Peli ei vielä ole pelattu

Uutiskuvista voisi päätellä, että Ukraina on vajoamassa kanveesiin koska Venäjän ilma-ase ja ohjukset ovat pidikkeettä kylväneet suurta tuhoa Ukrainan infraan ja samanaikaisesti hyvin vähän on kuvamateriaalia Ukrainan menestyksestä taistelussa. Kuitenkin tulee muistaa, että Talvisodan ensimmäisinä viikkoina suomalaisetkin perääntyivät venäläisten edetessä länteen rajajoukkojen vain viivytellessä hyökkääjän etenemistahtia. Tällöin ulkomaalaiset kirjeenvaihtajat totesivatkin että tämä taitaa olla tässä, loppuraporttinsa voikin kirjoittaa kotona. Sävy muuttui vasta sitten kun rintamilta alkoi tihkua tietoa, että mistään läpijuoksusta ei olekaan kyse ja loppu olikin suomalaista legendaa joka kuitenkin päättyi kitkerään aselepoon.

Mielestäni Venäjän sodanjohto on tehnyt jo lähtötilanteessa merkittäviä virheitä – ensinnäkin, vaikka ilmaherruus on kiistaton, niin sitä ei maltettu käyttää kunnolla loppuun vaan maavoimat ovat lähteneet jo liikkeelle.Persian lahden sodassa USA pehmitti Irakin armeijaa viikkoja ennenkuin maavoimat lähtivät liikkeelle vaikka silloinen Irak oli vain suupala USAn mahtiarmeijalle – ilmeisesti Putin laskee että nopea shokkialku lamauttaa henkisesti Ukrainan eikä kotimaan suuri yleisö ehdi nostattaa laajoja sodanvastaisia mielenosoituksia, joista on jo merkkejä nähtävissä.

Toiseksi, hyökkäys on hajoitettu kolmelle rintamalle eikä sillä ole mitään selvää painopistettä joka olisi taannut hyökkäysylivoiman ja murskannut vastustajan, nyt sen sijaan Ukraina voi suhteellisen tasavertaisesti taistella hyökkääjää vastaan ja aiheuttaa paikallisia tappioita viholliselle. Stalin aikanaan teki saman virheen Suomen suunnalla ennenkuin tappioiden myötä älysivät suunnata sotavoimansa kannakselle.

Pahin virhe Putinilta on kuitenkin se, että ilmeisesti avustajakunta on ilmeisemmin uskotellut hänelle, että sota on läpihuutojuttu ja että Ukrainan kansa ja armeija lannistuu hyökkääjän edessä ja laskee aseensa – veljeskansa lippuja heilutellen hurraa voitonparaatissa Venäjän ystävällismieliselle johdolle ja armeijalle.

Sodan lopputulos ei vielä ole taputeltu, näin ainakin uskon.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu