Venäjän armeijan suurin heikkous – ei kersantteja
Eläkkeellä oleva US armeijan kenraalin Mark Hertlingin kuvaus Venäjän armeijan jo vuosikymmeniä jatkuneesta rappiosta auttaa meitä ymmärtämään miksi Venäjän armeijan suorituskyky on niin heikko. Kaiken läpäisevä korruptio on yksi jo tunnettu syy, mutta vielä tärkeämpi havainto on se että venäläiseltä armeijalta puuttuu aliupseeristo, heidän organisaatiostaan puuttuvat kersantit. Tämä johtaa siihen että taistelukentällä ei ole ketään joka huolehtisi taistelijoiden hyvinvoinnista. Kukaan ei katso perään että sotilaat saavat kunnolla syödäkseen tai että varusteet ovat kunnossa – kuivia vaatteita, sukkia sekä sääolojen vaatimukset täyttäviä taisteluasuja olisi saatavilla. Lisäksi itse taistelukentällä tarvitaan aloitekykyisiä, innovoimiseen kykeneviä aliupseereja jotka kovan paikan tullen eivät lamaannu eivätkä jätä taistelijoita oman onnensa nojaan.
Miksi sitten Venäjällä ei ole aliupseeristoa? Syynä tähän on venäläisten koulutusjärjestelmä – on katsottu että tämä porras on turha – kyllä venäläiset kenraalit, everstit ja luutnantit kykenevät johtamaan sotaa ilman tätä väliporrasta – käskyn saatuaan venäläinen sotilas tottelee ja toimii kuten pitääkin ilman että joku hänen peräänsä katsoisi.
Tuleva talvi tulee olemaan koettelemus Ukrainan mudassa rämpiville Venäjän sotilaille.
https://www.spytalk.co/p/russian-armys-quiet-fatal-flaw-no?utm_campaign=post
Ilmoita asiaton viesti
Sama koskee kaikkia organisaatioita, joista puuttuu teknikkotaso.
Ilmoita asiaton viesti
”Kukaan ei katso perään että sotilaat saavat kunnolla syödäkseen tai että varusteet ovat kunnossa …”
Kersanttiko onkin komppanian äiti, minä olen luullut että vääpeli:)
Ilmoita asiaton viesti
Vääpeli on myös aliupseeri.
Ilmoita asiaton viesti
Ryhmän johtajan tehtäviin kuuluu ohjata, valvoa ja tukea oman ryhmäänsä, osana joukkuetta. Näin muodostuu toimiva osavastuu, sama malli toimii organisaation muissakin portaissa.
Kokonaisuus on osiensa summa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa varusmieskomppanian äiti on nykyään upseeri. Rerservissä aliupseereja kyllä piisaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Seija sotien aikana ”vääpelin” tehtäviä hoiti usein kersanttikin. Tai ylikersantti.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen havainto. Toisaalta Venäjän armeijassa on hyvin runsaasti alempia upseereita ja hyvin nuoria sellaisia. Kenraaleitakin taitaa olla toista tuhatta.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Venäjän armeijassa Vääpeliä komppanina organisaatiossa? Suomessa sanotaan että vääpeli on komppania tai patterin äiti, joka huolehtii sotilaiden jokapäiväisistä asioista kirjurinsa kera. Minun varusmiesaikana vääpeli huolehti muonituksesta ja varusteiden tilaukset sekä kuljetusten tilauksista ja mikä tärkeintä, maksoi päivärahat.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan että vuonna 1977 päivärahamaksun sai osittain vanhoina markan seteleinä. Olivat silloin jo sen verran erikoisia että jätin käyttämättä ja ovat vieläkin vaimolla jemmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa huomata, että Suomen Puolustusvoimissakin hävitettiin suomettumisen pitkän, syvän ja synkän kauden aikana kanta-aliupseeristo.
Nykyisin sitä yritetään taas rakentaa, mutta siihen kuluu parikymmentä vuotta.
Reserviin toki on koulutettu aliupseereja – mutta heiltä puuttuu kanta-aliupseerin perusteellinen koulutus ja kokemus.
Varajoukkueenjohtajaksi tarvittaisiin hyvä aliupseeri. Komppanian vääpeliksi mielellään kanta-aliupseeri (rauhan aikana palkallisessa palveluksessa). Pataljoonassa taas komentajan luottomieheksi kanta-aliupseeri.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Venäjän sotilasarvojärjestelmä on ollut jossain määrin hämärä ja muutoksia on ollut paljon NL:n ajallakin. Muistelen heillä olleen jonkun oudon sotilasarvon, jotensakin aliupseerin ja upseerin välissä, vastasi suurin piirtein vänrikkiä. Suomen Sotilaassa oli vuosia sitten juttukin. Muistaisiko joku ja onko tämäkin arvo ja tehtävä poistettu?
Ilmoita asiaton viesti
Lienee komissaari 😉
Ilmoita asiaton viesti
Vastaako se EU-komissaaria?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, politrukki…pitänee etsiä tuo juttu jostakin, jäi vaivaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän armeijassa kukaan ei luota toiseen.
Ymmärtääkseni koulutusvaiheessa uusia tulijoita hakataan surutta. Kuka jeesaisi itseään kiusannutta henkilöä?
Ilmoita asiaton viesti
”… heidän organisaatiostaan puuttuvat kersantit. Tämä johtaa siihen että taistelukentällä ei ole ketään joka huolehtisi taistelijoiden hyvinvoinnista.”
Siis näinkö?
https://bulls.fi/wp-content/uploads/2019/04/2008-BB-SARGEBEETLE-RAW.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Näin toimii Venäjän armeija.
Ilmoita asiaton viesti
Linkissä sanotaan ”virtually no sergeants”, mitä se nyt sitten tarkoittaakaan. Toisaalta Venäjän sotapropagandan plakaateissa esiintyy kohtuullisessa määrin ”kersantteja”, kuten esim. tässä linkissä (starshij serzhant = ylikessu?):
https://www.scmp.com/news/world/europe/article/3191586/ukraine-claims-russian-war-losses-now-more-50000-soldiers
Näiden plakaattien tarkoitushan on muistuttaa tavallisia kansalaisia sodan kauhuista; vai hetkinen, olenko ymmärtänyt väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä hyvien aliupseerien puute näkyi jo talvi- ja jatkosodassa.
Neuvostoarmeijan alin upseeristokin oli johtamisessaan hampaaton. Piti pilkulleen tehdä mitä ylhäältä määrättiin, vaikka nähtiin, että käskyt johtavat suuriin tappioihin. Ovat suorastaan poskettomia.
Armeijamme alijohtajat tekivät, ammutuksi joutumatta, taistelun nopeaan kulkuun paremmin sopivia omia päätöksiään. Kersantit johtivat tarvittaessa joukkuetta, joskus vajaata komppaniaakin kun upseerit olivat kaatuneet.
Ilmoita asiaton viesti