Onko Suomi ajopuu – jälleen
Historian lehdet havisevat – maailma ympärillämme kuohuu ja lähi viikkoina tai kuukausina tapahtuu asioita jotka arvaamattomuudellaan voi yllättää kaikki skenaariot siitä mitä on nyt vaikea kenenkään hahmottaa, edes asiaan perehtyneiden. Musta joutsen on kuitenkin havaittu – se oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan, ja siltä pohjalta pitäisi suunnata fokus takaisin palloon ja jättää kaikki kansakuntamme selviämisen kannalta epäolennaiset asiat marginaalin – niin ilmaston muutos kuin Fortumiin menetetyt miljardit – niitä ehditään puimaan myöhemminkin.
Surullista kyllä , juuri se mitä ei saisi suvereenin valtakunnan kohdalla sallia tapahtuu juuri nyt – tuhansia venäläisiä ylittää rajamme joka päivä ja varmaan perusteluin syin, en näitä nuoria poikia siitä syyttää, mutta eivät nämä pojat rajan ylittäessään muutu länsimaisia arvoja kunnioittavaksi , Suomen etua ajaviksi kansalaisiksi niks naks.
Tämä ajopuu vertaus on kieltämättä vähän kökkö, 1939-44 johtajillamme ei todellakaan ollut vaihtoehtoja – nykyiselle hallituksellemme niitä on jo tarjottu jo viikkokausia – mitään ei tapahdu.
Toisen maailmansodan jälkeen ja sitä seuranneen Saksojen yhdistymisen yhteydessä jäi maahan miljoonia etnisesti venäläisiä. Heillä näyttää olevan edelleenkin vipuvartta liittokansleri Scholztin päätöksiin koskien Ukrainan avustamista.
Ilmoita asiaton viesti
https://youtu.be/8ZywLkKOg58
Onneksi meillä on presidentti joka ymmärtää kansakunnan edun parasta. CNN haastattelu on jo vuorokaudessa saanut miltei 3 miljoonaa katselijaa YouTubessa – kommenttikentässäkin tuhansia Niinistöä ylistäviä kirjoituksia.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ei kyetä riittävän nopeisiin päätöksiin edes oman rajan hallinnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on hankala moraalinen dilemma.
Kun ukrainalaisia pakolaisia tulee Suomeen henkensä hädästä, niin hyvin harvat ajattelevat, että ”minkähänlaista porukkaa heidän joukossaan on” tai ”miksiköhän he nyt tänne ovat änkeämässä”. Kukaan ei kyseenalaista sitä, että ovatko heidän elämänarvonsa tarpeeksi länsimaisia j.n.e.
Mutta jos venäläisiä kutsuntapakolaisia tulee tänne, niin heidän hätäänsä ei sitten usein reagoidakaan samalla tavalla. Tuskinpa he kovinkaan suurelta osin ovat millään tavoin Putinin hallinnon kannattajia ja henkensä pitimiksi hekin mieltävät pakenevansa.
Toisaalta on sitten otettava jollain tavoin huomioon myös tuo venäläisille tyypillinen soluttautuminen. Mutta miten sen osaa ottaa huomioon, jos samanaikaisesti pitää periaatteena sitä, että hengenhädässä olevat pitää pelastaa?
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan näinkin, olennainen ero on se että Ukrainasta tulee lähinnä naisia ja lapsia, Venäjältä sotakuntoisia nuoria miehiä. Toiset ovat konkreettisesti hengen vaarassa mutta toisia uhkaa vain osallistuminen sotaan ase kädessä, vaaransa siinäkin toki.
Ilmoita asiaton viesti
”But what I can say, for our part, for the U.S.: We have been clear to distinguish between the actions of the Russian government and its armed forces in Ukraine and the Russian people, many of whom have spoken out against this unjust war” – tämä tulisi meidän itäeurooppalaistenkin ymmärtää. Vai onko Yhdysvaltain politiikan kannattaminenkin jo putinismia?
https://www.whitehouse.gov/briefing-room/press-briefings/2022/09/26/press-briefing-by-press-secretary-karine-jean-pierre-september-26-2022/
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa juuri nyt hallituksellamme ei ole paljoa vaihtoehtoja. Voisi sanoa, että heillä on niitä vielä vähemman kuin hallituksella talvisodan alla.
Ilmoita asiaton viesti