Saksa avainasemassa Ukrainan sodan lopettamisessa

Vaikka Ukrainan sotaan on vastuussa yksinomaan Putin itse, niin Saksan rooli tämän aggression mahdollistajana on kiistatonta. Saksalaiset rakastavat porvarillista elämäntapaansa yli kaiken, joten Venäjältä vapaasti virtaava kaasu ja öljy on tämän vuoksi heille elintärkeää. Tämä on näkynyt Saksan asenteessa Venäjään  ja erityisesti Ukrainan sotaan, mikä on jarruttanut todella merkittävien asejärjestelmien vientiä Ukrainaan. Muutosten tuulet kuitenkin puhaltavat vaikkakin hitaasti, tästä esimerkkinä on raskaan ilmantorjunta kaluston vienti. Ukrainalaisten mielestä tämäkin muutos on liian hidasta, senpä vuoksi ukrainalaiset ovat järjestäneet mielenosoituksia Saksan suurlähetystöjen edessä, viimeksi Helsingissä.

Muutoksista merkittävin on liittokansleri Scholzin lupaus lisätä puolustusbudjettia 100 miljardilla sekä luopuminen Venäjän kaasusta, joskin mitään tiekarttaa tähän ei ole. Saksan nykyisen Bundeswehrin vahvuus on 185 000 ammattisotilasta ja se on päättänyt uusista F35 ja Eurofighter-hävittäjien lisätilauksista lähivuosille.
Suurin ongelma Saksalle on kuitenkin energia – Sholzin julistaman Zeitenwenden kannalta se on avainkysymys – kaasu virtaa edelleen Venäjältä eikä mitään konkreettista suunnitelmaa ole sen korvaamiseksi. Saksan päätös sulkea kolme ydinvoimalaansa vuoden loppuun mennessä pahentavat tätä kummallista kamikazemaista suhtautumista omaan energiahuoltoonsa. Tähän on yksinomaan syyllinen Saksan Vihreät, jotka edelleen neliraajajarruttavat päätöksiä ja kiristävät lisämyönnytyksiä ilmastopolitiikalleen.

Ei tule helppoa olemaan saksalaisten porvareiden elämä jatkossakaan.

+14
Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu