Tuulivoima ja sähköverkkojen vakaus

Moni voi ihmetellä miksi tällainen tavan maalaishammaslääkäri on niin kiinnostunut sähköverkosta -siirrosta ja sähkön olemuksesta noin ylipäätään. Osin tämä selittyy sillä että sähkötön mökkini kertasi minulle monia asioita – P=UI pätee niissä oloissa.

Sitten asiaan – miksi tuulivoima on niin ongelmallinen sähköverkoille ja se kiteytyy yhteen asiaan – inertia. Inertia sähköverkoissa tarkoittaa sitä pyörivää massaa generaattoreissa joka takaa sen että satunnaisesti heilahteleva sähköntuotanto ei vikaannu vaikka joku tuotannon elementti putoaa pois. Suuruus on siis itseisarvo sähköntuotannossa – tämä elementti puuttuu tuulivoimalla tuotetusta sähköstä – sen inertia on tasan nolla ja pahimmillaan se voi johtaa sähköverkon kaatumisen.

Pohjoismaista Tanska on ainoa joka on tukeutunut tuulivoimaan ja se on täysin riippuvainen Saksan ja Ruotsin tarjoamasta verkon vakaudesta – omia raskaita generaattoreita heillä kun ei ole.

Itselleni tämä on ollut selvää jo 40 vuotta – hammaslääkärien käyttämät turbiiniporat toimivat mikromitassa täsmälleen samalla logiikalla – pyörivä massa varmistaa sen että pora uppoaa mihin tahansa materiaaliin kuin kuuma veitsi voihin. Halvat porat ovat yleensä kevyitä, toimivat painavat jonkin verran enemmän ja maksavat monin kerroin enemmän. Kuitenkin uskon että potilaat arvostavat sitä että homma käy nopeasti, joten satsaus kannattaa.

 

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu