Suomalainen metsäosaaminen

https://www.hs.fi/talous/art-2000008394932.html

Jokainen suomalainen on jonkin sortin asiantuntija koskien metsiä ja niiden käyttöä. Koska en ole varsinainen metsänomistaja, on näkökulmani puhtaasti luontoarvoihin liittyvää. Aikanaan ostin kesämökin Muurue-järven rannalta Viitasaarelta. Tontti oli Bonvestan markkinoima ja sijainniltaan hyvä, lounaaseen avautuva ranta erityisesti. Ostopäätöstä varjosti tietoisuus siitä, että ympäröivät metsät omisti paikallinen metsäkombinaatti Metsä Group. Pelkoni liittyi siihen tosiasiaan, että metsä oli pääosin tukkipuuta, parhaassa korjuu iässä.

Niinhän siinä sitten kävikin – Metsäliitto parturi lähimetsät jättäen vain pienen kaistaleen rannan suojaksi. Kaikki eläväinen katosi parturoinnin myötä, metsäkanalinnut, marjat , sienet – hyttyset sentään jäi. Reilun kymmenen vuoden kuluttua tilanne toki on hieman ennallistunut, mutta elinikäni aikana se ei kerkeä palautua entiselleen.
Ymmärrän toki, että keskisuomalaisten tärkein elinkeinon lähde on metsät, mutta olisi tuo puunkorjuu voitu tehdä toisinkin – kuten tuosta linkkaamastani jutusta ilmenee.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu