Pelastaaksesi NATO tuhoa se

Otsikko on Politico-lehden ja siinä käsitellään Natoa ennen ja jälkeen helmikuun 24.päivän tapahtumia.  Nato ei suinkaan ole mikään yhtenäinen koalitio demokraattisine arvoineen vaan monen eripuraisen valtion liittouma. Turkki on ollut ongelma jo pitkään – pari vuotta sitten se suututti USAn hankkimalla kehittyneen venäläisen ilmantorjuntaohjusjärestelmän vastoin liittolaisten kantaa. Lisäksi Turkilla on aluekiistoja Kreikan kanssa mikä  on monesti johtanut maat sodan partaalle. Tämän vuoksi Turkki jätettiin ulos F-35 hävittäjien kehitysohjelmasta mikä tietenkin on hiertänyt Turkin NATO suhteita entisestään. USAssa onkin harkittu Incirklin ydinasetukikohdan siirtämistä joko Kreikkaan tai Kyprokselle.

Turkki ei ole ainoa maa joka hiertää NATO perheessä – Unkarin poliittinen kehitys ei ole miellyttänyt länsimaita ja erityisesti Orbanin  viehtymys Putinin politiikkaa kohtaan ärsyttää. Lisäksi on muistettava että vielä ennen Putinin invaasiota Saksa ja Ranska halusivat Euroopan irrottautuvan USAn turvatakuista ja muodostaa itsenäisempi Eurooppa. Vain pari viikkoa ennen Putinin invaasiota Saksan ulkoministeri Anna Leena Boarbeck vaati USAa vetämään ydinaseet pois Saksan maaperältä.

Helmikuun 24. päivä muutti kaiken – kuin taikaiskusta NATO maat unohtivat erimielisyytensä ja näennäinen yksimielisyys tuntui vallitsevan kunnes Ruotsin ja Suomen NATO hakemus toi taas ristiriidat pintaan. Turkki kiristi Bideniltä lupauksen F-15 hävittäjien modernisoinnista ja Kroatiallakin on iltalypsy mielessä. USAssa ei katsota myöskään hyvällä sitä että Saksa ja Ranska lipeävät Ukrainan avustamisesta ja siellä pelätään että näiden maiden nihkeys herättää vastustusta kotimaassa republikaanien taholta rahoittaa miltei yksin ukrainan sotaponnisteluja.

Toimittaja päätyykin johtopäätökseen että nykymuotoinen NATO on tuhottava ja aloitettava uuden liittouman kehittely uudelta pohjalta, mutta jättää avoimeksi mikä tämä pohja olisi.

 

 

 

+3
Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu