Venäjän öljyn myynti ulkomaille sakkaa rajusti vuoden vaihteen jälkeen

Aloitettuaan sodan Ukrainassa helmikuun lopulla venäläisen oljyn vienti jopa kasvoi, kiitos Kiinan ja Intian. Vähitellen EU ja sen jäsenvaltiot vapaaehtoisesti vähensivät tuontiaan Venäjältä mutta koska varsinkin Intia samanaikaisesti lisäsi tuontiaan Venäjältä niin viennin lasku ei ollut niin dramaattinen – ongelmana olikin öljyn hinta – Venäjä joutui myymään öljyänsä halvemmalla , 20-30 dollaria/barrel kuin mitä olisi maailmanmarkkinahinta. Tämän lisäksi öljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut helmikuun huipusta joka oli silloin 120 dollaria/barrel nykyiseen 85 dollaria/barrel , ts. Venäjän saama hinta jää 50-60 dollariin barrelilta. Tämmöiseen hintaan ei öljyä ole viety vuosikausiin ja on selvää, että kannattavuus on koetuksella muutenkin alenevilla markkinoilla.

Pahin on kuitenkin edessä – EU kieltää venäläisen öljyn tuonnin 5.tammikuuta 2023 mikä tietää lisäongelmia Venäjälle – niinpä katseet on siirrettävä Kauko-itään. Tässä tuleekin eteen isoin ongelma – Venäjän oma tankkerilaivasto on liian pieni öljyn rahtaamiseen valtamerien yli, tarvittaisiin yli sata tankkeria lisää, mutta kansainväliset varustamot pelkäävät länsimaiden sanktioita ja lisäksi suuret vakuutusyhtiöt kieltäytyvät vakuuttamasta venäläistä öljyä rahtaavia tankkereita. Kaiken päälle tulevan talven vuoksi tankkereiden tulee olla jäävahvistettuja, joita aluksia ei muutenkaan ole tarpeeksi kysyntään nähden.

Ohenevat katteet ja edellä kuvatut logistiikkaongelmat pahimmillaan voivat johtaa siihen, että Siperiassa olevien öljylähteiden tuotanto on varastoitava paikan päälle, koska öljylähteitä ja niiden tuotantoa ei voi sammuttaa Siperiassa olevan ikiroudan vuoksi – tämä johtaisi niiden jäätymiseen ja mahdollisesti ko. lähteen hyytymisen vuosikymmeniksi.

Kalliiksi tulee Putinille aatteen palo ja Suuren Äiti Venäjän laajentaminen.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu