”Tytöt, ruusut ja sopimukset kukoistavat aikansa”
Otsikossa siteerataan de Gaullea – tämä jätti hienotunteisesti kertomatta miten sitten näille käy, ymmärrettävästi.
Yksi poikkeus on ja se on Suomi ja tämä koskee erityisesti sopimuksia. Jussi Halla-aho tiivistää tämän twitter-ketjussaan johon laitan linkin kommenttiosiossa.
Kyse on siis venäläisten turistiviisumeista, joiden suhteen Suomi poikkeaa muista maista joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Halla-ahon mukaan Suomen haluttomuus kieltää venäläisten turistiviisumit länteen ei niinkään johdu halusta miellyttää Venäjää vaan äärimmäisyyksiin viedystä legalismista joka on juurtunut syvälle kansakuntaan ja erityisesti valtion virkamiehiin. Tälle on historialliset syynsä joita saa hakea aina Suomen Suuriruhtinaskunnan ajoista. Tällöinhän suomalaiset vastustivat Venäjän keisarin venäläistämis pyrkimyksiä juuri vedoten keisarin itsensä vahvistamaan autonomiaan ja saivat jarrutettua näitä pyrkimyksiä. Samaa kaavaa jatkettiin YYA -aikakaudella kohtuullisin tuloksin.
Tätä taustaa vasten voi ymmärtää virkamiehiä jotka estävät Schengen-sopimukseen vedoten viisumien täyskiellon venäläisiltä.
Tätä ongelmaa on muiden rajavaltioiden vaikeaa ymmärtää – heillä kun ei tälläistä estettä ole ja vaikeaa se on itsellenikin – sopimukset ovat tehty aikanaan eri tilanteisiin sopiviksi ja niiden tulisi joustaa kun ajat ja tilanteet muuttuvat.
https://twitter.com/Halla_aho/status/1569754441909260288?s=20&t=vHXWKtwRpZZ58xLrBAd74g
Ilmoita asiaton viesti
Koivisto heitti aikanaan Pariisin sopimuksen romukoppaan ilman että sen aikaiset legalistit olisivat asiaa suuremmin kritisoineet – sama tapahtui YYA-sopimukselle. Hänellä oli silloin pelisilmää – on iskettävä silloin kun aika-ikkuna on auki.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen on geopoliittisesta pakosta johtuen vältettävä jokaista ulkopoliittista peliliikettä, jonka Venäjä voisi katsoa sotatoimeksi itseään vastaan.
Nythän liikutaan jo harmaalla vyöhykkeellä Suomen aseistaessa Ukrainan joukkoja muun Euroopan vanavedessä. Rajan sulkeminen voidaan katsoa ja itse asiassa katsotaankin vähintäänkin vihamielisenä toimenpiteenä ja rajasuhteiden yksipuolisena katkaisemisena.
Puolustusvoimatkin välttelevät rajan välittömässä läheisyydessä operoimista, jotta ”Mainilan laukauksilta” vältyttäisiin.
Ilmoita asiaton viesti
On eri asia jättää provosoimatta naapuria kuten puolustusvoimat tekee kuin soveltaa viisumikieltoa venäläisiin johon on hyvä syy.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä viisumimyöntöasia ei ole koskaan ollut ajatteluni keskiössä ja täytyy myöntää, ettei minulla ole siihen aivan vankkaa kantaa eikä myöskään tietoa kaikista asiaan liittyvistä detaljeista.
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että koko Eurooppa on hiukan suu ammollaan ja ymmällään siitä mikä menettelytapa olisi oikea. Suomihan joutui jopa selittelemään EU:ssa miksi me haluamme rajoittaa viisumien myöntämistä ja nyt puolestaan annetaan ymmärtää, että painetta Suomelle tulee siitä, ettei niitä rajoiteta tarpeeksi paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Legalismin esilleotto on hyvä huomio ja virkamiesten erityinen mieltymys siihen.
Legalismi sopii hyvin virkamiesten tapaan ratkaista hoitajien lakko. Kätevää ja siistiä.
Ilmoita asiaton viesti