Miten kotitalouksien tulisi varautua mahdolliseen huoltovarmuuden romahtamiseen?

Tätä aihetta on varmaan itsekukin miettinyt viimeistään viime viikkojen uutistapahtumia seuratessaan. Vaikka itse en uskokaan mihinkään apokalyptisiin seurauksiin Suomen kannalta teki Venäjä mitä tahansa Ukrainan suhteen, niin ajatusleikkinä on paikallaan miettiä omaa ja perheensä tilannetta niissäkin maailman politiikan myllerryksissä joiden todennäköisyys tapahtua nyt näkyvissä olevassa tulevaisuudessa on vaikea uskoa. Tämmöisiä tilanteita voisi tulla eteen esimerkiksi silloin, jos Venäjän hyökkäys Ukrainaan johtaisi tilanteeseen jossa Venäjä itse eristettäisiin ja nurkkaan ajettuna se turvautuisi kostotoimenpiteenä tekemään epäsymmetrisiä, terrorismiin verrattavia tekoja vaikka laskemalla puolihuolimattomasti merimiinoja sinne tänne Itämereen, lomauttamalla kyberkonstein kansallisia sähköverkkoja etc.

Yksi mielikirjailijoistani on Veikko Huovinen, joka on aiheeseen liittyviä kirjoituksia tehnyt jo puoli vuosisataa sitten on miettiessään eri viisauksien luonnetta toteaa kaukoviisaudesta : ”Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät.”  Toinen tätä omaa pohdintaani innoittava kirja on saman kirjailijan Hamsterit -teos, joka on myöskin ajankohtaan mitä sopivin teos.

Sitten asiaan – luettelen kategorisesti kotitalouksien arimmat ja häiriöille herkimmät vitaalit toiminnot joiden loppuminen johtaa katastrofiin ennen pitkään. Toimenpide ehdotukset koskevat lähinnä omakotiasujia tai vaihtoehtoisesti mökilleen paenneita kaupunkilaisia – kerrostaloon jääneille se on voi, voi.

Sähköverkko:

kaatuminen johtaa ennenpitkää talojen kylmenemiseen ja vedensaannin vaikeutumiseen – Joka kotiin aggregaatti ja tarpeeksi suuria juomaveden varastointiastioita. Aggregaatiksi riittä max 2 kW , isommat ovat tarpeettomia ja syövät liikaa bensaa. Lisänä olisi hyvä olla aurinkopaneeli ja vähintään 200 Ah akku, mielellään isompikin, pienempiä akkuja voi asentaa sarjaan useammankin. Kevätaurinko on yllättävän tehokas sähkönlähde kun paneelin suuntaa oikein. Tämä siis kodin pienelektroniikkaa varten, puhelimien lataukseen ja radion kuunteluun ja ennenkaikkea valaistukseen, led-lampuin luonnollisesti. Bensaa tulee luonnollisesti myös varastoida, marketeista alkyylibensaa, ei vanhene.

Elintarvikkeet ja lääkkeet

Tuoreiden elintarvikkeiden pakastaminen ei ole järkevää, pakastimet syövät osan rajallisesta itsetuotetusta sähköstä, joten säilykepurkit ja kuivamuona ovat ratkaisu perinteisten säilöntätapojen ohella kuten hilloaminen, hapattaminen ja kuivaaminen marttojen neuvoin. Olisi hyvä olla lisäksi tilava, kaksikamarinen sisältä kalkkimaalattu maakellari, jossa on hyvä tuuletus jotteivat ruuat homehtuisi, perunat ja juurekset säilyvät hyvin. Itselle ja läheisille tärkeitä lääkkeitä varastoitava yli vuoden tarpeen, lisäksi antibiootteja ja särkylääkkeitä sieltä mistä niitä saa, parasta ennen päiväykset voi unohtaa.

Saniteetti

Ulkohuussi ja pihasauna kantovedellä sekä muuripata olisi hyvä olla.

 

Ampuma-aseet ja ammukset

Haulikko ja luodikko, mielellään 308, kaatuu hirvetkin jos liha loppuu.

Tässä näin alkuun, keksikää itse lisää.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu