Putinin maailma Ukrainan alistamisen jälkeen

Jos nyt niin käy, että vastoin kaikkia oletuksia Venäjä hyökkääkin Ukrainaan ja pitkän, verisen sodan jälkeen saa maan haltuunsa, niin mikä on Venäjän asema kansainyhteisössä sen jälkeen? Voitto tulisi olemaan Putinille kuten Pyrrhokselle, tuho olisi maan armeijalle massiivinen, kalusto ja miestappiot olisivat kuten kävi Stalingradissa, hirmuiset. Tämän kyllä Venäjä kestäisi, sotilaita heillä riittää, mutta tärkein kysymys – miten alistaa Ukrainan kansa ja saada maa myös henkisesti osaksi yhteistä Äiti Venäjää? Kestäisi sukupolvia ennenkuin tavan kansalainen hyväksyisi tilanteen, jos silloinkaan. Tämähän on nähty Itä-Euroopassa – katkerimmat Venäjän vihamiehet löytyvät näistä maista eikä tilanne muutu vuosikymmeniin, kansojen muisti on pitkä.

Tämä ei olisi kuitenkaan pahin seuraus Putinin maailmassa – Venäjästä tulisi uusi Pohjois-Korea, kaupankäynti olisi minimaalista – EU käyttäisi sitä hyväkseen kuten Kiina tekee nykyään Pohjois-Korealle, hyödyntäisi maan raaka-aine varantoja sekä halpatyövoimaa. Pohjoismaat olisivat tämän jälkeen yhtä suurta NATO-perhettä ja todennäköisesti alkaisivat kehittää yhteistä ydinpommia – kaiken varalta, sillä eihän mikään yksittäinen ydinasevaltio uhraisi omaa turvallisuuttaan reagoimalla ydiniskuihin vieraalla maaperällä vaikka liittolaisia oltaisiinkin.

Vaikka edelleen Venäjä tämänkin kestäisi, niin ajan saatossa kauppasaarto tekisi tehtävänsä – venäläiset öljy-yhtiöt eivät saisi tärkeitä varaosia länsimaista ja öljynporaus hyytyisi siihen. Tämä koskisi kaikkea teknologiavetoista teollisuutta, myös asevientiä. Köyhä Venäjä olisi tällöin vailla valuuttatuloja ja tämähän kiihdyttäisi Venäjän hajoamista edelleen. Tulisi tilanne, joka vallitsi 90-luvun alussa, Venäjä joutuisi painostuksen alla jopa harkitsemaan Karjalan palauttamista Suomelle.

Niin että kannattaako, presidentti Putin?

 

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu