Venäjän vaihtoehdot sodan lopettamiseksi

Foreign Affairs’ssa on julkaistu mielenkiintoinen artikkeli siitä mitä tapahtuu sodan jälkeen, kirjoittajina Liana Fix ja Michael Kimmage, molemmat USAn hallinnon ulkopolitiikan asiantuntijoita.
Näitä skenaariota on useita ja niiden lopputulos riippuu siitä miten sota päättyy.
Ensimmäinen skenaario on Venäjän antautuminen ehdoitta ja valmius sopia rauhan ehdoista jotka sisältävät Venäjän armeijan vetäytymisen kaikilta sen miehittämiltä alueilta, Krim mukaan lukien. Tämä versio on äärimmäisen epätodennäköinen – Putinin sitoutuminen sotaan on niin intohimoinen ja järjen vastainen että hän mieluummin tekee kuten Hitler aikoinaan – antaa mieluummin valtakunnan tuhoutua kuin alistuu antautumaan ja tässä häntä tukee ikävä kyllä koko Venäjän kansa. Toisekseen, Ukraina ei tule hyväksymään sopimusta ilman että Venäjä korvaa aiheuttamansa tuhot ja luovuttaa sotarikolliset, tämä tulisi olemaan Venäjälle vaikeaa hyväksyä.

Toinen tapahtumien kulku olisi se että Venäjä havaitessaan häviävänsä sodan alkaa laajentamaan sotaa Ukrainan rajojen ulkopuolelle erilaisin epäsymmetrisin keinoin – iskemällä meren alaisiin kohteisiin kuten kaasuputket ja sähkökaapelit tai järjestämällä kyberhyökkäyksiä pankkijärjestelmiin etc. Tämä versio sisältää myös taktisen ydinaseen käytön Ukrainassa jota uhkaa Putin & kumppanit ovat jo väläytelleet usein. Tämä johtaisi vääjäämättä NATOn osallistumiseen suoraan sotaan mikä taas kiihdyttäisi Venäjän tappiota ja saattaisi käynnistää laajamittaisen ydinsodan – tästä Venäjää on varoittanut mm. Kiina ja Intia.

Kolmas skenaario on olisi palatsi vallankumous Kremlissä tai laajempien ihmismassojen aloittama kapina joka pakottaa Venäjän armeijan vetäytymään Ukrainasta kaaoksen tehdessä sodankäynnin mahdottomaksi – näinhän tapahtui v.1917 Venäjän armeijan sotilaiden kieltäydyttyä taistelemasta WW1:ssa jonka jälkeen he siirtyivät tukemaan bolsevikkivallankumousta.

Tämä artikkeli ei sisältänyt sitä mahdollisuutta että Ukraina häviää tämän sodan ja itsekin kieltäydyn spekuloimasta sitä mahdollisuutta.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu