Miten kotitalouksien tulisi varautua mahdolliseen huoltovarmuuden romahtamiseen?
Tätä aihetta on varmaan itsekukin miettinyt viimeistään viime viikkojen uutistapahtumia seuratessaan. Vaikka itse en uskokaan mihinkään apokalyptisiin seurauksiin Suomen kannalta teki Venäjä mitä tahansa Ukrainan suhteen, niin ajatusleikkinä on paikallaan miettiä omaa ja perheensä tilannetta niissäkin maailman politiikan myllerryksissä joiden todennäköisyys tapahtua nyt näkyvissä olevassa tulevaisuudessa on vaikea uskoa. Tämmöisiä tilanteita voisi tulla eteen esimerkiksi silloin, jos Venäjän hyökkäys Ukrainaan johtaisi tilanteeseen jossa Venäjä itse eristettäisiin ja nurkkaan ajettuna se turvautuisi kostotoimenpiteenä tekemään epäsymmetrisiä, terrorismiin verrattavia tekoja vaikka laskemalla puolihuolimattomasti merimiinoja sinne tänne Itämereen, lomauttamalla kyberkonstein kansallisia sähköverkkoja etc.
Yksi mielikirjailijoistani on Veikko Huovinen, joka on aiheeseen liittyviä kirjoituksia tehnyt jo puoli vuosisataa sitten on miettiessään eri viisauksien luonnetta toteaa kaukoviisaudesta : ”Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät.” Toinen tätä omaa pohdintaani innoittava kirja on saman kirjailijan Hamsterit -teos, joka on myöskin ajankohtaan mitä sopivin teos.
Sitten asiaan – luettelen kategorisesti kotitalouksien arimmat ja häiriöille herkimmät vitaalit toiminnot joiden loppuminen johtaa katastrofiin ennen pitkään. Toimenpide ehdotukset koskevat lähinnä omakotiasujia tai vaihtoehtoisesti mökilleen paenneita kaupunkilaisia – kerrostaloon jääneille se on voi, voi.
Sähköverkko:
kaatuminen johtaa ennenpitkää talojen kylmenemiseen ja vedensaannin vaikeutumiseen – Joka kotiin aggregaatti ja tarpeeksi suuria juomaveden varastointiastioita. Aggregaatiksi riittä max 2 kW , isommat ovat tarpeettomia ja syövät liikaa bensaa. Lisänä olisi hyvä olla aurinkopaneeli ja vähintään 200 Ah akku, mielellään isompikin, pienempiä akkuja voi asentaa sarjaan useammankin. Kevätaurinko on yllättävän tehokas sähkönlähde kun paneelin suuntaa oikein. Tämä siis kodin pienelektroniikkaa varten, puhelimien lataukseen ja radion kuunteluun ja ennenkaikkea valaistukseen, led-lampuin luonnollisesti. Bensaa tulee luonnollisesti myös varastoida, marketeista alkyylibensaa, ei vanhene.
Elintarvikkeet ja lääkkeet
Tuoreiden elintarvikkeiden pakastaminen ei ole järkevää, pakastimet syövät osan rajallisesta itsetuotetusta sähköstä, joten säilykepurkit ja kuivamuona ovat ratkaisu perinteisten säilöntätapojen ohella kuten hilloaminen, hapattaminen ja kuivaaminen marttojen neuvoin. Olisi hyvä olla lisäksi tilava, kaksikamarinen sisältä kalkkimaalattu maakellari, jossa on hyvä tuuletus jotteivat ruuat homehtuisi, perunat ja juurekset säilyvät hyvin. Itselle ja läheisille tärkeitä lääkkeitä varastoitava yli vuoden tarpeen, lisäksi antibiootteja ja särkylääkkeitä sieltä mistä niitä saa, parasta ennen päiväykset voi unohtaa.
Saniteetti
Ulkohuussi ja pihasauna kantovedellä sekä muuripata olisi hyvä olla.
Ampuma-aseet ja ammukset
Haulikko ja luodikko, mielellään 308, kaatuu hirvetkin jos liha loppuu.
Tässä näin alkuun, keksikää itse lisää.
Haulikon olisi syytä olla mallia Beretta tai Benelli M-3 Tactical, jolloin siihen saa tarvittaessa kiinnitettyä saman optiikan kuin metsästyskivääriin tai valaisimen ja haulikko on käyttöön suunniteltuna muutoinkin monikäyttöisempi, kuin seinällä roikkuva Baikal. Voit ladata makasiiniin esim. joka toiseksi patruunaksi täyteisen ja joka toiseksi susihauleilla ladatun patruunan. Puoliautomatiikka hoitaa uudelleen latauksen heti laukauksen jälkeen. Näin se toimi myös turva-aseena metsästyksen lisäksi. 2 + 1 patruunan makasiinirajoitteita ei kukaan valvo kriisiaikana.
Kiväärin lisäksi tulisi olla myös lataustarvikkeet + nallit, ruutia ja luodit patruunoiden uudelleen lataamista varten. Hyvälaatuisen messinkihylsyn saa supistettua uusiokäyttöön hyvinkin kymmenisen kertaa. Näin ei olla pelkästään aseliikkeistä saatavien patruunoiden varassa.
Jos kriisi on paha, kokoelmaan olisi hyvä sisällyttää myös mustaruutiase. Sellaisella ampumiseen löytyvät kaikki tarvittavat materiaalit luonnosta. (Mustaruuti on mekaaninen seos ja koostuu rikistä, hiilestä ja kaliumnitraatista (salpietari) suhteessa 2:3:15.) Lyijyä saa mm. auton renkaiden tasapainoina käytetystä materiaalista. Percussion nalleja voi varastoida tuhatmäärin. Ne eivät ole kustannuskysymys maksaessaan 10 snt/kpl.
Veden varastointi niin, että se säilyy hyvänä on suuri hankaluus yksittäisille talouksille. Kriisin venyminen kuukausien mittaiseksi vaatii vesihuollolta erityisjärjestelyjä. Sitä ei ole enää tuhlattavaksi mm. hiusten pesuun. Oma kaivo ja puulämmitteinen sauna ovat silloin kova sana.
M-3 haulikkoa taas tarvitaan, jotta kaivo ei tyhjene vieraiden ihmisten rynnistäessä tontillesi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä näkökulmia. Itselläni on haulikoiden ja kolmenolla kasin ja lisäksi vanhasta sotilaskivääristä modifioitu seitsemänmillinen luodikko johon latauslaitteella saa helposti lisää ammuksia, tosin 308:n kutejakin riittää tällä kulutuksella vuosiksi, joten eivät ole niitä kriittisimpiä varastoitavia, jos ei sitten varusta naapureitakin samalla kodinturvajoukkoihin, näillä kun harvoilla on aseita.
Tuo lämmitys onkin pahin pullonkaula, taloni on sähkölämmitteinen, toki lisänä massiivinen varaava takka, mutta makuuhuoneiden lämmitykseen tarvittaisiin lisälämmittimet, hormien puutteessa kaasulämmittimiä on hommattava ja nestekaasupulloja vuosien varasto. Klapeja olisi luonnollisesti oltava, 20-30 kuutiota ainakin.
Ilmoita asiaton viesti
Et kai sentään tarvitsisi noin paljon klapeja yhden talven tarpeisiin, vaikka onhan se ns. irtokuutio varsin ilmapitoinen. Kuinka monelta sitten löytyy liiteri, mihin mahtuu 20-30 irtokuutiota? Jos ne pinotaan, niin mahtuu n. puoleen tilavuudesta.
Kaupunkien kerrostaloasukeille onkin sitten tarjolla vähemmän keinoja selviytyä, jos kaukolämpö ja sähköt häviävät. Pitää myös muistaa, että polttoaineiden saantikin tökkää sähköjen katkeamisen myötä. Nestekaasukin on hiukan kyseenalainen poltoaine sisätilojen lämmitykseen, kun siitä tulee runsaasti vettä huoneilmaan ja saattaa kevätpuolella olla melkoinen homeongelma vastassa.
Ilmoita asiaton viesti
Puita varastointiin ei tarvita kuin hyvin tehty pino, mielellään metrisinä halkoina joiden päälle pressu joka ei saisi ulottua liikaa sivuille, jotta kuivuminen ei estyisi. Näitä voisitten akkusahalla pilkkoa klapeiksi, akkusahan voi aina ladata aurinkosähköllä niin bensaa ei kulu.
Kaasulämmittimen tuottama kosteus on ongelma mutta tuuletusikkunaan poistaa sen kyllä. Toinen vaihtoehto olisi pieni huonekohtainen kamina, josta hormin läpivienti vaikka ikkuna-aukosta modifioiden niin ettei lämpö karkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin olin harrastelijatason survivalisti. Nuorena miehenä minulle ei ollut minkäänlainen ongelma viettää viikkokausia yksin metsässä kunhan vaan repullinen tarvikkeita on mukana. Jos halusin kadota metsään, teistä yksikään ei olisi minua löytänyt.
Kotini on rakennettu sillä mielin, että talosta voi katketa sähköt viikoksi kovilla pakkasilla ja silti yksi kerros säilyy lämpimänä takalla ja puuliedellä voi lämmitellä tölkkiruokia.
Onnettomuuteni jälkeen minusta onkin tullut varsinainen riippa muille survivalisteille ja hirvenhiihto sekä muut sankariteot on jätettävä suosiolla muille. Olenkin siirtynyt auttajasta autettavaksi.
Nyttemmin onkin noussut tärkemmäksi sosiaaliset verkostot. Kaveripiiri ja järjestöt.
Esimerkiksi MPK järjestää mm. voimakonekursseja ym. joilla voi hyvin parantaa omaa ja yhteistä huoltovarmuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos koko Suomi varustautuisi kuten blogissa kehoitetaan, niin vihersiirtymä toteutuisi kertarysäyksenä. Totuus taitaa olla kuitenkin se, että vihreitä äänestävät eivät taitaisi kuulua joukkoon – siinä porukassa kun suositaan cityasumista, mielellään Helsingin tiiviissä kantakaupungissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkona blogistin edelliselle huoltovarmuuskeskustelulle, enpä löytänyt ehdotusta että alkaisimme kasvattamaan rehua kotieläimille jotka sitten syötäisiin.
Ja syömiseen homma tyssäisi muutenkin. Toki kesämökillä voi yrittää kalastusta tai metsästystä, mutta ennen pitkää on kellari syöty tyhjäksi. Kesämökin muuttaminen ravintoa tuottavaksi pientilaksi ei käy tuosta vaan.
Apokalyptisessä tilanteessa tavallinen pulliainen voisi varmaankin sinnitellä ok-talossa tai kesämökillään hetken, mutta puhutaan korkeintaan viikoista.
Ilmoita asiaton viesti
Härkönen varmaankin ehdottaa tuulivoimaloita energian ajoittaiseksi turvaamiseksi.
Nyt on vuoden analysoinnin tuloksena insinöörit tuoneet Teksasin sähköverkon melkein romahtamispisteeseen johtaneet syyt julkisuuteen. Härkösenkin olisi syytä lukea.
https://jnews.uk/ercot-market-design-subsidies-for-renewables-fails-to-adequately-pay-for-reliable-generation/
”Texasissa vuosi sitten sattuneiden tappavien sähkökatkosten syistä on julkaistu monia raportteja. Mutta American Society of Civil Engineersin Texas-osaston uusi raportti sisältää yhden parhaista – ja ytimekkäimmistä – analyyseista syistä, miksi ERCOT-verkko oli niin lähellä romahtamista 15. helmikuuta 2021. 123-sivuisen raportin yhteenvedossa sanotaan: ”Tässä arvioinnissa päätellään, että 1) tulojen riittämättömyys ERCOTin pelkkää energiaa käyttävästä markkinamallista, johon vaikuttaa liittovaltion ja osavaltioiden ajoittaisten resurssien tuki, ei pysty maksamaan riittävästi luotettavasta toimitusvarmasta tuotannosta ja 2) että nämä markkinamallin puutteet ovat johtava tekijä siihen, että ERCOT-järjestelmä heikkenee. ”
Electric Reliability Council of Texas, Inc. (ERCOT)
Ilmoita asiaton viesti
”ERCOT system failed because generators did not invest in winterization” Ei mitään uutta tuossa.
Ilmoita asiaton viesti
Jo raportin otsikko kertoo syyn.
Käytit tuota kertomaasi syytä jo vuosi sitten, olikohan kyseessä hätävalhe.
ERCOT Market Design, Subsidies For Renewables, ‘Fails To Adequately Pay For Reliable’ Generation
Ilmoita asiaton viesti
Se oli lainaus omasta linkistäsi. Mutta ei olisi ensimmäinen kerta kun levität linkkejä joita et ole edes lukenut. Joka tapauksessa Teksasin energiajärjestelmä ei ole tämän blogin aiheena.
Ilmoita asiaton viesti
Päinvastoin tuot esille omaa näkemystäsi tukevia kirjoituksen osia esille. Ei ole ensimmäinen kerta.
Suomessa on varauduttu lämmittämään tuulivoimalan konehuonetta ja siipiä pakkasella, mutta ellei tuule….
Jokainenkin ymmärtää, että kaasu- ja öljyputket voivat jäätyä, niinkuin Teksasissa tapahtui.
Näiden syiden takia on kunnollinen analyysi tapahtuumiin johtaneista syistä nyt julkistettu, Härkösenkin olisi syytä lukea.
ERCOT Market Design, Subsidies For Renewables, ‘Fails To Adequately Pay For Reliable’ Generation
Ilmoita asiaton viesti
Voi hyvä tavaton. Texasissa ei ollut kapasiteettimarkkinoita eikä siirtoyhteyksiä. Kun myrsky alkoi, kaikki energiantuotanto sakkasi. Texasin tärkein energianlähde on maakaasu. Jatka omassa blogissasi, tämä oli osaltani tässä.
Ilmoita asiaton viesti
Voit itse kirjoittaa blogin, kun luulet tietäväsi Teksasin sähköverkon romahtamispisteeseen johtaneista syistä enemmän kuin paikalliset insinöörit.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kriisioloissakin elintarvikehuolto toimisi, ainakin jollain tasolla, enkä oletakaan että kukaan pystyisi täydelliseen omavaraisuuteen, jossain maaseudulla kyllä tai Pentti Linkolan malliin, kalastellen. Kyllä hänkin monet asiat hankki taajamien marketeista kun noita opetuslapsia riitti kyläilemään vähän väliä, suklaata toivoi useimmiten. Silti nostan hattua hänen esimerkilleen – vihreän liikkeen ikoni oli hän kyllä.
Enemmän uskon siihen, että yhteisöllisyys nousisi uuteen arvoon, naapuriapu saisi uuden merkityksen, kukin tekisi sitä mitä parhaiten osaa ja laajemmin tulisi käyttöön jonkinlainen palvelujen vaihtopörssi, palvelu palvelusta periaatteella.
Ilmoita asiaton viesti
”Apokalyptisessä tilanteessa tavallinen pulliainen voisi varmaankin sinnitellä ok-talossa tai kesämökillään hetken, mutta puhutaan korkeintaan viikoista
”
No pienellä varautumisella kyllä pitäisi selviytyä vaikka ok-talossa/kesämökillä kuukausia vähintään ihan tavan pulliaisenkin (tai miten ”tavan pulliainen” määritelläänkään)…. en nyt sitten tiedä miksei selviäisi mikäli kaivo löytyy (ja vettä kyllä Suomesta löytyy usein muutoinkin) ja eväitä on varastoon laitettu muutamaksi kuukaudeksi, aggregaatti yms. löytyy jne. Kyllähän sitä liittoumiakin tulisi naapureiden, sukulaisten yms. kesken varmaankin, ja eiköhän nyt jotain ruuan hätäjakeluita tulisi mm. valtionkin taholta, ellei se ole jo täysin kaatunut.
Tietenkin jos apokalyptinen tilanne sisältää ydinsodan ja säteilyvaarat, niin sitten asia jo eri.
Ilmoita asiaton viesti
Toki periaatteessa ruokaa hamstraamalla tilannetta voidaan pitkittää. Kuka sitten haluaa valtavan säilykepurkkivaraston kanssa elää. Ja varastoa pitäisi myös kierrättää. Eli söisimme sitten säilykkeitä maailmanloppua odotellessa. Toki myös linssit, jauhot ym. säilyvät hyvin.
Keskiajalla muuten tuoretta ruokaa ei juuri syöty vaan kaikki säilöttiin, ja kuulutettiin vanhasta päästä. Joten hieman nurinkurisesti, mitä vauraampi talo sitä vanhempaa oli ruoka.
Ilmoita asiaton viesti
Taajama-alueilla ei nykyään omakotitalojenkaan tonteilla juuri ole kaivoja. Kuinka mahtaa käydä viemärinkään toiminnan viikkojen sähkökatkon aikana?
Aika paljon pitää olla säilykkeitä yms. varattu, jotta muutaman hengen perhe pärjäisi kuukausia, kun marketit ovat kiinni sähköpulan takia eikä polttoainettakaan saa samasta syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakaan meidän espoolainen ok-talo ei tässä suhteessa ole kerrostaloa kummempi. Ei ole maakellaria eikä perunamaata. Tulisija löytyy, mutta pienellä tontilla suuren polttopuumäärän varastointi on mahdotonta, ainakin jos pelastuslaitoksen ohjeita haluaa noudattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä uskoisin että yhteisöllisyys astuisi suurempaan rooliin. Jos omaat edes kohtalaiset välit naapureihesi, niin kaikkeen edellä mainittuun ei tarvitsisi itse varautua, puupinoille löytyy kyllä tilaa ja ryytimaitakin löytyy – kukin osallistuisi sillä osaamisellaan ja kapasiteetillaan kuin kykenee, ketään ei jätettäisiin pulaan, ei niitä kerrostaloissa asuavikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tälläkin alueella kauan sitten tontit olivat suuria ja pihoilla näki omenapuita ja marjapensaita, perunamaitakin. Mutta kaupunki on tiivistynyt ja nyt tontit ovat pieniä. Myös ajankäyttö on muuttunut, kaikki käyvät töissä eikä ylisuuresta pihasta haluta vaivaa kun eivät ne perunat kaupassakaan juuri mitään maksa. Joten ainakaan ruokahuollon ongelmia mikään yhteisöllisyys ei täällä voisi ratkaista, vaikka ajatus kaunis onkin.
Kun tontit ovat suuruusluokaltaan 500m2, ja puuvajan pitäisi sijaita 8 m päässä rakennuksesta ja toisaalta 5 m tontin rajalta, on yhtälö mahdoton. Ei siinä naapurikaan voi ongelmaa ratkaista jos hänen tonttinsa on saman kokoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkilaispojan varsin rajoittunutta käsitystä ”maalaisten” kyvystä elää ilman nykyajan kotkotuksia.
Kun asuu saaressa jossa on asuttu myös 1000v sitten ei tarvii kesämökkiä kalastukseen ja oma tonttikin on jo ”pientila” .
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin että lääkkeiden loppuminen on helposti isoin ongelma jos jotain sotimista vaikka tulee. Sadat tuhannet suomalaiset syövät jotain pillereitä enkä oikein luota siihen että niitä saadaan poikkeusoloissa. Seuraavaksi ongelmat tulee ruoan kanssa. Sanoisin että ruokaa olisi hyvä varastoida vähintään pariksi viikoksi joka kotiin.
Vesi ei ole ongelma, sitä on järvet täynnä ja talvisin voi sulattaa lunta. Ensihätään jos sähköt katkeaa niin jos ei muuta ole niin WC:n vesisäiliössä on juomakelpoista vettä litratolkulla. Makuupussissa pysyy hengissä vaikka ei olisi mitään lämmitystä ja tulentekovehkeet pitää löytyä.
Ilmoita asiaton viesti
Näitä asioita pohdin jo vuosia sitten. Joten tässä minun vinkit vuodelta 2016.
Klikkaa linkkiä
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pelisuomi/211869-vinkkeja-tulevaan-jos-venaja-aiheuttaa-kriisin-suomessa/
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä näkökulmia toit kyllä esille jo tuolloin.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit vessapaperin. Eikö se ollut kaikkein suosituin hamstrauksen kohde, kun toissavuonna viimeksi maailmanloppua povattiin?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio, sitä ehdottomasti muutama kolli.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tällainen kriisi toteutuisi niin alta viikon sisällä kaupungeista lähdetään ryöstöretkille maaseudulle ja näitä tehdään niin kauan kuin autoissa riittää polttoainetta. Mitä kauempana kaupungeista asuu niin sen helpompi ”sinnitellä” .
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi sitä polttoainetta ei kauaa riitä.
Minä ostin äsken pari kuutiota brikettejä, niillä pitäisi hyvin pärjätä tämän lämmityskauden loppuun. Ne mahtuvat pieneen tilaankin, vaikka meillä ei mitään varastotilaongelmaa olekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen huomio myös, että niitä voi myös tehdä itse melkoisen halvalla. Jos asuisin pientalossa, olisi aika pieni kynnys tehdä investointi brikettien kotivalmistukselle. Leppoisaa puuhastelua valmistaa seuraavan talven polttoaineet kesäaikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin varmaan mutta mistä se puru ja lastu niihin briketteihin saadaan?
Ilmoita asiaton viesti