”Tytöt, ruusut ja sopimukset kukoistavat aikansa”

Otsikossa siteerataan de Gaullea – tämä jätti hienotunteisesti kertomatta miten sitten näille käy, ymmärrettävästi.

Yksi poikkeus on ja se on Suomi ja tämä koskee erityisesti sopimuksia. Jussi Halla-aho tiivistää tämän twitter-ketjussaan johon laitan linkin kommenttiosiossa.

Kyse on siis venäläisten turistiviisumeista, joiden suhteen Suomi poikkeaa muista maista joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Halla-ahon mukaan Suomen haluttomuus kieltää venäläisten turistiviisumit länteen ei niinkään johdu halusta miellyttää Venäjää vaan äärimmäisyyksiin viedystä legalismista joka on juurtunut syvälle kansakuntaan ja erityisesti valtion virkamiehiin. Tälle on historialliset syynsä joita saa hakea aina Suomen Suuriruhtinaskunnan ajoista. Tällöinhän suomalaiset vastustivat Venäjän keisarin venäläistämis pyrkimyksiä juuri vedoten keisarin itsensä vahvistamaan autonomiaan ja saivat jarrutettua näitä pyrkimyksiä. Samaa kaavaa jatkettiin YYA -aikakaudella kohtuullisin tuloksin.

Tätä taustaa vasten voi ymmärtää virkamiehiä jotka estävät Schengen-sopimukseen vedoten viisumien täyskiellon venäläisiltä.

Tätä ongelmaa on muiden rajavaltioiden vaikeaa ymmärtää – heillä kun ei tälläistä estettä ole ja vaikeaa se on itsellenikin – sopimukset ovat tehty aikanaan eri tilanteisiin sopiviksi ja niiden tulisi joustaa kun ajat ja tilanteet muuttuvat.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu