Tiede/pseudotiede

Sanna Ukkola sohaisi muurahaispesää julkaisemalla artikkelin jossa kritisoidaan humanistisia tieteitä joiden tieteellinen metodi on yleensä kvalitatiivinen ts. pyritään todistamaan jokin väittämä todeksi / epätodeksi siinä kehyksessä jonka ko. tieteen ala esittää annettuna totuutena, esimerkkinä intersektionaalinen feminismi.
Itselleni tuli mieleen että onhan näitä hairahduksia totuuden sivupoluille muillakin tieteen aloilla ja ajattelin tuoda niistä muutamia esille:

Ilmastotiede: tieteen historiassa täytyy mennä muutamia vuosisatoja taaksepäin jotta löytää vertailukohdan miten tiede suitsitaan yhden, valmiiksi annetun totuuden vankkuriksi – tästä esimerkkinä tähtitiede ja maakeskeinen maailman selitys. Ilmastotiede on samalla viivalla jos korvataan katolinen kirkko hallitusten välisellä ilmastopaneelilla IPPC:llä. Soraääniä ei sallita ja niiden esittäjät joutuvat syrjään tiedemaailmassa.

Taloustiede: varsinainen epätiede – makrotalouden ennusteet menevät usein pieleen johtuen ihmismassojen epärationaalisesta käyttäytymisestä

Lääketiede – sisältää pääosin vankkaa tieteellisin metodein koottua tiedettä mutta kytkös lääketeollisuuteen ohjaa välillä vikaurille. Lisäksi mm. Saksassa homeopatiaa pidetään yhä validina tieteenä.

Evoluutiotiede: Venäläinen Lysenko ja hankittujen ominaisuuksien periytyminen. Joskin tässä kohtaa on tunnustettava että epigenetiikka jollain tapaa tukee teoriaa mutta eihän Lysenko tätä tiennyt.

Esimerkkejä siis riittää – älkäämme tuomitko pelkästään humanistisia tieteitä tästä aiheesta.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu