YLE suoltaa tuttua kuraa työterveyshuollosta

YLE uutiset julkaisi tänä aamuna jutun työterveyshuollosta, jonka sisältö on jälleen sitä vanhaa tuttua kuraa ja joka sai alkunsa THL:n Mika Salmisen lausunnosta että työterveyshuolto on tehoton ja typerä järjestelmä. Tällä kertaa asiantuntijaksi oli valittu liuta tutkijoita ja professoreita , joiden valintariteeriksi näyttää riittävän oikea poliittisesti motivoitunut mielipide aiheesta ja joukkoa johtaa Heikki Hiilamo, tietenkin.

Yle on koonnut tähän kura-artikkeeliinsa 7. kohtaa , joista kommentoin jokaista:

1. Päällekkäiset järjestelmät, moninkertainen hallinto

”Tämä päällekkäisyys tuo järjestelmään paljon tehottomuutta, sanoo terveystaloustieteen professori Petri Böckerman Jyväskylän yliopistosta.”

Työterveyshuolto on perustettu ennaltaehkäisemään työperäisiä , työkykyä alentavia altisteta, jotta työntekijän työkuntoisuus säilyisi mahdollisimman pitkään. Laajennettuna se tarjoaa myös hoitoa akuutteihin ja osin kroonisiinkin sairauksiin .Itse järjestelmän hallinto on tehokas niin kuin yksityisomisteisissa yrityksissä yleensä tahtoo olla eikä ole sen vika että perusterveydenhuollon hallinto itsessään on todellakin juuri niin tehoton ja päällekkäinen kuin olla voi – sehän on sen perusominaisuus tai luonne.

2. Vauraita ja terveitä hoidetaan liikaa, sairaita liian vähän

Paljon resursseja menee sinne, missä saavutettavat hyödyt ovat vähäisiä. Niukoilla resursseilla ei siis saada läheskään niin paljoa terveyshyötyä kuin olisi mahdollista, sanoo terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen Turun yliopistosta.

Kertauksena jälleen, työterveyshuolto on työantajan rahoittama järjestelmä ja sen tarkoitus on pitää työtekijät terveinä ja työkykyisinä , eikä sillä ole tarkoitus ratkaista työelämän ulkopuolella olevien terveysongelmia.

 

3. Asiakasmaksut syventävät alihoitamista

Ainoa kohta jonka allekirjoitan

4. Kaikki maksavat työterveyshuollosta, mutta vain osa saa hoitoa

Tässä tuleekin koko jutun paksuin väite ja takana tietenkin Heikki Hiilamo, poliittinen agitaattori, joka tutkijaksi itsensä nimeää.

Kolmannen kerran , työterveyshuollon maksaa työantaja, kelan osuus on alle kymmenen prosenttia.

Hiilamon perustelut ovat täyttä soopaa.

5. Huonot kannustimet: työterveyshuolto haluaa myydä hoitoa mahdollisimman paljon

Niin, näin toimivat yritykset yleensä .

Toimenpiteiden määrään perustuva palkkaus johtaa siihen, että lääkäreillä ja yrityksillä on kannustin tehdä niitä mahdollisimman paljon, sanoo terveystaloustieteen professori Petri Böckerman.

Kuukausipalkka olisikin varmaan parempi kannustin – siksihän julkinen perusterveydenhuolto on niin tehokas.

6. Työterveyshuollon tyhjäkäynti vaikeuttaa lääkäripulaa

 Lääkäripulan syyt kunnissa johtuvat aivan eri syistä.

 

7. Asiantuntijat: Alihoitaminen heikentää työllisyyttä

Miksi  perusterveydenhuolto ei vain yksinkertaisesti tehosta toimintaansa sen sijaan että kaataa ongelmansa työterveyshuollon syyksi?

Näin myös työttömien ja muista syistä työelämän ulkopuolelle jääneiden terveys kohenisi.

+4
Tapio Sakki
Äänekoski

Hammaslääkäri, itsenäisenä yrittäjänä pidän vastaanottoa Äänekoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu