Putinin lähtölaskenta

Tahmeasti alkanut Ukrainan sotaretki on käynnistänyt spekulaatiot siitä kykeneekö Putin säilyttämään asemansa vallankahvassa. Putinia uhkaavia tahoja on kolme – Venäjän keskiluokka, oligarkki mukaan lukien armeija sekä turvallisuuskoneisto.

Putinin suosio rahvaan keskuudessa on länsimaalaisittain katsoen käsittämättömän korkea. Sen sijaan keskiluokan piirissä on jo näkyvissä rakoilua – mielenosoituksia on noussut sekä Moskovassa että Pietarissa, joskin miliisi on ne brutaalisti estänyt vangiten tuhansia mielenosoittajia. Suitsittua mediaa hillitsee 15 vuoden vankeusrangaistus sotatoimia arvostelevista kirjoituksista, joten kansannousu on epätodennäköinen. Tilanne voi toki muuttua talouden kurjistumisen myötä, mutta kansaa ei Putin pelkää.

Kremlissä valtaa pitävät sisäpiiri sekä ns. suorittajat. Sisäpiiriin kuuluvat Putinin läheisin kolmikko turvallisuusneuvostoa johtava Nikolai Patrusev, FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov sekä ulkomaantiedustelun johtaja Sergei Naryshkin. Sisäpiirin ulkojäseniä toimivat Putinin pankkiiri Juri Kovaltsuk, silovikki järjestelmän rakentajat Igor Setsin, Sergei Ivanov ja Dimitri Medvedev. Oligarkeista sisäpiirin ulkokehälle ovat päässeet Gennadi Timtsenko ja Boris ja Arkadi Rotenberg.
Putinin uhkaajiksi ei oligarkeista ole, he kuuluvat niin sanottuun suorittajiin, joiden on tehtävä se, mitä sisäpiiri määrää. Suorittajiin kuuluvat myös puolustusvoimien komentaja Gerasimov, Ulkoministeri Lavrov sekä puolustusministeri Sergei Soigu.
Sergei Soigu, joka mielellään patsastelee armeijan sotilaspuvussa vaikkei sotilaskoulutusta ole koskaan saanutkaan, on mainittu yhtenä ehdokkaana Putinin kaatajaksi jos amerikkalaista tiedustelua uskoo, on kuitenkin joutunut Putinin laskevaan suosioon ja varsinkin tällaisten spekulaatioiden myötä hänen mahdollisuutensa vallan ottoon ovat minimaaliset.

Putinin pahimmaksi uhkaajiksi mainitaan hänen oma turvallisuuskoneistonsa. Sille olisi parempi, että Putinin seuraaja tulisi sisäpiiristä, koska joku ulkopuolinen ensi työnään puhdistaisi tämän koneiston. Merkkejä tästä on jo olemassa, arvostelua on kuultu FSB:n sisältä, joskin Putin on jo aloittanut vastatoimet hyllyttämällä FSB:n johtoa.

Silmukka siis kiristyy Putinin kaulan ympärillä, paljon tulee olemaan kiinni siitä miten Putinin sotatoimet Ukrainassa edistyvät.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu