Valitut kansat

Venäjä ja Israel pitävät itseään valittuina kansoina. Kummallakin on omat perusteena tälle- Israelilla Vanha testamentti ja venäläisillä eepos ruhtinas Rurikista joka nykyisen Ukrainan alueelta on on synnyttänyt nyky Venäjän alueelle ulottuvan valtakunnan. Vaikka molemmat lähteet ovat pitkälti sepitettä on niillä silti yhtymäkohtia siihen miten asiat todellisuudessakin menivät. Juutalaiset ovat pitäneet Vanhaa testamenttia perusteena sille että heillä on oikeus palata pitkän diasporan jälkeen takaisin niille syntysijoilleen josta he ovat vainojen ym.syiden vuoksi joutuneet hakemaan uutta kotiseutua – tämähän ennustettiin jo Vanhassa testamentissa. Lopullinen niitti oli natsien tuhoamisprojekti joka sai länsimaat myötämieliseksi perustaa Israelin valtio nykyiselle paikalleen.
Putinin Venäjä näkee myös yhtälailla oikeudekseen palauttaa Venäjän hajallaan olevat kansakunnat takaisin äiti Venäjän syliin – hanke, joka imetään äidin maidosta ja on heidän mielestään yhä ajankohtainen. Yhteistä näille kansoille on vielä se, että he pitävät itseään valittuina kansoina joiden soihtu on esimerkkinä muille maailman kansoille ja vielä sekin että muiden maiden sorto ja vihamielisyys uhkaavat näiden kahden maan olemassa oloa.
Tähän sitten yhtäläisyydet päättyväkin – Israelin pelot naapureiden suhteen ovat todellisia, sen sijaan Venäjän kokemat uhkat ovat pitkälti sitä vuosi sataista vainoharhaisuutta jota nykyhallinto yhä kiihtyvällä tahdilla hyödyntää.
Molemmat maat omaavat voimakkaan armeijan, Israelin armeija on alueellisesti ylivoimainen, mutta Venäjän hyökkäysvoimat ovat osoittautuneet paperitiikeriksi jonka saagaa saamme seurata päivittäin uutiskanavilta. Edelleen jatkaaksemme vertailua maiden talouksissa voidaan todeta että Israel vie muitakin tuotteita kuin aseita joille on kysyntää ympäri maailmaa, mutta Venäjän vienti perustuu vain aseiden ja energian varaan.
Lopuksi voidaan kysyä kumman maan esi-isät olivat enemmän oikeassa?

+2
Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu