Vihreä siirtymä energian tuotannossa

Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali v.2035, noin 15 vuotta muuta maailmaa aikaisemmin ja tätä hanketta ei näytä yksikään puolue kyseenalaistavan näin vaalien alla, poikkeuksena Perussuomalaiset. Koska energian tuotanto on olennainen puhuttaessa vihreästä siirtymästä niin paikallaan on jälleen kerrata mitä alan ammattilaiset asiasta kertovat. HS julkaisi viime syksynä artikkelin jossa haastateltiin STIn perustajaa Mika Anttosta. Hänen mukaansa energiantuotannosta on hyvä muistaa se että on haihattelua puhua fossiili vapaasta energiantuotannosta edes Suomen oloissa vielä vuosikymmeniin ja ottaa esimerkiksi hankkeen jota STI yhtenä osapuolena edistää Suomessa. Kyse on tuulipuistosta joka koostuu 400 tuulimyllystä sijoitettuna rannikon läheisyyteen. Yhden myllyn nimellisarvo on 15 MW ja niillä tuotettaisiin n. miljoona kuutiota sähköpolttoainetta vetykaasun muodossa ja sillä olisi tarkoitus korvata ilmailussa tarvittava polttoaine. Tämän puiston vuoden tuotanto kattaisi vuodeksi sen polttoainemäärän mikä kuluu Arlandan kokoisella lentokentällä – ts. pelkästään Euroopassa näitä puistoja tarvittaisiin satoja. Hankkeen toteuttaminen tulee viemään kymmeniä vuosia ja selvittämättä on se kuinka lupakäytäntö tällaiselle hankkeelle etenee.
Jo pelkästään em. esimerkki kuvaa sen mittakaavan mitä vihreä siirtymä tarkoittaa jo pelkästään ilmailuun rajoittuen. Saman aikaisesti ollaan edistämässä hanketta jolla ollaan korvaamassa hiiltä teräksen tuotannossa ja tähänkin projektiin kaavaillaan samanmoista, vähintäänkin yhtä megalomaanista tuulipuistoa rannikoillemme entisten lisäksi.
Tulemme siis näkemään kiivaita keskusteluja aiheesta luonnonsuojelu/vihreä siirtymä ja ennustan että taannoiset koskisodat Kuusamossa olivat pienimuotoista kahinointia verrattuna siihen kapinaan mikä syntyy kun tuulimyllyjä alkaa ilmestyä helsinkiläisten luonnon kauniille rannikkoalueille.

Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu