Pär Stenbäckin näkökulma suomettuneisuuteen

sahttps://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/nakokulma-jari-tervon-juontama-tv-sarja-luo-synkan-kuvan-suomettuneesta-suomesta-jossa-sairaus-levisi-koko-kansassa/

Referoin hiljattain IS: ssa julkaistua Sofia Oksasen kirjoitusta suomettuneisuuden ajasta, joka hyvin kuvaa myös omia tuntojani tuosta ajasta, jolloin Suomen valtionjohtajat olivat kyykällään Neuvostoliiton edessä. Tasapuolisuuden nimissä on paikallaan tuoda myös Pär Stenbäckin Suomen Kuvalehdessä julkaistu näkökulma tuohon aikaan – olihan hän keskeisesti mukana silloisessa poliittisessa elämässä, myös päättäjän asemassa.
Pär Stenbäck kritisoi Ylessä esitettyä Kylmän sodan Suomi -ohjelmaa, jossa hänen mukaansa tuodaan liian kärjistetysti ja tuomiten sen aikainen ulkopolitiikka, jonka hän näki kuitenkin pakon sanelemana toimintatapana ison Karhun kainalossa. Lisäksi hän, ja aivan oikeutetusti, arvostelee ohjelman käsikirjoittajan, historioitsija Marja Vilkon näkökulmaa tuohon kyseiseen aikaan jälkiviisaaksi – tuon aikaista suomettuneisuutta arvostellaan ja tuomitaan tämän päivän standardeilla, niin moraalisesti kuin poliittisestikin. Mielestäni Pär Stenbäck tuo tässä oivan huomion joka on nähtävissä yleisestikin –  historiallisia patsaita revitään alas ja historiaa revitään auki nykypäivän poliittisten tuulien innoittamana, hyvänä esimerkkinä BLM-liike, joka saa jopa F1-kuljettajat polvistumaan ja tuomaan katumuksensa esille kun edustavat tätä white supremacy -luokkaa. (ei onneksi meidän Kimi Räikkösemme!)

Per Stenbäck edusti tuossa ohjelmassa kuitenkin poliitikkona länsioriointunutta ns. good guy -tyyppiä, joka myönsi ja kritisoi jo silloin ylilyöntejä joita varsinkin kulttuuripiireissä harrastettiin. Hyväksyn hänen tuomat näkökulmat jälkiviisastelusta, mutta itsekin tuon ajan eläneenä teinipoikana olin jo silloin tietoinen niin kuin suuri osa hiljaisesta kansasta, että kaikki se nöyristely ja politiikan moraalikato oli täysin tarpeetonta ja jonka tarkoitus oli vain kerätä poliittista pääomaa omien poliittisten ambiittioiden tarpeisiin eikä silloinen RKP ollut yhtään sen parempi kuin muut puolueet tässä suhteessa.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu