Soveltavan geopoliitikan kieli

Putinin sotaretki Ukrainaan on herättänyt meissä länsimaalaisittain ajattelevissa ihmisissä tyrmistyksen siitä miten kukaan vastuullinen maansa johtaja voi syöstä kokonaisen valtakunnan järjettömään sotaan, jonka perustelut ovat yhtä käsittämättömiä kuin ne tavoitteet joihin sillä pyritään.

Tätä dilemmaa on myös pohtinut Maxim Trudolyobov, Kennan-instituutin vanhempi tutkija, jonka kirjoitukseen tässä blogissani viittaan. Hänen mielestään Putinin ajattelu ei juurikaan poikkea siitä ajattelusta joka oli vielä valtavirtaa Euroopassa, jolloin siirtomaiden valloittaminen Afrikasta ja muualta maailmasta sekä  maa-alueiden riisto omilta rajanaapureilta oli suurvaltojen johtajien ajattelussa valta-virtaa. Tämän käsityksen mukaan maa-alueet ja niiden hallitseminen priorisoi yli kaiken valtiollisen toiminnan – sen alle jäivät kansalaisten hyvinvointi ja turvallisuus, kansantalous, kulttuuri ja kaikki inhimillinen toiminta, joka ylipäätään loi edellytykset ihmisille elää hyvää elämää.

Tämän kaiken banalisoi yllämainitusti ajattelevien valtiojohtajien toiminta, jota ohjaa geopoliitikan kieli – kieli, jolle ihmiset ovat sivujuonne ja kaiken taloudellisen toiminnan tarkoitus on vain edistää ja mahdollistaa valtionjohtajien geopoliittisia unelmia, yleensä rajanaapureiden kustannuksella.

Akateemisesta maailmasta löytyy tutkijoita, jotka pukevat nämä ajatukset tieteen kaapuun – yksi sellainen on professori John Mearsheimer Chicagon yliopistosta joka on Kremlin suosikki tällä saralla.

Mearsheimerin mukaan NATOn laajeneminen on lännen strategian ydin ja se sisältää Ukrainan muuttamisen liberaaliksi demokratiaksi, joka sellaisenaan on Venäjälle eksistentiaalinen uhka.

Putin käyttää tätä retoriikkaa, jolle Trudolyobov antaa nimen ” soveltavan geopoliitikan kieli” nyt perusteluna Ukrainan aggressiolleen. Tämä kieli oikeuttaa tuhoamaan kaupunkeja, hävittämään kyliä ja tappamaan siviilejä ja kaikki ainoastaan kartan viivojen takia.  Putin on vaan ajatteluineen sata vuotta myöhässä – tänä päivänä maamassojen omistuksella ei ole mitään merkitystä – sen ohi menevät taloudellinen, kulttuurillinen ja ihmisten hyvinvointiin tähtäävä politiikka, se kaikki jonka Venäjän kansa menettää nyt vuosikymmeniksi.

+1
Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu