Sofia Oksanen tykittää suomettumisesta
ikeudellahttps://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008609222.html
On virkistävää lukea miten puoliksi virolainen Sofia Oksanen antaa palaa hyvin tuntemastaan aiheesta, suomettumisesta. Tunkkaisen jälkimaun jättänyt A-talkin ohjelma, jossa umpisuomettuneet politiikan veteraanit Pekkarinen ja Heinäluoma antoivat mallinäytteen siitä mitä on tämän päivän suomettuneisuus pahimmillaan sai nyt hyvän vastakohdan Sofian raikkaasta ja pelottomasta artikkelista, jossa tämä ruotii suomalaisten politiikkojen matelua Venäjän edessä historian saatossa aina nykypäiviin saakka. Viron oloista rautasaappaan alla tehdyt kaunokirjalliset teokset toivat hänet julkisuuteen aikanaan eikä hän nytkään petä odotuksia tästä aiheesta. Artikkeli on julkaistu myös Ruotsissa ja nyt IS julkaisee sen yksinoikeudella ja erityisesti te Venäjän politiikkaan myönteisesti suhtautuvat ruplaselkärankaiset politiikot ja entiset pääministerit lukekaa tämä artikkeli ja hävetkää.
Hieno kirjoitus Sofi Oksaselta ja ehkä jo 50-vuoden päästä joku uskaltaa kirjoittaa EU suomettumisesta vastaavan kirjoituksen ilman, että joutuu vastaavan syrjinnän ja sensuurin kohteeksi kuin Neuvostoliittoa aikanaan kritisoineet?
Suomi pienenä maana näköjään ei osaa olla itsenäinen, vaan aina pitää olla joku jolle kumartaa, joko idässä tai lännessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vuodet 1945-1986 olivat pakoitetun ystävyyden vuosia. Toisaalta, ne vuodet olivat todellisen menestyksen vuosia myös Suomelle.
– 1950 -luvulla murtauduimme maaseutuyhteiskunnasta teollisuusyhteiskunnaksi yhdessä vuosikymmenessä. On Euroopan ennätys edelleen.
– 1960 -luvulla rakennettiin edelleen elintasoa ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita.
– 1970 -luvulla muutuimme sosiaalisesti tasa-arvoisemmaksi ja toteutimme isoja koulutus- ja sosiaalipoliittisia uudistuksia.
– 1970 -luvulla Kekkonen rakensi asteittain Suomen ulkopolitiikalle runsaasti tilaa.
Neuvostoliiton kanssa käytävä kauppa ei tuota kehitystä haitannut.
Mitkä maat olisivat kehityksellisesti olleet noina vuosikymmeninä Suomen verrokkeja nykyisellä EU -alueella? – Miten olisi Portugali? Espanja? Kreikka? Hollanti? Belgia?
Neuvostoliiton aikana notkautimme niskamme. Aika ajoin taisime madella. Mutta kansa teki töitä Suomen eteen. Ja herranperkeleet kait kanssa.
Eu -aikana notkautamme niskamme Brysselin/Washingtonin suuntaan, kusemme sukkaammenvääntötilanteissa. Ja pyörrämme aina kantamme.
Emmekä edes saa siitä rahallista hyötyä. Niinpä olemme viimeiset kymmenen vuotta ostaneet elintasoamme oikein urakalla velaksi.
– tänäkin vuonna taidamme valtion menoihin ottaa noin 20 prosenttia lainaa kun mukaan huomioidaan valtion omaisuuden myynnit!
Miten olisi kevennetty suomettumisen resepti? Keskitytään kaupankäyntiin. Ei huudella muiden vääryyksistä, sillä silloin saa huudella lähes kaikkialle. Myytäisiin tavaraa ja palveluksia kaikkialle, missä on kysyntää! Muut hoitakoot moralisoinnin.
PS. Minusta siis Suomelle sopisi menneiden vuosikymmenten työläismiehen ihannekuva: hän hoitaa omat asiansa viimeisen päälle, ei puutu muiden tekemisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä huomioita. Ei kaikki tapahtuneet asiat olleet huonoja.
Kulttuurinen ja poliittinen ilmapiiri olivat sekaisin. Parempi aines nuoria halusi liike-elämään 1980-luvulta alkaen. Se ehkä näkyy nykyisin heikompitasoisina politiikkoina, joille riittää joku EU liturgia vanhan YYAn sijasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ravisteleva kirjoitus. Neuvostotaloutta tutkinutta Tauno Tiusastakin lähestyttiin julkisissa liikennevälineissä ja uhattiin Neuvostoliitolla. Sitten panssarit tulee, niin pääset hengestäsi.
Kulttuurielämä ja poliittinen elämä oli varmasti pahasti suomettuneita. Jopa kansalaisten turvallisuutta vaarannettiin suhteiden takia. Hyviä huomioita ja esimerkkejä mukana tästä.
Oksanen menee ehkä liian mustavalkoiseksi mitä tulee talouteen. Monia hankkeita, joita tehtiin Neuvostoliitossa käytettiin referensseinä ja niiden avulla saatiin kauppoja muualla maailmassa. Toisaalta esimerkiksi laivatilaukset Neuvostoliittoon olivat voitollisia ja länteen myytiin telakkatukien avulla. Öljykriisi oli Suomelle vähemmän huono kuin muille ns. Länsimaille. Mitä enemmän öljy maksoi sitä enemmän bilateraalikauppaa meni itään.
On todettava sekin, että Suomi jäi Neuvostoliiton valtapiiriin. Onneksi maatamme ei miehitetty. Siinä suhteessa Oksanen on suomettumisen tuotos. Hänkin kuvittelee Suomen olleen vapaa länsimaa. Jo sotakorvauksilla Suomi aloitti politiikan, ettei anneta syytä Nevostoliitolle kiristää otetta lisää. Suomi hyödytti tietoiseti itänaapuria – oman vapautensa säilyttämisen vuoksi, emme tiedä mihin toisenlainen malli olisi johtanut ( vrt Unkari 1956 ja Prahan kevät 1968).
Kekkonen ja kumppanit onnistuivat ujuttamaan suomalaisille länsimaisen identiteetin ja demokratian ihanteen. Rajat olivat auki ja Ruotsista haettiin viitekehystä.
Suomettumisesta käyty keskustelu saattaa olla jälkijättöistä. Suomi voisi katsoa maailmaa laajemmin, kuin idän ja lännen välisenä taisteluna.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole jälkijättöistä kun suomettuneet poliitikot edelleen tekevät myyräntyötään estääkseen Suomen liittymisen puolustusliittoon muiden länsimaiden rinnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko sinulla antaa yhtään esimerkkiä, missä tuotteissa käytimme menestyksellisesti referenssejä neukkulasta?
Ilmoita asiaton viesti
Luin tarkemmin kysymyksen. Siis onko ”yhtään esimerkkiä”. Tyhmiä kysymyksiä saa vapaasti esittää.
Itse olen nähnyt lukuisia tarjouksia, joita suomalaiset ovat tehneet 1980-luvulla Irakissa. Niissä oli mukana referenssejä Neuvostoliitossa tehdyistä projekteista. Kaupan kokoluokka oli Irakissa miljardin markan tasoa parhaina vuosina. Libyassa, Iranissa ja Saudi-Arabiassakin oli isoa vientiä. Japaniin meni parilla miljardilla ja USAhan 5 miljardilla markalla niihin aikoihin. Länteen meni paljon sanomalehtipaperia ja puutavaraa yms. Saksassa käyty kauppa oli isoa ja varmaan sieltä saatu oppi siitä, että tuotteiden piti olla ajallaa asiakkaalla – mm. autojen ikkunat – oli suureksi hyödyksi suomalaisille yrityksille.
Erilaisissa projekteissa, jotka poikivat urakoita esimerkiksi Lähi-idässä. Ei Suomi mikään Nokia maa ollut ennen. Suomessa oli osaamista infrastruktuurien rakentamisessa. Niitä projekteja vietiin Neuvostoliiton kokemukseen pohjaten sitten kehittyviin maihin.
Laivateollisuudessa sai harjoitella erilaisia asioita mm. sukellusveneitä Neuvostoliiton kanssa. Monissa asioissa kynnys saada urakka sieltä oli helpompi kuin muualta.
Nokia hyötyi aikoinaan 1990-luvulla siitä, että oli iso kotimarkkina (NMT oli pohjoismaassa ensin). Puhelimista sai Suomessa hyvän hinnan.
Ennen tätä Suomen pienestä markkinasta ei helposti ponnistettu muualle. Neuvostoliitto oli monille yrityksille pienen kotimarkkinan päällä se pohja josta sai rahaa, millä ponnistaa läönsimarkkinoille. Siellä oli Kone osakeyhtiöstä alkaen kaikenlaiset toimijat. Imeisesti kaikille ei ole tunnettua, että sinne myytiin monesti kovalla katteella.
Rakennusfirmat oli niitä projektien kanssa siellä referenssejä saaneita. Rakennusfirmojen johtajat olivat isoja pamppuja Suomessa niihin aikoihin. En muista tarkkaa vuotta – oliko 1972 – kun suomalaiset idän kaupan rakennusviejät perustivat organisaation arabimaihin suuntautuvaa vientiä varten. Tämä poiki miljardien edestä urakoita eri puolilla Lähi-itää.
Juttuni pointti ei ollut hymistellä suomettumista, mutta Oksanen ei ymmärrä koko kuvaa Neuvostoliiton kaupan roolista. Sinne sai keksittyä kauppaa jos jollain alalla oli huonoa kysyntää tai työttömyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kun YYA vuosista kertovaan osuuteen vaihtaa neuvostoliiton tilalle ilmastonmuutoksen/monikulttuurisuuden/sukupuolineutraalisuuden, ollaan nykytilanteessa. Urakehitys saattaa ainakin julkisella puolella vaarantua jos lähdet kyseenalaistamaan noita ”totuuksia”.
Ilmoita asiaton viesti
Minä pidän jonkinlaisena suomettumisena sitäkin, kun olympialaisia seuratessani, olen pannut merkille, miten tärkeää on YLE:n toimittajille, että venäläisistä puhuttaessa, pitää sanoa: Venäjän olympiakomitean urheilija tai joukkue.
En ole des varma, mihin suuntaan siinä pitää kumartaa ja mihin pyllistää, mutta älyttömältä se tuntuu.
Nythän sitä paitsi Venäjän olympiakomitean joukkueessa on paljastunut jälleen uusi doping-tapaus. Kaiken lisäksi käry kävi jo paljon ennen olympialaisia, mutta puhtaaksi julistettu Venäjän olympiakomitea päätti lähettää kärähtäneen kisoihin ja siitä sitten neuvotellaan, millä kepulikonstilla Venäjän olympiakomitea tästä selviää.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä sanotaan Venäjän olympiakomitean joukkueeksi koska kyseessä ei ole Venäjän maajoukkue.
Mitenköhän asia liittyy suomettumiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Samanlaista liturgiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmettä sinä selität? Eivät saa käyttää Venäjän lippua ja muita tunnuksia, kun jäivät kansallisesta doping-ohjelmasta kiinni.
Suomettumiseen yhtymäkohtia ei ole pätkän vertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pikemminkin päinvastaista. Sillä, että ei puhuta suoraan Venäjästä, osoitetaan, ettei Venäjän toimia doping-asiassa hyväksytä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää tekstiä Sofilta, ja niin totta.
Paljon on kyllä jäänyt suomalaisten puoluepoliitikkojen taannoisesta härskistä sosialismiin ohjaavista toimista liian vähälle huomiolle. Esimerkkinä vaikka Pirkkalan peruskoulun Marxilainen koulukokeilu aivopesuineen. Vanhemmat eivät tienneet kokeilusta ja olivat todellaan kärmeissään. Muistan tuon varsin hyvin.
Sosialismi Euroopassa elää jälleen uutta uljasta kevättä kummalisine yhteisvastuineen ja harvainvaltoineen.
Historiasta ei siis ole opittu mitään ja ilmeisesti jokaisen sukupolven on astuttava molemmin jaloin samaan miinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sofi Oksanen on kyllä hieno kirjailija. Arvostan. Sofi muuten liittyy myös Uuden Suomen historiaan. Tämä nettilehti on tunnettu siitä, että täällä saa sanoa melkein mistä tahansa melkein mitä tahansa ilman että ylläpito puuttuu peliin, mutta desantti Johan Bäckman teki mahdottomasta mahdollista ja hommasi tänne ikuisen porttikiellon solvaamalla Sofia natsiksi blogikirjoituksessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tutustuin aikoinaan Bäckmanin tuotantoon kun kiinnostuin hänen ”persoonallisuustyypistään” noin psykologisena ilmiönä. En ole historian tutkimusotteen taitaja, mutta kuitenkin tutkimuksenteon osaaja.
– Bäckman vaikutti teostensa perusteella erittäin älykkäältä, taitavalta luomaan yhteyksiä ja argumentoi huolellisesti väitteensä. Joskus tutkija voi olla kovinkin lahjakas, mutta ei jostakin syystä oikein pääse/pysty paneutumaan vakavahenkiseen ja pitkäkestoiseen tutkijan työhön.
Ilmoita asiaton viesti
Älystään huolimatta Bäckman on Putinin diktatuurin vankkumaton kannattaja ja Kremlin asiamies. Mies, jolle sopisi mainiosti Suomen kuuluminen osaksi Venäjää. En viitsi kirjoittaa, millä nimellä häntä pitäisi kutsua.
Ilmoita asiaton viesti
Bäckman ja Janitskin olivat vastaamassa samassa oikeusjutussa. ”Jos kaksikko tuomitaan, jäljelle jää poliittinen kysymys siitä, millainen on naapurimaan rooli niin Bäckmanin kuin Janitskinin toimissa. Paineet ovat kovat. Psyykkaus netissä ei taukoa edes vakavien syytteiden käsittelyn ajaksi. Kunnon journalistien on jatkettava työtään päättäväisesti, pelkäämättä ja nöyristelemättä”, totesi Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja Matti Posio kolumnissaan Turun Sanomissa 12.6.2018.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/257097-mustamaalauksen-vimma/
Ilmoita asiaton viesti
Oksasella on testosteronia enemmän kuin monilla miehiksi itseään kutsuvilla yhteensä. Hänen kirjoituksensa on viiltävää luettavaa nykypellervoille jotka kuvittelevat että suomettuneisuus on mennyttä aikaa.
Suomettunut Suomi -TV-sarja kuvasi hyvin miten kontallaan täällä oltiin Neuvostoliiton ollessa voimissaan. Oksanen jatkaa ja päivittää sarjan nykypäivään.
Ilmoita asiaton viesti
Hohhoijaa, etkö voisi olla käyttämättä ”testosteronia” jonain positiivisuuden mittarina? Samoin tuo pellervo-sanan käyttäminen haukkumasanana on edelleen yhtä typerää.
Ilmoita asiaton viesti
En voi. Kunnioitan enemmän Oksasta kuin joitain täällä ulisevia pellervoja.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio tuo tuleva SOTE-katastrofi. Itse erosin kaupungin palveluksesta jo kymmenen vuotta sitten kun huomasin, että julkinen hammashoito on ajautumassa rytisten karille. Itse en kehitykselle enää voinut mitään vaikka vastaavana hammaslääkärinä toiminkin. Syynä ei niinkään ollut kaupungin omat päätökset vaan valtiovallan yhä lisääntyvät kunnille sälytetyt velvoitteet hoitotakuineen ja järjettömine kirjauskäytäntöineen, joista mainittakoon avoHilmo. Uusi sote ei tulisi poistamaan näitä ongelmia, päinvastoin , hoitotakuuta kiristetään entisestään ilman että resursseja lisättäisiin, ts. koko uudistus on mission impossible.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin on pinnallinen tuo Oksasen kirjoitus, hän ei kykene näkemään eroa ajasta jolloin Suomi, heti sodanjälkeisen ajan oli pakotettu suomettumaan, Suomessa oli valvontakomissio, Porkkala NL:n hallussa ym. 60-luvun alusta NL lähetti nootin, jolla sementoitiin Kekkosen valta ja samalla alkoi Kekkosen valtakausi jolloin Kremliä käytettiin sisäpoliittisena lyömäaseena jopa yksityisiä henkilöitä kohtaan tavalla joka hakee vertaistaan Suomen historiassa. Pres. Kekkosta voidaan pitää ellei suomettumisen ”isänä” niin ainakin sen jalostamista asteeseen jolla parlamentarismi Suomessa poljettiin maan rakoon, mutta silti, kaikesta huolimatta jotkut pitävät Kekkosen aikaa hyvänä aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Sofi-parka! Hänella on juuret sekä Virossa (romahti Neuvostoliiton paineessa) että Suomessa (pärjäsi sodissa mutta ryhtyi sitten itänaapurin pikku apulaiseksi). Kirjailijan tehtävähän on tylyttää systeemiä ja toistella kaiken olevan pahasti pielessä, joten siinä mielessä Oksanen toteuttaa ammatillista kutsumustaan.
Ilmoita asiaton viesti