Sairaanhoitajia Keniasta – mikä meni pieleen?

Keniaa voidaan pitää mielestäni yhtenä yhteiskuntarakenteeltaan kehittyneimmistä maista Afrikassa. Tämä oli varmaan mielessä niillä oppilaitosten johtajilla jotka olivat tehneet sopimuksen kolmen kenialaisen maakunnan kanssa tammikuussa 2022. Sopimuksen mukaan näistä maakunnista piti tulla n. 800 opiskelijaa valmistukseen myöhemmin sairaanhoitajaksi, insinööreiksi ja eriasteisiksi siivouspalveluiden osaajiksi. Oppilaitosten johto tiedotti sopimuksen solmimisen jälkeen että kyseessä on suomalaisten veronmaksajien kannalta loistava sopimus – oikea win-win, suomalaiset oppilaitokset saisivat miljoonapotin ulkomailta ja samalla kipeästi kaivattua työvoimaa työvoimapulan runtelemille aloille.
Vajaa vuotta myöhemmin opiskelijoita oli tullut maahan vain pieni osa ja nyt sitten näidenkin opiskelijoiden rahoitus on loppunut kuin seinään – kenialainen osapuoli ei ole maksanut sovitusti omaa osuuttaan.
Nyt näyttääkin siltä että kulut tulevat kaatumaan suomalaisten veronmaksajien piikkiin -näitä kun ei voi takaisinkaan laittaa, mikäli on uskominen TAMKin johtajaan Carita Prokiin ja on sitä mieltä että rahoitukseen kyllä löytyy ratkaisu ja vertaa tilannetta siihen kun koulutettavien rahoittajana on toiminut konkurssiin mennyt yritys.

Mielestäni tämä esimerkki kuvaa niitä konkreettisia vaikeuksia joita kohdataan kun puhutaan siitä miten Suomen pitää saada tänne heti 200 000 EUn ulkopuolelta tulevaa työntekijää – ehkä se laittaa jäitä hattuun niillekin jotka hehkuttavat miten Suomi tahkoaa rahaa koulutusviennillään.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu