Katariina Suuri tv-sarja Venäjän televisiossa. Historian uudelleen kirjoitustako?

 

Olen katsonut uuden venäläisten tekemän Katariina Suurta  käsittelevän tv-sarjan  ensimmäisen osan jaksot venäjän televiosta  2018, jossa ne esitettiin tuolloin yhdellä pääkanavista. Olin tuohon aikaan myös työssä Pietarissa.

Sarja oli erittäin mielenkiintoinen, koska se perustui  monin paikoin aikalaiskertomuksiin ja silminnäkijähavaintoihin. Se ei siis perustunut täysin  länsimaissa tunnettuun historiaan vaan antoi aivan  uuden näkökulman Katariina Suuren aikaisiin tapahtumiin.  Suomalaisittain mielenkiintoisin oli se että sarjassa oli Paavali I:n syntyperäksi otettu inkeriläistarinoihin perustuva versio. Se versio jossa Katariinan ja mahdollisesti Pietari III:n lapsi kuoli ja tilalle vaihdettiin  samaan aikaan syntynyt Inkeriläisvanhempien lapsi.

Paavalin muotokuvista jo voisi päätellä että siinä on savolainen kippuranokka. Paavalin ensimmäistä vaimoa Wilhelmina Louisa von Hessen Darmstadtia, myöhemmin Natalia Aleksevnja, näytellyt AlinaTomnikov tokaisi myös erään suomalaisen lehden haastattelussa tahallisesti tai tahtomattaan Wilhelminan pettymyksestä hänen tavatessaan Paavalin ensimmäisen kerran että ” hänhän olikin vain tavallinen venäläinen Urpo”.

Sarjassa esitettiin pitkä jakso kun nuori Paavali kävi kerran jossain Hatsinan takamailla vierailulla eraan inkeriläisen perheen (Sykiäiset?) luona. Hän tapasi siellä siskojaan ja veljiään (tai sisko- ja velipuoliaan), Tässä jaksossa otettiin esille myös kirje jonka oli allekirjoittanut joku keisariperheestä. Kirjeessä luki että perheen äiti on Paavalin  äiti.  Tämä jakso ei ollut aivan Matti Kurikan kirjoittaman Inkeriläistarinoihin perustuvan Pilven hattaroita teoken mukainen ymmärrykseni mukaan. Pitäisi katsoa sarja näiltä osin uudestaan jotta saisi varmuuden miten asiat oli oikein esitetty.

Paavalin syntyperäksi oli otettu jäljempänä olevista syntyperävaihtoehdoista vaihtoehto 4.

On olemassa neljä tunnettua versiota Paavalin syntyperästä.

1. Äiti Katariina Suuri, isä Pietari III.

Katariina on kirjoittanut muistelmissaan että Paavalin isä oli Sergei Saltykov. On myös mahdollista että kuolleen lapsen isä oli Saltykov.

2 Äiti Katariina Suuri, isä Sergei Saltykov

Tätä puoltaa  se että molempien muotokuvissa (Paavali ja Saltykov) on hieman samaa kasvonpiirteissä ja se että Katariinan omien muistelmien mukaan Saltykov oli isä. Oliko vain kuolleen lapsen isä?

3 Äiti Maria Sykiäinen, isä Pietari III

Tämän puoltona on perimätieto. kts.Matti Kurikan Pilven hattaroita kirja. Pietari III olisi isä. Tuntuu fiktiolta. Perustuen hitorian tietoihin hänestä.

4. Äiti hovissa palvellut inkeriläisnainen ja isä hänen miehensä (Sykiäiset, Maria ja Kaarle ?). Tätä puoltaa myös perimätieto. He palvelivat  myos perimätiedon mukaan hovissa. Tämä nainen toimi myös Paavalin imettäjänä. Heille oli syntynyt poikalapsi samoihin aikoihin kun Katariinan lapsi kuoli synnytyksessä. Heidän lapsensa vaihdettiin kuolleen tilalle,

 

Ovatko venäläiset tutkineet kaikessa hiljaisuudessa Pietari-Paavalin linnoitukseen haudattujen Romanovien esim. Pietari Suuren DNA:t ja Arkangelista  vasta äskettäin

haudasta loydetyn Iivana VI: n DNA: t. ja todenneet etta Paavali I:sestä lähtien he eivät ole geneettisesti sukujuuriltaan Romanoveja eikä Saltykoveja. Siksi he ovat rohjenneet tehdä tämän tv-sarjan joka esitettiin yhdellä Venäjän television pääkanavista. Lisäksi Katariina otti sarjassa Paavalin  toisen vaimon synnyttämän ensimmäisen poikalapsen kuukaudeksi omiin hoteisiinsa mutta palautti lapsen sitten takaisin äidilleen erään kirkkoisän vaatimuksesta. Tässäkin vihjattiin että lapsi ei olisi ollut enää sama. (Aleksanteri I.)

Mikä on ollut perimmäinen tarkoitus tällä sarjalla? Venäjän kansan orjuuttaja keisarit eivät  siis olleetkaan edes osaksi venäläistä syntyperää. Mutta kuka onkaan venäläinen? Hän on suomalais- ugrilaisten, ukrainalaisten ja tataarien risteymä rodullisesti!  Sarjassa oli myös useita muita uusia historiantulkintoja jotka perustuivat siminnäkijähavaintoihin.

Yksi liittyi Grigori Potjomkinin silmän sokeutumiseen. Sarjassa se esitettiin niin että Grigori Orlovin ja Potjomkinin välillä syntyi yhteenotto ja Orlov sohaisi Potjomkinin silmään. Hän joutui henkilääkärinsä hoidettavaksi mutta se ei auttanut ja silmä kuitenkin  sokeutui.

Henkilääkäri tai joku hoitohenkilöistä sitten kertoivat tapauksesta eteenpäin ja siitä tuli sitten  perimätietoa.

Sarjassa esitettiin myös kohtaus eräässä puistossa (Pietarhovissa) Katariina Suuren ja nuoren Paavalin välillä jossa silminnäkijöinä oli  joukko hovineitejä jotka sitten kertoivat tapauksesta eteenpäin ja näin se sitten siirtyi perimätietona jälkipolville. Tässä kohtauksessa uhkasi Paavali ampua käsiaseella Katariinan. Riita kesti useita minuutteja. Katariina pysyi rauhallisena ja onnistui puheellaan rauhoittaa Paavalin ja niin hän lopulta laski aseensa.

Oma lukunsa on myös Rasputinista vuonna 2017 tehty  venäläinen  tv-sarja. Hän oli sarjan tekijöitten mielestä pyhä munkki vaikka hieman juoppo, mutta ei irstailija, joksi aiempi historiankirjoitus häntä väittää. Ja sarjan lopussa englantilainen ampui kuolinlaukauksen Rasputiniin!!! Ei kuollutkaan hukutettuna Ruhtinas Jusupovin joukkojen toimesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu