Ukraina saa Hollannilta 42 F-16 hävittäjää
Ensinnäkin on todettava että tuo määrä koneita on uskomattoman runsaskätinen lahjoitus niinkin pieneltä maalta kuin Hollanti. Hollantia auttaa kuitenkin se että se on kaukana Venäjältä ja riski joutua konfliktiin muidenkaan maiden kanssa on olematon.
Mielenkiintoista on nähdä miten tämä tulee vaikuttamaan sodankäyntiin – ainakin on varmaa että venäläiset joutuu nyt tarkoin miettimään kuinka suojella omia ilmavoimiaan , onhan F-16 kuitenkin ylivoimainen venäläisiin koneisiin nähden. Niin tai näin – Ukrainalla on nyt tilaisuus näyttää maailmalle että vastahyökkäys rupeaa vihdoinkin etenemään.
https://twitter.com/STTuutiset/status/1693248087559442536?s=20
Ilmoita asiaton viesti
Valetaan hieman öljyä laineille:
https://twitter.com/TJOSInt/status/1659757656997871619
Ilmoita asiaton viesti
Se oli, että korkeintaan 42 kpl. Tanskan on myös tarkoitus antaa F-16 hävittäjiä Ukrainalle, kun saa uudet koneet. Se on kokonaan eri asia milloin koneet ovat Ukrainassa.
Seuraava ongelma on, että mitä aseita koneisiin annetaan ja mitä ei. Kone on pelkkä lavetti – tarvitaan monenlaisia ohjuksia, että koneesta olisi mitään hyötyä. Ja siihen tarvitaan taas lupa Bidenilta.
Suomi voisi auttaa antamalla vanhimmasta päästä Sidewindereitä ja AMRAAMeja – ohjuksissa on parasta ennen päivämäärä. Toki myös esimerkiksi tarkkoja liitopommeja.
Jos Suomi toimisi päänavaajana, niin toisten olisi helppo antaa lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Aseiden luovuttamiseen tarvittaneen samoin myyjän lupa?
Ilmoita asiaton viesti
Niin se on. Jos, kuten haluan, Suomi päättää luovuttaa esimerkiksi Sidewindereitä Ukrainalle, niin siihen pitää saada lupa USAsta.
Siksi niitä lupia pitäisi jo kysyä valmiiksi etukäteen – voipi olla, että vastaukset tulevat varsin hitaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Osaako niillä joku lentää
Ilmoita asiaton viesti
Minä osaankin taistella, mutta en lentää 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kauankohan kestää ennen ensimmäistä taistelulentoa?
Ilmoita asiaton viesti
Kommenteissa kysellään lentotaidoista…
Läntisen näkemyksen mukaan MIGiä lentänyt oppii n. 3kk:ssa lentämään F-16 -hävittäjää, ja toisen 3kk jälkeen osaa jo taistellakin. Tosin muiden kanssa yhdessä taisteleminen vaatii taas lisää oppiaikaa.
Ukrainasta muuten löytyi ainoastaan 8 pilottia, joiden englannin kielen taito on tässä hetkessä riittävän hyvä kouluttautumiseen.
Mekaanikoilta meneekin sitten useita vuosia oppia huoltamaan koneita, jotta ne pysyisivät ilmassa. Ukrainan olisikin viisainta laittaa verkot kansainvälisille vesille – sieltä varmaan löytyisi osaavia teknikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti ja luultavasti Ukraina kouluttaa ensin englanninkielentaitoisia lentäjiä ja mekaanikkoja, jotka sitten jatkossa kouluttavat ukrainalaisia lentäjiä ja mekaanikkoja, jotka eivät osaa englantia.
Englanniksi kyseisiä kouluttajia kutsutaan: instructor.
Ilmoita asiaton viesti
Tanskan pääminsteri lupasi Ukrainalle 19 kpl F-16 hävittäjiä, mutta ei ole tiedossa milloin.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan tilaisuus näyttää F-16 -kalustonsa tehoa tulee aikaisintaan vuoden 2024 alkupuolella, sillä nykyaikaisella monitoimihävittäjällä lentämään ja taistelemaan oppimiseen ei ole oikoteitä. Ilmataisteluissa ei jaeta hopeamitaleita, joten niihin ei kannata osallistua maalikoneen roolissa.
Suosittelen aihepiiristä luettavaksi Heikki Mansikan tänä vuonna julkaistua kirjaa Hornet-lentäjä, jossa kokenut lennonopettaja kertoo mitä ja miten siinä pitää opetella ja opiskella. Konetyyppi on eri, ilmastossa ja valoisuudessa on eroja Suomen ja Ukrainan välillä ja todelliset sotalennot eroavat harjoituksista, mutta opeteltavat periaatteet ovat samoja.
Läntisten ilmavoimien siirtyessä vähitellen uuden pääkalustonsa F-35:n käyttäjiksi Ukrainalle lahjoitettaviksi vapautuu sitä mukaa runsaasti F-16 -koneita, jotka säilyvät lento- ja taistelukelpoisina vielä senkin jälkeen kun Suomen Horneteja näkee enää museoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein Hannu.
Minulla on luettuna se Mansikan kirja.
Sota-aikana voidaan tehdä ”oikaisuja”, ja entinen kokemus muista tyypeistä auttaa – mutta tarvitaan teoriaopintoja, simulaattoriharjoittelua ja oikealla koneella lentämistä. Homma pitää olla selkärangassa ennen kuin arvokasta kalustoa kannattaa vaarantaa taistelussa.
Tosin ei siellä venäläisissä lentäjissä taida hirveästi kehumista olla – vastapuolena. Tappioita on jo tullut roppakaupalla.
Ilmoita asiaton viesti
Suurin ongelma ukrainalaisilla lentäjillä on varmaankin heikko englanninkielen taito. Vähän sama asia kun aikanaan suomalaisia lentäjiä lähti Saksaan hakemaan ”Mersuja” ilman saksankielen taitoa. Mersu oli vielä pikkuisen yksinkertaisempi vehje kuin F-16.
Ilmoita asiaton viesti