Venäjä häviää tämän sodan – mitä sen jälkeen ?

Paljon tietenkin riippuu siitä jatkaako Putin vallassa hävityn sodan jälkeen – vaikea kuvitella että mikään länsimaa tekee Venäjän kanssa mitään yhteistyötä, ainakaan virallisella tasolla, jos se täytyy tehdä sotarikoksiin syyllistyneen hallinnon kanssa. Erikseen ovat moraalisesta pohjaltaan joustavat maat kuten Italia, Unkari ja ikävä kyllä Saksakin, jolle talous ja oma napa ovat tärkeimmät. Sitten tuleekin vaikeampi dilemma – entä jos Putinin hallinto kaadetaan ja valtaan tulee talousliberaalisti ajatteleva hallinto, vaikkapa Navalnyin johdolla? Olisiko hän valmis aloittamaan historiallisen muutoksen, jossa käytäisiin läpi – venäläisten omin voimin – sitä likapyykkiä, jota tämä kansa on aiheuttanut lähi naapureilleen ja omalle kansalleen? Perustaisiko hän totuuskomission Nelson Mandelan tapaan, joka kyseenalaistaisi mikä oikeus venäläisillä on orjuuttaa ja hävittää alkuperäiskansojaan? Tai että hän myöntäisi että pienilläkin kansoilla on oikeus elää rauhassa vailla pelkoa ja uhkaa suuren naapurinsa kainalossa?

Pelkäänpä että ei -Navalnyi ei tekisi mitään näistä asioita, toki parempaan suuntaan tulisi muuttamaan venäläistä yhteiskuntaa ja samalla toisi hetkellisen helpotuksen pienempiin naapuri valtioihin, mutta – perimmiltään mikään ei muuttuisi – Venäjälle tulisi taas jossain vaiheessa vastareaktio länsimaiselle hapatukselle ja silovikit tulisivat jälleen valtaan – ja taas sama meno jatkuu. Venäläisten genomiin on iskostunut usko kansan paremmuudesta ja moraalisesta velvollisuudesta toimia kansakuntien johtotähtenä, joka on säilyttänyt kristinuskon perimmäiset arvot, ortodoksisen ihmiskäsityksen siitä mitä on hyveellinen elämä ja miten Venäjä kansakuntien soihtuna jakaa sitä oppia rappeutuneelle länsimaille.

Kun nyt sitten pöly lasketuu Ukrainalle hävityn sodan jälkeen ja Venäjän hirmuteot tulevat julki ja sitä aikansa paheksutaan länsimaissa, niin navalnyit et kumppanit eivät tule muuttamaan mitään, vaikka he nöyrästi ilmoittaisivat että Ukrainan sota oli virhe – mitään jälkipyykkiä vuosisataisesta venäläisestä imperialismista ja siihen liittyvistä hirmuteoista naapurivaltioille ei käytäisi kuitenkaan avattaisi itsetutkisteluun – tähän he eivät kykene. Ei menisi aikaakaan kun demokraattiset länsimaat tulisivat tähän sopeutumaan – uskottaisiin että Venäjä on muuttunut – kaikista maista löytyisi tarja halosia, mika niikkoja ja erkki tuomiojia selittelemään parhain päin Venäjän tekemisiä ja tietenkin liike-elämän kellokkaita, joille business as usual on tärkeintä.

Tästä johtopäätöksenä näkisin, jotta historia ei toistaisi itseään, Venäjä on on eristettävä, taloudellinen kanssakäyminen on lopetettava ja on tehtävä kaikki se, jolla saatettaisiin tämä kansakunta polvilleen ja nöyrtymään – niin kuin aikanaan natsi-Saksalle.

 

+2
Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu