Sauli Niinistön haastattelu New York Timesille oli täysi huti
Sauli Niinistö on ollut tähän asti johdonmukainen koskien Venäjän ja Ukrainan sotaa – rauhanneuvottelut eivät hyödynnä sodan tässä vaiheessa Ukrainaa mitenkään, päinvastoin. Sen lisäksi hän on voimakkaasti tukenut Ukrainan aseistamista, myös pitkän kantaman ohjuksin.
Nyt sitten NYT:lle annetussa haastattelussa hän varoittaa länsimaita siitä että Venäjä voi turvautua ydinaseisiin mikäli se kokee olevansa selkä seinää vasten ja huomaa häviävänsä sodan. Sen lisäksi hän antaa ymmärtää että Venäjän kanssa on avattava dialogi, varsinkin tilanteessa jossa sota on hävitty, onhan Venäjä naapurimme sen jälkeenkin.
Haastattelun lukiessani olin puulla päähän lyöty – tietääkö Niinistö jotain sellaista joka antaisi aihetta tälläisen takin kääntöön vai mistä on kyse? Jos näin on niin miksi muut länsimaiden valtionpäämiehet eivät anna saman kaltaisia lausuntoja?
Itselleni tämä haastattelu oli suuri pettymys ja lovi Niinistön tähän astiselle uralle.
https://x.com/nexta_tv/status/1703534798919118997?s=20
Ilmoita asiaton viesti
5.5 miljoonaa.
Turha huudella.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistön aktivoituminen Venäjän ydinaseilla uhkailemiseen ja vuoropuhelun jatkamisen vaatiminen kuulostaa todella oudolta. Ihan kuin Niinistöltä ennen Venäjän viimeistä suurhyökkäystä Ukrainaan loppuvuodesta 2021 – 2022 alku.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän Niinistö on loppujen lopuksi tarkalleen sanonut, IS
Presidentti Niinistö New York Timesin haastattelussa – varoittaa eskalaation riskeistä Ukrainassa.
Ydinsodan riski uhkaa kasvaa selvästi suuremmaksi.
Juttua tarkennettu 17.9.2023 kello 20.16. Niinistön kommentit ydinsodan vaaroista olivat peräisin Politiikan toimittajien tilaisuudesta, ei suoranaisesti NYT:n haastattelusta. NYT kuitenkin nostaa kommentit esille jutussaan.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009861053.html
NYT:
He warned about the risks of Russian escalation and even nuclear war.
Speaking about debris from what appeared to be a Russian drone landing recently in Romania, which is a member of NATO, Mr. Niinisto cautioned: “We’re in a very sensitive situation. Even small things can change matters a great deal and unfortunately for the worse. That is the risk of such large-scale warfare.” He added, “The risk that nuclear weapons could be used is tremendous.”
https://www.nytimes.com/2023/09/17/world/europe/finland-president-russia-complacency.html
– Äänitettä ei politiikan toimittajien tilaisuudesta taida olla?
Ilmoita asiaton viesti
Odotetaan Niinistön esikunnan oikaisua NYT:ille jos tuossa on jotain väärin tulkittu. Lehtitietojen varassahan tässä ollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kaipa sitä kysytäänkin kun tulee takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikan toimittajien tilaisuudessa 7.9. Niinistö totesi, että mahdolliseen Suomen alueeseen suuntautuneeseen sotilaalliseen manööveriin ”vastataan välittömästi ja vastataan SAMALLA TAVALLA kuin tontille on yritetty tulla”.
Tämänkin mielenkiintoisen lausuman analyysi jäi politiikan toimittajilta tuolloin tekemättä.
Onko Nato päättänyt välittömästi vastata ydinasein mahdolliseen ydinaseiskuun ja mistä ammutaan Venäjälle suunnatut ydinaseiskut, jos Suomi joutuu tällaisen hyökkäyksen kohteeksi ?
Onko Suomen alueelle sittenkin aikomus sijoittaa ydinaseita, joilla ”välittömästi” voidaan vastata mahdolliseen iskuun nimenomaan ”samalla tavalla” ?
Ilmoita asiaton viesti
Odotamme miten juristi Niinistö muotoilee täsmennyksensä kotimaahan palattuaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin hän mitään täsmennyksiä jo 7.9. antamiinsa lausuntoihin enää antaa.
Politiikan toimittajamme vaikuttavat olevan horteessa ja Niinistö puolestaan jotenkin ylikierroksilla.
Niinistö latelee ainakin täällä kotimaassa itsestäänselvyyksiä ja joukkoon näitä monitulkintaisia ajatuksiaan jotka eivät tunnu politiikan toimittajiamme kiinnostavan.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Ja seuraavaksi odotamme langoille muuatta evp-kenraalia.
Ilmoita asiaton viesti
Sauli on vienyt meidät lähemmäksi sotaa, kuin kukaan aikaisempi Presidenttimme. Voi kun Nato-jäsenyyden voisi perua ja olisimme taas puolueeton ja rauhaa ajava valtioa. Mutta ei, vaan USA:n uhittelukin on tarttunut Sauliin, joka toisinaan uhittelee jo itsekin Putinille. Samalla Sauli nyt ihmettelee, kuinka sota voikin nyt levitä?
Presidenttiyteen pitäisi laittaa ikäraja ja tarkistaa heikkoudet isompien manipulointiin
Ilmoita asiaton viesti
Puhut palturia.
Ilmoita asiaton viesti
Mikään liittouma ei suojaa tämän päivän suursodassa, mutta liittää kyllä meidät siihen sotaan. Jos sota eskaloituu, niin olemme hetkessä ohjusten ruokaa – eikä kukaan edes pysty auttamaan.
Huonon nykytilanteemme takaa jatkuva nenästä veren kaivaminen: liittoutumalla Venäjää vastaan, aseistamalla valtiota Venäjää vastaan, uhittelut, saarrot ja jatkuva propaganda uutisointi.
Luulen asian Saulillekin jo hiljalleen avautuneen ja siksi lienee huolissaan. Viikko sitten vielä uhosi, ”Jos tontille tullaan.” Saulilta on vain unohtunut tosiasiat, kuten tässä Speden ja Veskun reissu Venäjän päämiehen luokse selviää. https://www.youtube.com/watch?v=OYQpJqHUjlQ
Ilmoita asiaton viesti
Siitähän sille maksetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Suomi on tänään turvattomampi kuin koskaan aikaisemmin sodan jälkeen. Venäläinen ydinsukellusvene seikkailee aluevesirajoillamme ja USA:n vastaava on Norjan rannikolla. Venäjän ja Naton lentokoneet partioivat rajan molemmin puolin. Suomesta tuli hetkessä suurvaltojen sotakoneiden uhittelualue, jossa kaikenlaiset provokaatiot ovat mahdollisia.
Puhutaan, että Nato tekee maamme hyväksi sitä ja Nato tätä. Suomi on jo nyt, ja jatkossa vielä enemmän. USA:n etuvartioasema, jonne vihollinen ensimmäisenä pomminsa pudottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän me tosiaan olisimme paljon paremmin turvassa ilman liittolaisia aggressiivisen ja laajenemishaluisen naapurin kupeessa. Sellaisen joka halusi itse määrätä mitä Suomi puolustusratkaisuikseen valitsee.
Tietääkseni ne ”ensimmäiset” ja kaikki muutkin pommit on menneet ihan muualle kuin Natomaihin.
Ilmoita asiaton viesti
Vastuu painaa niitä, joilla vastuu on. Muiden on helpompi huudella.
Bidenin hallinto on sodan alusta asti suhtautunut vakavasti Venäjän mahdollisuuteen turvautua ydinaseeseen. Niinpä se on varovasti lähestynyt Venäjän ilmoittamia -tai sellaiseksi Lännessä tulkittuja- ’punaisia viivoja’; tähän saakka joka kerta todeten ne bluffiksi.
Mutta jossain kohtaa Venäjän ’punainen viiva’ saattaa olla sellainen, joka voisi laukaista ydinaseen jonkintasoisen käytön. Niinistön mukaan se voisi olla ruma selkätappio. Oma kuvitelmani liittyy Krimin ja siten Sevastopolin menetykseen – USA:n hallinto taitaa ajatella hieman samoin?
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina ei voi koskaan luovuttaa Krimiä – tilanne tulisi olemaan sama kuin jos Venäjällä olisi edelleen Porkkalan niemi – se olisi Venäjän revolveri Suomi-neidon ohimolla.
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaat voivat olla kulissien takana asiasta eri mieltä – ja Ukrainan taistelu hyytyy, jos tukijat alkavat rajoittaa aseiden ja ammusten virtaa.
Itse asiassa Venäjä pystyy halutessaan uhkaamaan ja kiusaamaan Ukrainaa ilman Krimiäkin. Muutama merimiina lähelle U:n rannikkoa, ja kauppamerenkulku loppuu siihen.
En jaksa käydä Krimin tärkeydestä Venäjälle kirjoittamaan – se on täällä kuin tuuleen huutaisi.
Ilmoita asiaton viesti
On moneen kertaan todettu (siis paljon viisaampien henkilöiden toimesta kuin minä), että Naton laajentuminen entiseen Itä-Eurooppaan on suuri riski, ja Venäjä ei voi koskaan sallia, että Krimi olisi Naton hallussa, kuten Ukrainan suunnitelmat olivat.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin ”ei voi koskaan”? Niinhän Suomikin teki Porkkalan kanssa. Luovutti ja sai sitten takaisin kun Venäjä huomasi, ettei uhkaa täältä ole. Kiitos Paasikiven ja Kekkosen.
Ilmoita asiaton viesti
” Luovutti ja sai sitten takaisin kun Venäjä huomasi, ettei uhkaa täältä ole.”
Vai lähtivätkö koska olivat sikailleet varsinkin asumukset neukuillekin asumattomaan kuntoon. Tässä painokelpoinen versio:
Rakennusten todellinen kunto paljastuikin vasta keväällä 1956 lumen sulettua. Myöhemmin suurin osa venäläisten rakentamista rakennuksista purettiin pois niiden huonokuntoisuuden vuoksi.
Ja palautuksen syitä
Neuvostoliiton ratkaisun taustalla oli monta syytä. Kansainvälisessä politiikassa elettiin suojasäätä, ja Neuvostoliitto esitti Geneven huippukokouksen kynnyksellä, että vieraalla maaperällä olevat sotilastukikohdat pitäisi poistaa.
Toinen keskeinen syy oli se, että aseteknologian kehittymisen myötä Porkkalan tukikohdalla ei enää ollut sotilaallista merkitystä. Leningradin puolustus voitaisiin hoitaa uusilla aseilla muutenkin, eikä siihen Suomenlahden sulkevia tukikohtia enää tarvittaisi.
Kolmantena syynä on pidetty sitä, että Neuvostoliitto halusi myönteisellä eleellä ja ajoituksella vaikuttaa Suomen presidentinvaalin lopputulokseen. Jos Paasikivi ei jatkaisi, niin työtä jatkaisi ainakin Kekkonen. Niinpä Paasikivelle ja Kekkoselle haluttiin Neuvostoliitossa antaa näyttävä rooli ulkopolitiikan taitureina, joiden ansiosta Porkkala voitiin palauttaa.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/22/puna-armeija-purki-sotilastukikohtansa-ja-palautti-porkkalan-yllattaen
Ilmoita asiaton viesti
Palautuksen syistä:
1. Elettiin suojasäätä. Juuri tätä yritin sanoa, tässä olemme samaa mieltä.
2. Aseteknologian kehittyminen. Vielä Ukrainasta voit huomata, että vanhat konstit ovat käytössä ja niilä Suomenlahti edelleen suljettaisiin.
3. Eleellä NL halusi vaikuttaa Suomeen. Aivan varmasti halusi vaikuttaa hyvien suhteiden kehittymiseen, jotta kannatusta saavat ne jotka toimivat rauhan puolesta. Samoin Krim ehkä voitaisiin palauttaa. Ongelma on että nyt ei ole suojasäätä vaan sotauho. Miten ihmeessä tätä muutoin voisi ajatella…Sodassa ei palautella vaan valloitetaan. Hölmöä keskustelua tällainen
Ilmoita asiaton viesti
” Ongelma on että nyt ei ole suojasäätä vaan sotauho.”
Niinpä. Olet ilmeisesti seurannut Putinin, Peskovin jne. sotauhoilua, sotahullusta Medvedevistä puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen seurannut. Joka puolella uhotaan, näin se nyt menee. Rauhan pohtijat ovat harvassa. Kyselin vuosi sitten mitä tarkoitetaan kun sanotaan, että Venäjän on hävittävä sota. Vastausta ei vieläkään ole tullut. Pitääkö marssia Moskovaan vai Vladivostokiin asti? Kysyskö joku pressaehdokkailta?
Vähän älykkäämpää keskustelua tarvittaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Leppälahti harvinaisen kovakorvainen, vai korvien välissäkö lienee vika? Vastaus on selkeä ja sanottu moneen kertaan: sota loppuu, kun Venäjä vetäytyy Ukrainasta omalle alueelleen. Karttaa katsomalla saat selville, kuinka pitkä matka on Ukrainan rajalta Moskovaan tai Vladivostokiin.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä sinun motiivisi on? No, ehkä olit vain huolimaton? Lapsikin tietää, että sota loppuu, jos Venäjä vetäytyy. Tämäkin pätee vain sillä edellytyksellä, että se ei hyökkää uudestaan kerättyään voimiaan. Ukrainakin vetäytyi ja nyt hyökkää uudestaan. Uskot siis, että näin ei tapahdu? Oletpa naivi. Minä en.
En edes tuosta kirjoittanut. En kirjoittanut sodan loppumisesta. Kysyin mitä tarkoitetaan Venäjän häviöllä? Mitä pitää tapahtua, jotta voidaan sanoa Venäjän hävinneen? Vastausta odotellen.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Kremlin hallinto haluaa meidän ajattelevan samoin, blogistanissa eräs kenraali evp.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai Venäjä käyttää tuota pelkokerrointa hyväkseen.
Mutta se asia ei tee siitä automaattisesti bluffia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se tee siitä automaattisesti tottakaan. Pointti kuitenkin oli, että nyt käytännössä Niinistö on se joka vaatii jäitä hattuun koska Venäjän ydinaseet.
Tähän mennessä se kuviteltu punainen viiva on aina osoittautunut vääräksi. Taannoin Ukrainaille välteltiin antamassa panssarivaunuja ja pitkän kantaman ohjuksia, nyt se menee jossain Venäjän maaperän pommittamisessa länsiasein.
Minusta mielenkiintoisin kysymys on, että mikä sai Niinistön palaamaan tuohon vanhaan retoriikkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
”Minusta mielenkiintoisin kysymys on, että mikä sai Niinistön palaamaan tuohon vanhaan retoriikkaansa.”
Ukraina on jo hävinnyt sodan. Ammukset, miehet jne on loppu. Sille on annettu jo rypälepommeja ja uraaniammuksia. Pitkän matkan ohjuksilla ja drooneilla voi vain kiusata Venäjää – ei voittaa sotaa tai palauttaa alueita. Seuraava ase lännellä olisi pienet ydinaseet. Sellaiseen provokaatioon tuskin lähdetään.
Länsi haluaisi jäädyttää konfliktin. Biden nimitti jo jonkun juutalaisnaisen Ukrainan jälleenrakennukseen. Erdogan kävi länsimaiden puolesta Venäjällä jo kysymässä rauhasta. Venäjälle voi sopia konfliktin jatkuminen. Sikäli ydinsodan pelko näyttää enemmän tekosyyltä. Ihan kuin länsimailla tai Ukrainalla olisi edellytyksiä voittaa sota. Ollaan siis liian maltillisia kun pelätään (turhaan?) Venäjän ydinaseita. Pelkkää teeskentelyä. Syy lienee siinä, että ei voimat Natolla riittäneet
Niinistölle saattanut iskeä realismi.
Länsi kusessa muualla päin maailmaa. Kenraali Surovikin kävi Algeriassa, ilmeisesti tulevana Wagnerin johtajana, sopimassa, ettei Ranska saa käyttää sen maa-aluetta Nigerin suuntaan päin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuota Niinistön lausumaa voi oikein muuten ymmärtää kuin, että hän tietää enemmän kuin konsanaan tämän palstan kirjoittajat tai sitten hän on ihan muuten vain muuttanut mielipidettään.
Ilmoita asiaton viesti
On Niinistö myös sanonut, että ”ilmaston lämpeneminen jatkaa etenemistään, pelättyäkin nopeammin”. Esimerkiksi uudenvuodenpuheessaan 1.1.2021. Eikä silloinkaan maininnut mitään lähdettä.
Tuskin tarvitsee silti kehittää asiasta ydinsotakriisiä vaikka tilaa nyt olisi, kun rasismikriisi alkaa kyllästyttämään. Parempi keskittyä tulevaan talouskriisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse mainita lähdettä kun sanoo jotain minkä kaikki tietävät.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikot ja media väittävät ’tietävänsä’. Tieteestä ei silti löydy väitteelle mitään tukea.
Asia selviää vertailemalla IPCC:n täysraporttia (AR6 WG1) ja sen poliittista yhteenvetoa (SPM).
Ilmoita asiaton viesti
Asiahan on selvä jokaiselle joka joskus lukee, kuuntelee tai katsoo uutisia. On toki ihmisiä joihin todellisuus ei enää yllä, esimerkiksi hourulan väen ilmastoprofeetta, omakustannekirjailija Mikko Paunio.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmana on, että ”uutiset” on monelle ainoa ”tietolähde”.
Isoäitini sanoi (60-luvulla) että Surf on varmaan hyvä pesuaine kun sitä mainostetaan telkkarissa.
Väitit että ”kaikki tietävät” että ilmaston lämpeneminen jatkaa etenemistään, pelättyäkin nopeammin. Koska olet kuullut sen uutisista.
Vaivautuisit lukemaan vaikka professori Roger Pielke jr:n artikkelin What the IPCC Actually Says About Extreme Weather.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö vaikuttaa näiden ulostulojensa takia täydeltä idiootilta. Ihan kuin kukaan muu ei olisi tullut ajatelleeksi ydinaseita, ja sitä, mihin sota voi äärimmillään johtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä voittaa sotansa sillä, että lähtee lipettiin Ukrainan alueelta. Ei se siihen ydinaseita tarvitse.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö on asemoitunut tuossa ydinsotapelossaan nyt samaan moudiin kuin hänellä oli pitkään Nato-jäsenyyden suhteen. Pelko, pelko ja pelko.
Ydinsota ei syty ”vahingossa”. Ensimmäisen ydinaseen laukaisemiseen on korkea kynnys ja siihen tarvitaan iso lauma ihmisiä vakuuttuneina tuon toimenpiteen tarpeellisuudesta.
Venäjä menettää kaiken niin tehdessään ja kyllä se siellä tiedetään.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän (tai muunkaan diktatuurivaltion) suhteen en olisi lainkaan varma noiden varmistussysteemien toimivuudesta. Tarpeeksi epätoivoisessa tilanteessa napin painaminen voi alkaa tuntua ainoalta vaihtoehdolta. Johtoasemissa olevia pidetään suurimmassa vastuussa, joten kuolema tai elinkautinen odottaa joka tapauksessa hävityn sodan jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikesta vastakkaisesta uskomuksesta huolimatta ei ole nappia, jota Putin tai kukaan muukaan voisi painaa aloittaakseen ydinsodan.
Ohjusten maaleista pitää keskustella, päättää ja koordinoida ja itse laukaiseminen vaatii oman tiiminsä.
Putin voi tietysti viime paniikissaan sellaista määrätä, mutta häntä vastassa on iso liuta ihmisiä, joilla on mielestään vielä elämä edessä
Ilmoita asiaton viesti
Nopea reagointi edellyttää, ettei laukaisukoodien haltjoita kovin isoa joukkoa voi olla. Toivoa sopii, että tämä on Venäjällä hoidettu paremmin kuin muut asiat.
Ilmoita asiaton viesti
Toistan vielä sen, että ei ole mitään nappia, jota painamalla PIN-koodin avulla voisi ydintuhon aikaansaada. Ei kenelläkään.
Yhden ydinkärkiohjuksen voi laukaista johonkin maaliin, josta pitää etukäteen päättää ja jonka kohdistaminen on ison tiimin projekti.
Tietysti teoriassa on mahdollista, että joitakin maaleja olisi kohdistettu jo valmiiksi, mutta kun yhden niistä valitsisi, niin mitä sitten tapahtuisi vastapuolelta muualla?
Lisäksi voin todeta, että mielestäni Niinistö on väärällä linjalla korostaessaan sitä, että aggressiivinen Venäjä tulee joka tapauksessa säilymään. Ei se välttämättä pidä paikkaansa. Aggressiivinen Natsi-Saksa tuhottiin pohjamutiaan myöten, Japani kesytettiin totaalisesti j.n.e. Projekti vaatii miehityshallintoa ja järjestelmän muuttamista. Venäjän kohdalla luontevaa olisi myös pirstoutuminen tusinaan itsenäiseen pienvaltioon.
Ilmoita asiaton viesti
”Niinistö on asemoitunut tuossa ydinsotapelossaan nyt samaan moudiin kuin hänellä oli pitkään Nato-jäsenyyden suhteen.”
Luulisin että Nato-jäsenyyden suhteen Niinistö odotti Bidenilta vihreää valoa.
Ilmoita asiaton viesti
Epätieteellisesti tarkasteltuna kasvava ydinsodan pelko kuuluu syksyyn kuin laatikko- ja pataruoat. Kaalilaatikon, burgundinpadan, punaviinin ja tumman oluen seuralaisena atomisodan ounastelu on paikallaan, kuin jälkiruokana.
Muistammehan syksyiset atomisotapelot syksyllä 1950 (Kiinan interventio Koreaan), syksyllä 1956 (Suezin kriisi), syksyllä 1958 (Formosan eli Taiwanin kriisi), syksyllä 1961 (Berliinin kriisi), syksyllä 1962 (Kuuban kriisi), syksyllä 1973 (Jom Kippurin sota) ja syksyllä 1983 (Able Archer). Myös viime vuonna atomisotapohdinnat lisääntyivät juurikin syksyllä.
Lisäksi eskalatoriset suursotamanailut kuuluvat alueellisiin sotiin kuin sinappi makkaraperunoihin. Toisin sanoen syksyisenä teemapläjäyksenä saamme aika lailla odotetusti maailmansodan manailua yhdistettynä atomisodan kauhujen maalailuun.
Atomisodan kyytipojaksi voi kuunnella Olavi Virran laulua ”Kuolleet lehdet” joka on äänitetty Formosan kriisin vääjäämättömän atomisodan vuonna 1958.
Yllä oleva viesti saattaa sisältää sarkasmia.
Ilmoita asiaton viesti
Miehen kimppuun hyökännyt karhu olikin nauta
Keskisuomalainen kertoi maanantaina, että poliisi epäilee karhun hyökänneen ihmisen kimppuun Keuruulla.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009863298.html
Ilmoita asiaton viesti
Miehen kimppuun hyökännyt karhu olikin nauta, punainen viiva olikin merkkausnauha…
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan kimppuun hyökännyt kaksipäinen kotka olikin… en nyt keksi tähän mitään mikä ei halventaisi jotain eläinlajia, no sanotaan vaikka sitten syöpäkasvain.
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään listaasi:
– 1968 Venäjän hyökkäys Tshekkoslovakiaan;
https://jput.fi/Tshekkoslovakia_1968.htm
– 2008 Venäjän hyökkäys Georgiaan;
https://jput.fi/Georgian_sota_2008.htm
Ilmoita asiaton viesti
Saulille on ehkä näytetty kuvia vienojen nuorten naisten seurassa vuosien takaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kovin rohkeaa spekulointia…tai siis huono vitsihän tuo on.
Ilmoita asiaton viesti
Olen avaajan kanssa samaa mieltä siitä, että on hyvin erikoista Presidentin yhtäkkiä puhua ydinaseuhasta vastikään Natoon liittyneen maan kohdalla? Ydinsodan aloittaminen Suomesta olisi Venäjälle täydellinen harhalaukaus. Vähän ihmisiä, runsaasti maa-aluetta valloitettavaksi ja varma kosto ydinaseilla.
Sopii hyvin ihmetellä Niinistön kryptisiä mielentiloja?
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisen perheensä tulevaisuus saattaa painaa vaakakupissa vanhan miehen sielua. En niinkään usko tuohon esittämääsi kiristysskenaarioon.
Mutta ”yleisesti” tiedetään, että Venäjä/Neuvostoliitto on harjoittanut kulissien takaista kovaa uhkailua, jonka kohteeksi joutuneet eivät tohdi kertoa asian laitaa, se vain kuultaa läpi heidän kannanotoista ja persoonallisuuden muutoksistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Mistä lienee Niinistön suomettuminen lopulta johtuu?
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta tuki mieleen Ottawan sopimus ja jalkaväkimiinat…
Ilmoita asiaton viesti
”New York Timesin haastattelussa Niinistö esitti, että rauhan saavuttamisen jälkeen olisi rakennettava jonkinlaiset suvaitsevaiset suhteet Venäjään.
Siihen ei pelkkä rauha vaan Venäjän on myös korvattava aiheuttamansa tuho ja sotasyylliset on tuomittava. Havitteleeko Niinistö nyt jotain YK virkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Niinistö on arvioinut Ukrainan vastahyökkäyksen etenemistä nyt ”sienikaudella,” kuten Jukka Raustia kesäkuussa neuvoi. Realismia on myöntää, ettei eteenpäin ole juurikaan päästy.
Venäläisiä on erittäin vaikea häätää Krimiltä. Voi olla, ettei Putin suostu neuvottelemaan edes Mariupolista tai Donetskista.
Pakotteiden kantava idea oli pitkään, se, etteivät ne kohdistuneet tavalliseen kansaan. Nyt ne ovat karanneet käsistä, kuten tämä viimeinen autokielto osoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla Mark Milleyn tuoreimmat näkemykset:
https://thehill.com/policy/defense/4208891-top-general-removing-russia-from-ukraine-a-very-high-bar/
Ilmoita asiaton viesti
Aika mielenkiintoisen artikkelin voisi saada aikaan listaamalla systemaattisesti noin 20 tunnetuimman kommentaattorin viestejä aikajärjestyksessä sodan alusta lähtien, ja lukijat voisivat arvioida niiden osuvuutta. Ehkä joku on sen tehnytkin, mutta ei ole sattunut silmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Sienikausi on oikea aika tarkastella Ukrainan etenemistä, vaikka toki yllätyksiä voi tapahtua ennen loskakautta. Seuraavaksi laajemmin liikettä voinee loskakauden jälkeen tapahtua maaperän jäädyttyä talvella. Ensimmäisen maailmansodan tai Iranin-Irakin sodan tapainen asemasotaoperaatio on lähtöokohtaoletus aivan kuten viime kesän alussa.
Ongelma, jälleen sienivertauksena, on että olemme informaation suhteen kuin sienet kasvattamolla, olemme pimeässä ja meitä ruokitaan jätteillä. Emme tiedä kuinka kuluneita Venäjän ja Ukrainan joukot ovat tässä vaiheessa. Kiitos paremman tiedustelun länsivalloilla on tästä jonkinlainen käsitys. Dynamiikkana on Ukrainan vahvistuminen ja Venäjän heikkeneminen, mutta kuinka kauan kestää ennen kuin se tuottaa tuloksia?
Historiallisesti Saksa vaikutti hyvin vahvalta 7.8.1918 mutta murtumakohta tulikin seuraavana päivänä ja 11.11.1918 solmittiin aselepo. Aivan samoin Iran vaikutti vahvalta alkuvuodesta 1988. Venäjän murtumakohta voi olla lähellä tai kaukana.
Jopa jonkinlaisen rauhanneuvottelujen alkamisen jälkeen sota voi jatkua, Koreassa rauhaa neuvoteltiin kaksi vuotta ennen aselepoa, Vietnamissa viitisen vuotta ja lopputuloksena pari vuotta ”rauhanteon” jälkeen tankit vyöryivät Saigoniin.
Tavallisena kansalaisena voi lähinnä tukea Ukrainaa ja toivoa läntisten suurvaltojen johtajien tekevän hyviä päätöksiä tiedostaen ettei paras informaatio ole julkista. Ukraina tarvitsee pitkäjänteistä tukea vaikka sota päättyisi huomenna.
Ilmoita asiaton viesti
Pari epäsovinnaista skenaariota pureskeltavaksi:
Tämä sota tulee päättymään monelle suureksi pettymykseksi niin, että ketään, mukaan lukien Putin, ei tulla koskaan asettamaan kansainvälisen tuomioistuimen eteen siitä, mitä hän Ukrainassa on tehnyt. Jo toisinajattelijoiden kohtalot olisivat riittävän peruste, mutta näin ei kuitenkaan tapahdu.
Tämä sota päättyy, ei ehkä ihan yhtä läpinäkyvästi kuin veitsellä leikaten, mutta nopeasti kuten maailman laajuinen koronapandemiakin, ilman varsinaisten perusteiden avautumista meille tavan kansalaisille. Näkymättömän tahon poliittisella päätöksellä, aivan kuin koronakin selätettiin.
Koska tämä tapahtuu? Melko lailla heti, kun presidentti vaihtuu USAssa. Ja se taas tapahtuu seuraavissa vaaleissa tai viimeistään vuoden kuluttua niistä. Jälkimmäinen vaihtoehto siinä tapauksessa, että Biden voittaa vaalit. Luoja varjele meitä, että hän ei mene vaaleihin Kamala varapresidenttiehdokkaana.
Putinille tarjotaan mahdollisuus ”jäädä sivuun, eläkkeelle” ja vetäytyä Mustanmeren huvilalleen. Vihdoin lepoa kaiken ikävän stressin jälkeen. Hän on venäläisten mielissä sen ansainnut.
Nyt valtataistelu Moskovassa voi kunnolla alkaa, näennäisesti tyynen pinnan alla. Presidentti Putin kuolee sopivan ajan kuluessa ”sydänkohtaukseen” ja saa valtiolliset hautajaiset, mutta ei säästy kritiikiltäkään, mikä halutaan lännessä tulkita ”Venäjän askeliksi kohti länsimaista demokratiaa”.
Maa lähestyykin taas hölmöjä lännenmiehiä (ja -naisia), jotka syövät slaavilaiseen tapaan vieraanvaraisen uuden johtajan kädestä kaikki samat kauniit valheet. Hän on niin tyylikäskin.
Jos Venäjällä voitaisiin, siellä valittaisiin naisjohtaja:
Kuin ”uusi meidän Sanna tuo Isimbajeva, entinen huippu-urheilija ja eikös hän ollut sodan aikana kriittinenkin?”
Maan (KGP/FSB) tavoitteet saavutettaisiin ennätysajassa, mutta tähän ei Venäjä ole vielä valmis. Naiset ovat liian arvaamattomia, ajattelevat presidenttinä pian omilla aivoillaan. Sitä paitsi heidän paikkansa on kotona keittiössä.
Voi olla, että sodan jälkeen Venäjällä tarvitaan vielä yksi välikauden johtaja, joka hakkaa omaan kansaan ymmärrystä siitä, miksi Krimistä tehtiin ”Ahvenanmaan kaltainen demilitarisoitu” alue kaikkien patrioottisten puheiden jälkeen. Suomessa torvet kehuvat mediassa, kuinka Suomi taas kerran on mallina koko maailmalle. Täysin vietävissä oleva presidentti Stubb, pitää aiheesta oikein luennonomaisen puheen. ”Suomi vie rauhan ja demokratian mallia maailmalle”.
Mutta vain meillähän onkin tämä kokemus Venäjän kanssa elämisestä. Olemmehan me herranjestas olleet osakin Venäjää. Ei muut länsimaat ymmärrä.. Stubb on ’Time’ lehden kannessa.. herra isä.. Suomi mainittu, olemme tärkeitä. Tätä on olla vallankäytön ytimessä, kirjoittaa Helsingin Sanomat. YLE lainaa otsikon pääuutislähetykseen.
Kun byrokraatti on Venäjällä tehtävänsä tehnyt, uusi, todellinen valtias ottaa paikkansa. Hän on Trudeaun ja Marconin kaltainen uuden ajan johtaja, jossa halutaan nähdä kaikki ”Uuden Venäjän” edistyksen siemenet. Yhtä lailla vietävissä oleva presidentti Haavisto, (valinta osuikin häneen), näkee kollegassaan ilokseen pehmeämmän asenteen myös seksuaalivähemmistöjä kohtaan.
Olipa kumpi tahansa valittu, Suomen ulkopolitiikan johtaja on aktiivisesti edistämässä kaikkien pakotteiden purkamista Venäjältä, jotta se voi palata rauhan tielle, kansainvälisen yhteisön tasaveroiseksi jäseneksi.
”Muistakaa Versailles” ja sen seuraukset, huudetaan ne hiljaiseksi, jotka uskaltavat ihmetellä ääneen, että mitä vittua tässä nyt oikein tapahtui.
Kaiken taustalla kansainvälinen aseteollisuus on jo valmis rauhaan vatsa ja kassat vähäksi aikaa pullollaan. Euroopan johtajat ovat enemmän kuin valmiita lopettamaan Ukrainan ruokkimisen ja laittamaan sen rahareijän umpeen. Ukrainan johtajat palkitaan urheina johtajina, mutta osana rauhanehtoja heidät häivytetään pian kulissiiin.
Ukrainan”demokraattisessa” vaaleissa nykyjohdon korvaa uudet naamat, joilla ei ”ollut sodan painolastia” veloittamassa kannatusta. Tseleshny vetäytyy omalle datshalleen ison pussin kanssa, mutta ei enää osallistu kansainväliseen politiikkaan. Ukrainan uusi johtaja ymmärtää myös Venäjän tarpeita. ”Nyt ei ole aika eskaloida kysymyksiä, vaan rakentaa rauhaa. Ja maa uudelleen, mihin tarvitaan valtavasti tukea kansainväliseltä yhteisöltä”.
Suomikin ottaa lisää lainaa ja antaa. Ukrainan pääministerin pojan rakennusliikkeen pojat rakentavat, presidentti esittelee tyytyväisenä tuloksia maassa virtaaville poliittisille johtajille. Otetaan yhdessä kuvia. Media konttaa mukana.
Suomessa osa ihmettelee vielä pitkään ja asiaa tutkitaan Suomen Akatemian rahoituksella feministisestä näkökulmasta into pinkeänä. Mutta muualla maailmassa – etenkin kaikesta päättävässä USAssa – maan omat asiat kuten bensanhinnan lasku ja uusi kolmikerroshampurilainen, syrjäyttävät nopeasti tärkeimmän paikan kansan mielissä, jos siellä ikinä tilaa muulle olikaan.
Talouskasvu alkaa.. keskustelut Nordstream 2 uudelleenkäynnistämiseksi aloitetaan, koska se on ”kuitenkin erittäin hyvä siirtymäkauden ratkaisu” Venäjän energiaratkausujen vihreän siirtymän rahoittamiseen ja edistämiseen.
”Tätä Paavo Lipponen tarkoitti koko ajan” rakas Päivi-leski lausuu demokraatti.fi haastattelussa. Vanhan murahtelijan maine palautetaan. Pitäisikö patsaskin valtiomiehelle, vaikka Hakaniemen torille.. no se jää, uusi aika uudet johtajat. Päivi on seuraavan Apu-lehden kannessa, ”joulu ilman Paavoa ei ole joulu”.
Maailmalla ei Pavea muisteta. Sitä paitsi uusi presidentti Ivanov, on selvästi länsimaisesti ajatteleva demokraatti, vaikka ei vapaita vaaleja voi ymmärrettävästi heti järjestääkään. Kaiken kukkuraksi Saksa on ihan sininen ja tarvitsee halpaa energiaa, muuten maailman johtajat saavat Mersujen sijaan tyytyä kiinalaisiin sähköautoihin.
Apropos, eikö se Kiina ole muutenkin vähän epäilyttävä? Myös Ivanov on sitä mieltä. Pannaanpa se kv-tarkkailuluokalle Venäjän sijaan. On se Taiwanin kysymyskin. Onneksi se ei sentään ole Euroopassa. Tässä on nyt ollut ihan riittävästi parille sukupolvelle riesoja.
Viimein kaikki on hyvin… Suomikin on Natossa, emmekä enää ikinä pelkää, vaikka pelkäämmekin koko ajan. Mutta eipä ryssä enää vittuile, vaikka vittuileekin koko ajan ja alkaa ostella taas mökkejä Itä-Suomesta. Se tulkitaan rauhanomaiseksi rinnakkaineloksi ja onhan Lappeenrannan kaupunginjohdollakin vain iloista kerrottavaa talousluvuista.
Krimin tai aina tarvittaessa löydettävän ”uuden Krimin” ruuti kytee jo, mutta olympialaisissa venäläiset ovat taas loistavia. Vanha ”Suuri ja mahtava Neuvostoliitto” on vaivihkaa palautettu kansallislauluksi, mutta ei se mitään tarkoita länsimaille. ”Oman kansan lepyttelyä” huonosti menneen sodan ikävän muiston kadottamiseksi kansallisesta eetoksesta. Ei mitään muuta. Sitä paitsi siinä on aika tarttuvat sanat.
Finnair ja se mulkku Tuominenkin lentävät taas 7.5 tunnissa Pekingiin Venäjän arojen yli. Ihanan ympäristöyställistä verrattuna 12.5 tuntiin. Finnair on pörssikevään nousija, analyytikko arvioi.
Sen pituinen se.
Ilmoita asiaton viesti
Sujuvaa tarinankerrontaa! Ihan kiva lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki me valehdellaan mutta iivana enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt valehtelet!
Ilmoita asiaton viesti
Jos toimii johdonmukaisesti kuin ryssän vaikuttaja-agentti, Suomen ollessa kysymyksessä, on epätodennäköistä ettei henkilö olisi ryssän ohjailema vaikuttaja-agentti.
Suomella ei ole mitään erityistietoa, osaamista, viisautta ja suhteita, mitä Virossa tai muualla ei olisi. Tai on yksi, tanssahtelu Venäjän tahdon mukaisesti.
Varsinkaan Suomesta ei löydy ydinaseisiin liittyvää ymmärrystä. Ydinaseet ovat olemassa siksi, ettei niitä käytetä. Käyttö kun tarkoittaisi joukkoitsemurhaa, mihin kukaan ei ole halukas.
Niinistön ajattelu lähtee siitä, että ohjukset ovat vain idässä ja kohteet vain lännessä. Jos tästä lähdettäisiin, ei puolustautuminen olisi mahdollista edes konventionaalisin tavoin. Todellisuudessa punaisia viivoja ei ole olemassa.
Ei ole sattumaa, että Niinistön puheen jälkeen Venäjä tekee tuhoisan iskun Lviviin.
Niinistö ei ole lähimainkaan ”koivistolainen” ajattelija.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole sattumaa, että Niinistön puheen jälkeen Venäjä tekee tuhoisan iskun Lviviin.”
No en nyt ihan olisi taipuvainen Niinistöä siitä iskusta syyttämään…
Ilmoita asiaton viesti
En Niinistöä syyttänytkään. Niinistö on patriootti ja toimii Venäjän etua edistävän propagandan levittäjänä maailmalla, perinteisen suomalaisen ajattelutavan mukaisesti. Kaikki mikä on Venäjän etu, on Suomen etu. Muita ajattelumalleja ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ettei vaan olisi burnout lähestymässä. En yleensä tykkää Ville Rannan piirroksista, mutta jotain osuvaa tässä kuitenkin on.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö = täysi nolla tämän munauksensa jälkeen.
Oliko liian ottavaista lomailla hölmön lailla Putinin jahdilla raybaneissaan Sotsissa vielä Krimin valtauksen ja MH17 joukkomurhan todistajana ?
Ilmoita asiaton viesti
Pohdin vielä lisää tuota eskaloitumisdilemmaa.
Prioriteettina on se, että Venäjä lähtee pois Ukrainasta ja jättää sen rauhaan.
Jos tämä saadaan aikaan ilman sodan eskaloimista, niin siihen kannattaa pyrkiä.
Jos se ei onnistu ilman eskaloimista, niin se on sitten ainoa vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti