Rajakahakointia Suomen rajojen sisällä

Tuijavalitus tuli kalliiksi – nuori pariskunta joutui itse maksamaan tuhansia euroja https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/03007617-38f6-46c6-b368-069e01d34d75

Rajoista ja reviireistä kiisteleminen taitaa olla ihmiskunnan geeneihin iskostunut ominaisuus. Iltalehden juttu kertoo kuitenkin sen, että tässäkin lajissa, jotta siitä syntyisi kunnon oikeusjuttu, tarvitaan annos typeryyttä, sinisilmäisyyttä ja heikkoa lain tuntemusta.

Juttu siis kertoo oikeusriidasta koskien tontin rajoja ja siitä, miten hölmöjen ihmisten vuoksi oikeusistuimet kuormittuvat kohtuuttomasti joutavista rajakiistoista. Jutun sankaripariskunta oli siis ostanut määräalan joka monien käänteiden kautta oli pilkkoutunut niin pieneksi, että ko.pariskunta vaati naapuriaan rakentamaan aidan tontin rajalle ja suullisen sopimuksen perusteella naapuri sitten istuttikin 60 tuijapensasta rajalle.  Tästä alkoivat vaikeudet – pariskunta katsoi, että aita oli liian matala (!) – taimet olivat 90 senttisiä sovitun 120 sentin sijaan ja vaativat asian korjaamista. Sen sijaan että olisivat malttaneet odotella taimien kasvamista päättivätkin viedä riidan oikeusistuimen ratkaistavaksi. Huonostihan siinä kävi- hävisivät jutun ja joutuivat kustantamaan oikeuskulut, niin omansa kuin naapurinkin, useita tuhansia euroja ilman valituslupaa ylempiin oikeusasteisiin.

Mitä tästä siis opimme – suullisia sopimuksia ei kannata tehdä, kun tulkinnat niistä usein poikkeavat toisistaan. Toisekseen pitäisi ymmärtää, että tuijat nopeakasvuisina olisivat korjanneet tilanteen parissa vuodessa ja kolmanneksi – riitoja ei kannata viedä oikeuteen jos ei ole varma asiastaan.

Tässä jutussa kuitenkin oikeus osasi panna pisteen hölmöilylle.

0
Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu