikkukaupungeista sekä kylistä ja ovat yleensä yhteiskunnan huono-osaisempien perheiden vesoja.
Sotilaita ei rekrytoidu niinkään Moskovasta tai Pietarista tai muista isommista kaupungeista, joissa on mahdollisuus ansaita eläntonsa muutoinkin kuin armeijan leivissä. Näin ollen armeijan tappiot eivät kosketa suurten kaupunkien asukkaita eikä sellainen näy katukuvassa.
Haavoittuneet tuskin katoavat minnekään, vaan heidät siirretään mahdollisuuksien mukaan kenttäsairaaloihin, josta sitten eteenpäin armeijan omiin sairaaloihin. Ei Suomessakaan sodassa haavoittuneita hoidettaisi kaupunkien keskussairaaloissa ennen kuin perustettavien sotilassairaaloiden kapasiteetti loppuisi.
Olettaisin jopa Venäjän armeijan suhtautuvan haavoittuneisiin nykyisin toisin kuin vielä talvi- ja jatkosodassa, jossa heidät jätettiin usein kentälle makaamaan odottamaan kuolemaansa. Tuolloin vain ne, jotka pystyivät itse liikkumaan, pelastettiin.
Nykyisin sotilaiden mahdollisuudet selviytyä taistelukentillä ovat yllättävän hyvät johtuen suojavarusteiden sekä kenttäsairaanhoidon menetelmien jatkuvasta kehittymisestä.
En tosin tiedä, miten Venäjän armeija on nämä joukoilleen implementoinut. Joidenkin lähteiden mukaan varusteissa on puutteita.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on totta, mutta juuri maaseudun pikkukaupungeissa sodan kannatus on suurinta kuten tuosta Alblatsin raportista ilmenee.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys haavoittuneista ja heidän vaikutuksestaan yleiseen mielipiteeseen sodan kannatuksen kannalta on hyvin olennainen.
Kerroin laajan käännösartikkelin myötä lauantain 14.5.2022 blogissani käytännönläheisin tiedoin siitä, miten korruptoitunut järjestelmä tinkii näköjään kautta linjan hyökkäysarmeijan haavoittuneiden henkilökohtaisten ensiapupakkausten sisällöstä ja toimivuudesta.
Se oli karua luettavaa. Haavoittuneen taistelijan seliytymisen kannalta aivan ratakisevaa on se ensiapu ja vammojen seurausten rajaamiseen tähtäävä toiminta ja välineet muodostavat.
Laiminlyönnit tässä vaiheessa nostavat menehtyneiden määriä ja yhtälailla vammautusmisen vaikeutumisen muodossa.
Minne sitten haavoittuneet viedään. Sitä emme tarkkaan ja konkreettisesti tiedä. Mitä tiedämme Syyrian sodasta ja mm. Wagner-yhtymän taistelijoiden kokemuksista, hoitoreiteistä ja muusta kohtalosta viittaa siihen, että tämä ketju ei toimi niin kuin voisi olettaa.
Salaus kaikissa muodoissaan hämärtää prosesseja ja järjestelmiä ja niiden toimintoja: oletettavaksi jää, että lienee perustettu salaisia sotilassairaaloita ja vakiintuneesta regulaarista järjestyksetä poikkevia tilannekohtaisia hätäisesti nostettuja teltta- yms. systeemejä (vert. koronateltta hoitolat).
Tämä ei välttämättä merkitse parasta hoivaa ja hoitoketjua kohtalonsa kohdanneiden kohdalla.
Hajanaiset tiedot ja väittämät kertovat vahvasta salauksesta myöskin omaisia ja kotiseutuja kohtaan; tuskinpa haavoittuneita kovinkaan vahvasti kuljetetaan kotiseuduille tai välttämättä edes kotitasavaltoihin.
Salattu ja kätketty toiminta palvelee vain ylimmän johdon rauhaa ja välttelyä.
Poissa silmistä poissa mielestä; vahvojen sulkujen ja peittojen alla omaisten tietoisuudesta ja kontaktien ulkopuolelle siirrettyjen kaatuneiden ja haavoittuneiden kohtalo ja kotiyhteys on katkennut: voi rauhallista tiettyyn rajaan asti, mutta ei loputtomiin.
Äidit eivät unohta, äidit on pyritty vaientaman, järjestönä ja yksilöinä, mutta äidit ja muut omaiset ja kotiseutu ja koko kansan tarve saada tietää sen, mitä on tehty ja mitä on tapahtunut, mikä on hinta ja mitkä tappiot kaikkineen, tämä ei voi jäädä alalleen ja vaiti.
Jossain vaiheessa asiat on tuotava julki.
Ilmoita asiaton viesti
Armeija on peilikuva yhteiskunnasta, miksi se pitäisi huolta itselleen hyödyttömistä sotilaista kun kerran yhteiskuntakaan ei näin tee.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Sellainen armeija kuin yhteiskunta.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvallat hoiti haavoittuneet hyvin. Lennätti Saksaan ja muuta. Veteraanien kotiutus ei sen sijaan onnistunut. Hyödyttömiä maalle.
Sodan jälkeen moni jäi oman onnensa nojaan henkisten vammojensa kansaa. Itsemurhissa mennyt paljon enemmän kuin sodassa.
The report established that there were 6000 or more veteran suicides per year from 2008 to 2017. The report also stated that veterans consist of 13.5% of all deaths by suicide in US adults but only make up 7.9% of the US adult population
Ilmoita asiaton viesti
Irakissa Iranin sodassa vammautuneet pidettiin poissa kaupungeista. Sama syy, ettei vaikuta moraaliin.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin jossakin paikassa näyttäisi tapahtuneen seuraavaa:
https://youtu.be/lvLeQ75KQvo
(Insights from Ukraine and Russia-kanavalta. Here’s why Russia claims only about 1000 casualties… )
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäisen Tshetshenian sodan aikana Venäjällä oli lähestulkoon riippumatonta mediaa, joten tappioita pääsi julkisuuteen.
https://jput.fi/ensimmainen_tshetshenian_sota.htm
Sittemmin Venäjän media on otettu ihan kokonaan Kremlin käsiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymykseen sodissa haavoittuneiden asemasta ja kansallisesta omien sotien jälkiarvioinnista vastaa varsin paljastavasti se, miten kansakunta ja valtio ylijohdon johdolla suhtautuu sotainvalideihin.
Olen näillä sivuilla jo vuosia sitten kertonut kohtaamisestani Pietarissa, pääatu Nevski Prospektilla, erään tsetsenian toisen sodan sotaveteraani-invalidin kanssa.
Täysreisiamputoituna hän liikkui simppelillä pyörätuolilla, hieman kulahtaneessa maastopuvussaan. Ehdimme jutella hetken aikaa. Sinä aikana ilmeni hänen kertomanaan, että hän haavoittui Tsetseniassa, omiin miinoihin, mutta vammaeläke antoi odottaa samoin kuin kaikkinainen apu puuttui. Hän ei kerjännyt eikä pyytänyt mitään, hän halusi kertoa tarinansa ulkomaalaiseksi havaitsemalleen miehelle, mutta kohtaaminen keskeytyi tylysti, kun miliisi hyökkäsi paikalle, potkaisi rajusti hänen pyöräänsä ja komensi hänet poistumaan paikalta, minkä hän mukisematta tekikin. – Näin pyykii joku valtio omien sotiensa rytinöihin määrtyn miehen kohtalon ja koko inhimillisen tragedian. Tästä on kysymys myös Tapio Sakin esittämässä kysymyksessä: minne katoavat haavoittuneet veeäläiset?
He todellakin katoavat. Heidät pyritäään deletoimaan kokonaan, pois silmistä, pois julkisuudesta, pois todellisuudesta. Verhojen taakse, pois.
Ilmoita asiaton viesti
John Steinbeckin hämmästyttävä kirja ”Matkalla Neuvostoliitossa” on rehellistä dokumentointia maailmansodan jälkeisestä tilanteesta. Kirjasta käy ilmi sekin, että sotainvalidien määrä suuressa valtakunnassa oli aivan valtaisa.
Teos julkaistiin vuonna 1948, ja suomeksi yli puolivuosisataisen harkinnan jälkeen v. 2002. Kun alkuvuonna 2011 etsin sopivaa aineistoa kotiläksyksi Ukrainan-matkaani varten, osui käsiini tuo kirja.
Ilmoita asiaton viesti
”Eri arvioiden mukaan jopa 485 venäläissotilasta saattoi kuolla tai haavoittua Donets-joen ylitysyrityksessä viime viikolla.”
Otsikko tämän päivän Verkkouutisista – se kertoo, että muutoksen tuulet alkavat puhaltaa ainakin sosiaalisen median suunnalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Minne katoavat sodassa haavoittuneet venäläiset?”
a) moderneihin kuntoutuslaitoksiin Moskovan lähistöllä
b) viihtyisiin sanatorioihin Mustanmeren rannikolla
c) virkistäville toipumislomille kukin perheensä pariin
d) jos haavoittumisista aiheutuu pitkäaikaisia vammoja, jatkamaan taistelua Äiti Venäjän puolesta esikuntatehtävissä ns. b-miehinä
Ilmoita asiaton viesti
Minkin rehuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Taitavat päätyä krematorioihin. Siinä kuluu kaasua niin paljon, että Saksa jää ilman.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisiä sotilaita haavoittuu hyvin vähän kaatuneisiin verrattuna. Kyse on taistelutavasta ja suhtautumisesta haavoittuneisiin. Kun länsimaisessa armeijassa yhtä kaatunutta kohti menetetään 4 haavoittunutta, Venäjällä kaatunutta kohti tulee vain yksi haavoittunut.
Venäläinen taistelija ei jätä tehtävää auttaakseen haavoittunutta, vaan hyökkäystilanteessa hyökkäystä jatketaan niillä miehillä, jotka hyökkäämään kykenevät. Kuolleita tulee toki enemmän, kun haavoittuneet jäävät kentälle vuotamaan kuiviin. Mutta taistelutavassa on toinen etu: kun länsimaista sotilasta haavoittaa, saa rivistä pois kolme sotilasta: haavoittuneen lisäksi kaksi jää auttamaan. Kun haavoittaa venäläistä, rivi harvenee vain yhdellä.
Toki haavoittuneet voivat palata riviin ja tuo venäläinen tapa syö taistelumotivaatiota, joten pitkän päälle se on luultavasti heikkous pikemmin kuin vahvuus. Varsinkin nyt Ukrainassa, jossa taistelua käydään ammattisotilailla eikä reserviläisjoukoilla.
Kun katsoo ilmakuvia joukko-osastojen tuhoutumisesta, kaatuneita tai haavoittuneita venäläissotilaita näkyy kentälle jätettyinä. Näyttää siltä, ettei kaatuneitakaan käydä korjaamassa taistelujen laannuttua sen jälkeen kun pataljoona on tuhoutunut keskityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina yrittää kuitenkin tehdä sen, mihin venäläisillä itsellään ei ole kiinnostusta: vertaa linkki ja monet muut vastaavat lähteet:
https://www.euronews.com/2022/05/14/us-ukraine-crisis-russia-bodies
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tuo on looginen selitys ja se kuvastaa venäläistä yhteiskuntaa laajemminkin- ihmishenki ei ole minkään arvoinen. Ei ole ihme että kutsuntoihin saadaan vain 15 prosenttia ikäluokista – isänmaallisuus ja maanpuolustushenki siellä taitaa sittenkin olla voimissaan vain +50 täyttäneiden varassa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on monessa suhteessa boikotissa. Urheilussa Venäjä ei saa osallistua esim. Suomen jääkiekko MM-kisoihin. Nyt vaikuttaa siltä, ettei parakisoihinkaan venäläiset saisi enää osallistua. Kyllä tähän pitäisi saada poikkeus, että sodassa vammautuneet venäläiset saisivat myös parakisoihin osallistua. Urheilu on tärkeätä ja sitä sotavammaiset varmasti haluavat harrastaa. Emmehän halua, että kukaan sotavammainen venäläinen alkaisi juomaan ylen määrin viinaksia.
Ilmoita asiaton viesti