Sote-uudistus on sysipaska himmeli

Lasse Lehtonen on tästä aiheesta kirjoittanut paljonkin eikä minulla näihin blogeihin ole mitään viisasta lisättävää mutta koska aihe on tärkeä niin tuon tähän omankin näkemykseni. Innoituksen tähän blogiin sain länsiväylä.fi sivustolta jossa tuotiin hyvin esille se että Sote-uudistus on susi jo syntyessään. Pahin synti on se että hyvinvointialueet ovat niin pahoin aliresussoituja eikä niiden rahoitus riitä edes siihen että saataisiin pidettyä edes nykyiset palvelut toimimaan. Ensimmäinen virhe oli se että hyvinvointialuekeskuksia on liian paljon – 20 aluekeskusta on ehdottomasti liikaa kun tarve voitaisiin toteuttaa viidelläkin keskuksella.

Toinen virhe oli se että aluekeskuksilta puuttuu motiivi pitää kustannukset kurissa – valtio maksaa viulut ja alijäämä ei tule näkymään kuntien taseissa jolloin rahan törsääminen saa samat muodot kuin aikanaan 80- ja 90-luvuilla kunnissa – sillä erotuksella että silloin kunnat hoitivat ihmisten palvelujen tarpeet kunnialla .

Kolmas virhe oli se että erikoissairaanhoito joka on toiminut tähän asti moitteettomasti on nyt sitten joutunut omalta osaltaan vastaamaan siihen hoitovajeesen mihin kunnat eivät ole pystyneet vastaamaan, ts. kunnat lähettävät aiempaa herkemmin potilaita eteenpäin johtuen siitä että aliresussointi näkyy henkilöstön katona ja tämä taas alentaa kynnystä lisätä lähetteiden määrää erikoissairaanhoitoon.

Miten sitten valtio vastaa tähän kysymykseen – vähentämällä terveyskeskusten määrää mikä taas pahentaa tilannetta ja taas kärsivät potilaat.

Kunnissa toimi aiemmin hyvin toimiva oma lääkäri järjestelmä ja johon kuntalaiset olivat tyytyväisiä mutta se kaatui lääkärien kohtuuttomaan työkuormaan liiallisten väestömäärien takia.Tilalle on ehdotettu ammatinharjoittajana toimivia lääkäreitä jotka voisivat tehdä myös kotikäyntejä vähentäen näin terveyskeskusten kuormaa. Hyvinvointi alueita suunniteltaessa tämä vaihtoehto suljettiin kuitenkin pois ideologista syistä.

35-vuotisen kunnallisen palvelun – siitä 10 vuotta vastaavana hammaslääkärinä – olin jo kypsynyt vaihtamaan yksityispuolelle – vaikka työ oli sinänsä mielenkiintoista – voiton vei itsenäisyys ja päättää itse omista asioistaan – kuntien terveydenhuollon manageeraaminen on raskasta työtä.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu