Elämä alkoi tuli­vuorista iskeneistä salamoista

Viimeisin elämän syntyyn liittynyt tiedeuutinen kertoo: ”Turkin ja Perun maaperästä on löytynyt miljoonia tonneja typpiyhdiste nitraattia, joka näyttää syntyneet tulivuorenpurkauksiin liittyneen salamoinnin seurauksena. Löytö vahvistaa oletusta, että salamointi on aikojen alussa auttanut elämää alkuun maapallolla.”

Uutisesta tuli mieleen muistoja 50-luvulta. Kun opin koulussa lukemaan, niin ensimmäiseksi piti mennä lainaamaan kirjaston aikuisten puolelta tiedekirjoja. Oli pakko selvittää, mistä elämä on tullut.

Tiede antoi vastauksen. Tarvittiin hiekkaa, vettä sekä sähkövirtaa. Kirjassa kerrottiin, että tutkijat olivat koonneet tarvittavat aineet suureen lasipulloon, johon johdettiin salamia jäljittelevää sähkövirtaa.

Loistava  idea. Ei muuta kuin vettä ja hiekkaa pulloon. Sähkövirtaa en saanut, mutta se oli sivuseikka. Kyllä elämää syntyy ilman sähköäkin. Kun pullo on levännyt paikoillaan tarpeeksi kauan, niin siellä alkaa kuhista elämää. Tiede todistaa sen.

En muista, miten pullolle kävi. Ei siitä ainakaan muurahaisia tullut.

Kun aikuisena valoin betonista vedenohjauskourun pihamaalle, asettelin massan sekaan purkamani tietokoneen sisuskaluja.

Ehkä miljardin vuoden kuluttua sivilisaatio löytää betonilohkareeni. Tutkittuaan sitä he löytävät lohkareesta tietokoneen osia, kuten prosessorin. He päättelevät, että muinaisena aikana on elänyt kansa, joka on saanut hiekan, sementin ja veden seoksen elämään.

Ei heidän järkeilynsä olisi sen hullumpi kuin synnyttää lasipullossa elämän alku.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu