Suomen ja Ruotsin ex-puolustusministerit ehdottavat syvempää sotilaallista yhteistyötä

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/politiikka/suomen-ja-ruotsin-sijoitettava-pysyvasti-joukkoja-toistensa-maaperalle-vaativat-maiden-entiset-puolustusministerit/

Suomen Kuvalehti julkaisi ex-puolustusministereiden, Jan-Erik Enestamin ja Björn von Sydowin, yhteisen kannanoton siitä, että Suomen ja Ruotsin tulisi edetä syvempään yhteistyöhön maanpuolustuksessa. Tämä sisältäisi molempien maiden joukko-osastojen ja henkilöstön pysyvää sijoittamista vastavuoroisesti naapurimaihin. Esimerkkinä mainitaan mm. Sodankylän Jääkäriprikaatin  ja Arvidsjaurin rykmentin yhteistyötä siten, että molemmat joukko-osastot kouluttaisivat komppanian toistensa varuskunnissa. Samanlainen järjestely koskisi myös Bergan Amfibiopataljoonaa ja Uudenmaan prikaatia sekä maiden ilmavoimien lennostoja.

Suomessa kyllä muistetaan, että Talvisodan aikana ruotsalaiset julistivat, että Finlands sak är vår. Vaikka kansan enemmistö tuki Ruotsin osallistumista sotaan Suomen rinnalla virallinen Ruotsi pysyi neutraalina vaikkakin lähetti vapaaehtoisia rintamalle ja antoi materiaalista apua. Puolustusministerien ehdotus toisi uuden vaiheen Ruotsin tähänastiseen puolueettomuuspolitiikan – se konkreettisesti sitoisi Ruotsin mukaan Suomen tueksi aggression uhatessa, eikä siis vain retoriikan tasolla tai kriisinhallintaan liittyvänä puuhasteluna. Toki molemmat myöntävät, että yksin tämä ei riitä ydinasevaltiota vastaan, mutta olisihan se kuintenkin tyhjää parempi – ainakin NATO-optioon nähden. Harmi, että kyseessä on entiset puolustusministerit.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu